Stadspromenad – ett besök till Gathenhielmska huset och dess kulturreservat.

Vilka underbara oktoberdagar det har varit! Vi har njutit av dem i vår ”nya trädgård” och äntligen har det blivit uteträffar med goa vänner! Att träffas ute på gemensamma utflykter eller på en lunchträff är något som jag uppskattar mycket. Något som jag hoppas ska fortsätt framöver också.

Något som det inte blivit så mycket av är stadsbesöken – vi vill helt enkelt inte åka in till centrum. Men att promenera i stadens utkanter gillar vi och det gör vi då och då.

Majorna är en stadsdel som jag skrivit många gånger om och den här soliga lördagen, vandrade vi åter genom stora delar av stadsdelen. Det blev en lång promenad på en mil där vi utgick ifrån Nya varvet med Göteborgs hamninlopp och vidare in mot alla mysiga kvarter med träbebyggelse av skilda karaktär, för att åter tre timmar senare vara tillbaka vid startpunkten. Det blev ett längre stopp vid Gathenhielmska huset och dess kulturreservat.

Gathenhielmska huset är ett kulturminnesmärkt hus vid Stigbergstorget i Majorna. Sedan 1987 ägs huset av Göteborgs kommun. Det inrymmer en bostad på 160 kvadratmeter. Huset blev 1964 byggnadsminnesförklarat. Den 10 juli 1943 fick det som första byggnad skydd enligt 1942 års lag om kulturhistoriskt märkliga byggnader.

Huset har sitt namn efter kommendören i svenska flottan, Lars Gathenhielm. Det var Lars Gathenhielms svåger, konvojkommissarie Johan Hansson Busck (1690-1756) som någon gång under åren 1743-1747 uppförde huset på en tomt han själv ägde. Huset blev kvar inom makarnas Buscks bröstarvingar en längre tid. Därefter har huset haft ett antal ägare. Repslagarmästaren Mathias Dahlström, köpte huset 1846, och inom denna släkt skulle huset bevaras i 140 år!

Huset är en av Göteborgs fem äldsta profana byggnader, byggt i karolinsk- eller senbarockstil med valmat tak och i timmer med gråfärgad träbeklädnad som gör att det liknar ett stenhus. Huset är dessutom Göteborgs enda bevarade storborgarhus i trä från mitten av 1700-talet, och ingår i Kulturreservatet Gathenhielm. Vid 1700-talets slut fanns det inom reservatet totalt 15 hus.

Två omfattande renoveringar är kända; den första tog Anna Dahlström initiativ till år 1916, då man med hjälp av Röhsska konstslöjdsmuseet återställde mycket i sitt tidigare skick. Det var konstnären och konservatorn Johan Nilsson som på 1920-talet utförde arbetet; en mycket omfattande och noggrann renovering av byggnadens inre. Flera ljusa och intressanta konstverk kom fram vid arbetet, vilka tidigare varit övermålade, övertapetserade eller dolda på annat sätt. Anna Dahlström gifte sig 1920 med Johan Nilsson, och makarna fortsatte därefter gemensamt att återställa det Gathenhielmska huset. (Källa: Wikipedia.)

Det är fantastiskt att huset har klarat sig ifrån alla stadsbränderna genom tiden som har härjat i Göteborg. Och tack vare massiva protester ifrån stadens invånare, så har kvarteren också klarat sig ifrån rivningshysterin på 1960 – och 1970-talen! Emellanåt kan man gå på guidad visning i huset, vilket vi hoppas kunna göra vid något tillfälle. Hela området rustas upp. Framför huset, den tillhörande trädgården och den intilliggande parken.

Det vackra husets trädgårdssida….

En annan vinkel med en ståtlig magnolia – den vill jag se blomma till våren! 🙂

I trädgården såg vi ett rött litet hus som visade sig vara ett lusthus, troligen också ifrån 1700-talet. Det har rustats upp med tidstypiska material som linoljefärg, slamfärg och äldre beslag. Trädgårdens nedsänkta växthus ska återuppbyggas. Det arbetet såg vi spår av.

Det var ganska rörigt i trädgården vid vårt besök, men till våren hoppas vi att trädgården prunkar av träd och blommor!

Ja, allt tar sin tid, men någon hade ambitionen att ta hand om fallna äpplen…

En fin höstbild ändå kan jag tycka! Längst bort i bild kommer växthuset att återuppstå.

Vi vandrade vidare en bit bort längs Allmänna vägen till Gathenhielmska kulturreservatet. Där finns ytterligare några hus bevarade till eftervärlden!

På väg in i idyllen – Gathenhielmska kulturreservatet.

Tänk att flera stadsdelar i Göteborg såg ut så här på 1700-talet! Idyll idag, men kanske inte då det begav sig. Vi har tidigare gått på en guidad stadsvandring genom Majorna och fått lyssna till dess historia genom tiden. Det finns en del likheter med då och nu om man säger så. Fattigdom, prostitution, tiggeri, kriminalitet, arbetslöshet och trångboddhet… men om du ursäktar så håller jag mig till idyllen!

En titt in i en av alla trädgårdarna….

Reservatet skapades år 1936. Kulturminnesföreningen Gathenhielm bildades för att verka för områdets bevarande, vilket lyckades med stöd av Charles Felix Lindbergs donationsfond. Husen bebos bland annat av intressanta historiska föreningar som Gamla Majgrabbar och Majtöser, Vi Från Vega, Gamla Masthuggspojkar med flera.

Bland kända namn med band till området kan nämnas författaren och konstnären Eino Hanski som under många år bodde i reservatet och har gjort den staty som kan ses längst upp på Pölgatan.

Så fin och representativ staty över en hamnstad som Göteborg.

Ja, det är verkligen en idyll att promenera runt i det lilla kulturreservatet…

Avslutar med en bild som jag tycker ”fångar idyllen”, denna underbara oktoberdag!

Hoppas att du lägger märke till alla bevarade tidstypiska detaljer!?

Vilken fin dag i en miljö som får mitt hjärta att slå lite fortare av välbehag!

/Gunilla

(Visited 29 times, 1 visits today)
3+

8 svar på ”Stadspromenad – ett besök till Gathenhielmska huset och dess kulturreservat.

 1. Underbart, tack för guidningen i en del som jag aldrig varit i. Som du säkert förstått så tycker jag om promenader och berättelser från förr. Du kanske som jag ser på programmet – Det sitter i väggarna, blev så glad när jag hörde att det kommer fortsätta.

  0
  • Ja, jag har förstått att vi delar även det intresset. Det är så inspirerande att få veta mer om det som utspelade sig förr. Det för att bättre förstå sin nutid.
   Så programmet fortsätter – jag har hört precis tvärtom! Hoppas du har hört rätt! Så trevligt och lärorikt program.
   Må gott!

   0
 2. Vilken fin tur du tar mig med på! Jag kan inte tillräckligt om byggnader på så vis att jag ser de tidstypiska detaljerna, men detaljerna ser jag ju – och tycker om. Nu har du vidgad min värld på det sättet 🙂
  Eino Hanski kände jag till som författare men inte om konstnären bakom denna sjömannen som fick min minneshjärna att ticka igång då jag tänkte ”Förstereisgutt” (förstå gången ut på sjön) en skulptur jag såg i Fredrikstad ute på Hvaler då jag besökte min syster där 2018. Så jag hamnade i ett googlesök på ämnet och det finns många sådana skulpturer runt om.
  Hus är mitt stora intresse, se dem och tänka på vem byggt bott osv.
  Kul också att följa dig på Instagram nu, det är jag som är Klara Ovidia.
  Ha det så gott

  0
  • Hej Tove! Ja, så kul att vi nu är både Instagram – och bloggvänner! Gamla hus med själ som det uttrycks är ett stort intresse hos mig och ibland tänker jag att jag lever i fel tid! Kanske jag har bott och levt någon gång på en herrgård! 🙂 Eino Hanski är (var) mycket riktigt författare också och jag får nog erkänna att jag inte kände till så mycket om honom tidigare.
   Må gott!
   Gunilla

   0
 3. Här är vi också två till som ofta pratat om att vi lever i fel tid. Men då är vi inne på ditt spår – idyllen.
  Härligt blogginlägg med en tur jag gärna deltagit i på riktigt. Älskar sådan platser och hus. Jag skulle kunna tänka mig att husera i de 160 kvadratmeterna varje dag. Eino Hanski är ett namn jag känner igen. Fin staty.
  Måste vara härligt att den ”nya trädgården” är i hamn.
  Kram, Bobo

  0
  • Ja, visst är det en idyll och det är jag så tacksam för! Vi behöver mycket idyll! Ja, du skulle älska området med de små husen, trädgårdarna och framför allt Gathenhielmska huset. Det är så underbart att det är bevarat! Ska absolut gå på visning vid något tillfälle.
   Helgkram Nilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.