Sommardahlior trivs utmärkt i krukor och visst kan du spara dem!

Lite kort om dahlians ursprung

Dahlian härstammar från Mexico där Azteker och andra indianstammar använde den i matlagningen, troligtvis mest för medicinskt syfte för den smakar inte gott, men även för dekoration och i religiösa sammanhang. Dahlian hör till de korgblommiga växterna, Asteraceae.

Dahlian har blivit mycket populär! Det märkte jag för några veckor sedan, då jag besökte vår handelsträdgård. Där fanns underbara dahlior i olika färger, former och storlekar! Vi har inte så stor plats i vår lilla radhustäppa, men vi har ju både altan och stor balkong. Så kom jag på att det går ju utmärkt att plantera dahlior i krukor. På så vis blir det också lättare att vinterförvara dem. För en sommardahlia som från begynnelsen är frösådd, bildar också knölar och på så vis går det att spara dem. Att jag inte har tänkt på det förut?

Nu tillhör jag dem som ibland kan vara lite otålig – vill liksom ha resultat med en gång! Så ett riktigt stort exemplar fick följa med hem och några något mindre. Den här sommaren då vi kommer att vara mest på hemmaplan, vill jag omge mig med mycket blommor! Går de dessutom att spara och njuta av dem år från år likt pelargonior, så är ju mycket vunnet!

Längst bort i hörnet står två tomatplantor. I förgrunden den praktfulla dahlian, stort som ett träd som redan har växt ur sin kruka! Smultronen är till barnbarnen, var sitt! 🙂

Visst är den praktfull!?

Tycker mycket om färger som går åt det purpur. Vid entrén passar de cerise bra ihop med vår parkrododendron.

Annan färg och form!

Några skötselråd

Om du har dina dahlior i vanlig rabatt, så tänk på att ta upp dem innan frosten. Använd till exempel en grep och skaka försiktigt bort det mesta av jorden och låt dem torka ett par dagar på en sval, men frostfri plats över vintern. När de torkar blir skalet tjockare och hjälper till att skydda knölen mot uttorkning under vinterförvaringen. Lägg dem i en luftig låda med lite torv eller spån i botten som förhindrar uttorkning men också tar bort överflödig fukt. Har du många olika kan det vara en god idé att märka dem. Lådan ska stå mörkt, torrt och svalt tills våren kommer och det är dags att börja förgro knölarna. Även frösådda dahlior bildar under sommaren en knöl. De bör tas upp ur sin kruka och förvaras på samma sätt, så att inte knölarna ruttnar. Plantera om i ny jord när våren kommer och det är dags för knölarna att börja gro igen. Det går bra att använda vanlig planteringsjord med mycket torv i och gärna lite sand.

Dahlia passar utmärkt som snittblomma. Ju mer du plockar in, ju rikligare lär de blomma! Glöm inte att vattna – de behöver mycket vatten i sommarvärmen!

En liten dahlia till som ännu så länge förgyller sin plats på balkongbordet.

Jag önskar mig nog en vit rufsig också som den här….

Nu hoppas jag att vi får njuta hela sommaren av våra dahlior! Sedan ska det bli spännande att se om jag lyckas vinterförvara dem på rätt sätt och att de blommar lika fint nästa år. Har jag lyckats övervintra pelargoniorna så….

Kram Gunilla

(Visited 716 times, 1 visits today)
+6

9 svar på ”Sommardahlior trivs utmärkt i krukor och visst kan du spara dem!

 1. Så vackra dahlior du har! Jag är av den mer tålmodiga sorten, så jag inväntar blomningen senare i sommar, men de är bra på gång.
  Jag övervintrar knölarna och planterar ut dem igen varje vår. Någon gång har jag försökt förgro dem, men det går inte så mycket fortare för det. Det är lika bra att sätta ner knölarna direkt i jorden.
  Nu får man se upp och täcka över dem om det skulle bli kallt, för runt midsommar brukar järnnätterna komma och minusgrader gillar de inte.
  Kram, Ingrid

  0
  • Tack Ingrid! Är så glad för mina dahlior och ska nog försöka få tag på någon vit sort också. Järnnätter – det har jag bara varit med om en endaste gång vad jag minns. Vi var unga och tältade en midsommar, tidigt sjuttiotal. Efter en varm och solig dag, gick temperaturen ned mot bara några plusgrader. Men att det blev frost minns jag inte. Nej, dahlior och frost går inte ihop! Då får jag vara vaksam över om det finns risk för nattfrost!
   Kram Gunilla

   0
 2. Jättevackra blommor … och det finns hur många olika som helst! Själv brukar jag alltid glömma att ta in dem i tid på hösten och har givit upp – men jag har en bloggvän som samlar på dahlior – https://mittskogsliden.blogg.se/ – just nu är det piontid hos henne, men senare i sommar kommer hon att överösa bloggen med vackra dahlior 🙂
  Ha det gott, Nilla!
  Kram

  0
 3. Jag gillar också Dahlior. Lite stela tyckte jag förut men har ändrat mig och tycker de är häftiga. Sparar de i en pappkasse med halm under vintern.
  Största faran är att de får för blött och ruttnar under övervintring tror jag.
  Nu har jag planterat ut de efter att de fått växa till sig lite i växthuset.
  Så hoppas på fin blomning. Finns så många olika!
  Kram Annika

  0
  • För några år sedan började jag gilla dahlior! Jag började se hur många färger och former de har! Innan tyckte jag det var en riktig ”tantblomma!”:) Men som sagt på några år har den blivit mycket populär och alla olika trädgårdsprogram har nog bidragit till det. Ja, det gäller väl att hålla knölen torr har jag förstått.
   Tack för tips!
   Kram Gunilla

   +1
 4. Det var väldigt länge sedan jag hade dahlior så kanske är det dags för några nu. Det är en väldigt vacker och tacksam blomma och jag ser att den finns i många olika varianter. Det är fortfarande tomt i några krukor på terrassen så varför inte…

  Kram och ha det gott!

  0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.