Fördelarna och den sköna känslan efter en morgonpromenad!

Idag på morgonen när jag vaknade, var jag så trött och kände inte alls för att gå ut och gå en morgonpromenad! Att jag var trött, berodde på nattens dåliga nattsömn. Något som inträffar ibland utan särskild anledning. Nu vet jag hur gott jag mår efter den där promenaden och har sedan jag började med morgonpromenader upptäckt fördelarna.

Att promenera kortare eller helst längre sträckor, är ju något som jag alltid har gjort, men att bege mig ut i mörker i ur och skur, har inte känts så lockande! Min promenadkompis har snart gjort detta i ett år och i slutet av november, så hakade jag på denna rutin. Något jag verkligen inte har ångrat!

Efter lite mjukyoga för att väcka kropp och själ och sedan en kopp te, klädde jag på mig och begav mig ut i mörkret! Idag dock själv. Riktigt kylig morgon – det nöp i kinderna! Men efter någon kilometer, känns kroppen varm och jag känner av ”glädjehormonerna!” Endorfinerna! Jag har inga problem att gå ut själv. Det är skönt att vara själv med sina tankar och funderingar och låta dem klarna utan distraktion! Men lika trevligt är det förstås att bolla sina tankar och funderingar med någon. 🙂

Efter ungefär en timmes promenad, börjar det ljusna och det är så vackert att just ”gå mot ljuset!” Lite längre fram i januari, februari, kommer vi ju att möta dagsljuset tidigare och kanske då få se solen gå upp.

Under promenaden passerar vi vår kyrka som är vackert belyst. Kyrkan ligger nära sjön och då märks morgonljuset ännu mer.

Frostigt gräs, belysning från andra sidan sjön som speglar sig i vattnet…

Att det är mulet, gör att speglingarna blir tydligare. En del dagar när solen ändå försöker visa sig, går jag gärna ut en stund till för att få en dos av dagsljuset som vi så väl behöver nu!

Igår var en sådan dag med både morgonpromenad och sedan en lugnare promenad och njuta av det solljus som lyckades ta sig igenom molnen.

Hälsofördelarna

Att bege sig ut tidigt på morgon gör att hela dagen ligger sedan framför mig.

Vädret spelar liksom ingen roll, eftersom det ändå är mörkt.

Det blir en god morgonrutin som kropp och själ mår bra av. Tankarna klarnar.

Det är bra att starta dagen med ett glas rumstempererat vatten som sätter fart på hela systemet. Efter den raska promenaden smakar frukosten underbart!

Oavsett tiden på dygnet, så är en promenad välgörande. Morgon, middag eller kväll. Det viktiga är att det blir av!

I en tid som vi lever i nu med rekommendationer och restriktioner, så är promenaderna än mer viktiga. Det hjälper mig definitivt att skingra orostankar. De försvinner inte, men de är heller inte konstanta!

Må gott och ta hand om dig!

Kram Gunilla

(Visited 158 times, 1 visits today)

7 svar på ”Fördelarna och den sköna känslan efter en morgonpromenad!

 1. Håller med om att de tidiga morgonpromenaderna är så fina. I dag blev det i snö, snön kom till oss idag. Vädret kvittar, det är bara att ha rätt kläder. Jag föredrar att först äta frukost, den är näst intill helig. Men sedan, efter promenaden i rask takt då är det dags för en kopp kaffe – åååå så gott det smakar då. Sedan ligger hela dagen öppen för annat. När vi vandrade på Mallorca för några år sedan, med sonen och hans familj ,så sa barnbarnet 3-4 år gammal -Ny dag nya äventyr.

 2. Jag tycker om rutiner och min morgonpromenad är bästa starten på dagen. Kan inte vara utan den. Så fina bilder från din promenad. Det är något speciellt med kyrkor, en fridfullhet. Vi får se fram emot ljusare tider och hoppas på det bästa för alla.

  God fortsättning och kramen ❤️

  • Tack Gunilla för din kommentar! Ja, visst är det underbart med promenader och särskilt på morgonen.
   Ja, det är så fint att passera kyrkan och sjön, gillar det mycket.
   Må så gott!
   Kram

 3. Den där fina kyrkan njöt jag av extra mycket på Insta. Vad härligt att kunna promenera förbi den varje morgon. Men jag vill allt ha en nyttig och god frukost i systemet innan första promenaden. Visst är det underbart att komma iväg/ut tidigt på morgonen. Därefter är jag säker på att man har nytta av det hela dagen. Sedan beror det såklart på vädret. Hör jag att det ösregnar utanför sovrumsfönstret …
  Kram, Bobo

  • Ja, kyrkan ligger så vackert i närheten av sjön. Kyrkan är också renoverad utvändigt, vilket har förskönat den! Nytt tak och torn och hela kyrkan är nymålad.
   Frukosten är ju bästa måltiden på dagen och jag tar en liten smörgås eller en frukt, så hel tomt är det inte. Men jag mår faktiskt bättre av att inta en förstärkt frukost efteråt! 🙂 Men vi är olika, så det får ju var och en bedöma vad som känns bäst. 🙂
   Kram.

 4. Promenad före frukost har jag svårt att tänka mig. Jag uppskattar ju dagsljuset och solen och att gå ut och gå i mörkret har jag svårt att tänka mig.
  Min svärmor började alltid dagen med ”uppkokt vatten” som dracks när det svalnat lite och det hade hon lärt Åke också. Det var ingenting som jag föll för och så småningom slutade Åke också med det.
  Vi har alla olika vanor och bra är ju det. Var och en gör som den känner för.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  • Ja, vi har både lika och olika vanor och så kan det vara även inom en familj!
   Jag är oftast mycket hungrig på morgonen och frukosten är verkligen det bästa målet på dagen! Då jag arbetade åt jag tidig frukost, men som pensionär har det blivit senarelagt, vilket passar maken min bra!😁 När jag började gå ut och gå tidigt på morgonen, så tyckte jag att det blev lagom med frukost då jag kom hem. Komma till ett färdigdukat frukostbord!🙏😊
   Så jag är väl flexibel!😊
   Synd att din Åke slutade med ett glas vatten på morgonen. Det gör nytta! Var så säker!
   Ja kul att läsa om hur var och en tänker kring promenader och frukost!
   Framåt vårkanten ser jag fram emot att ta med frukosten ut!😊
   Må gott!
   Kram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.