Cykeltur bland vitsippor och svalört. Tankar om livet och om bloggen.

Den för mig vackraste och mest efterlängtade tiden är när vitsipporna står i full blom vid Råda Säteri. Maken och jag har verkligen tagit vara på varje stund att promenera i området och vi har också tagit oss dit på en cykeltur. Nu finns det vitsippor på många platser i vår närmiljö, men ingenstans är det så vackert som här vid Råda Säteri.

En längre cykeltur på ca: 4 mil tog oss genom ”gammelskog”, på slingriga skogsvägar, kantad av vitsippor. Så småningom cyklade vi in i Delsjöns stora naturreservat, där det blev en ”go fika”, innan turen gick vidare mot Råda Säteri, där ännu fler vitsippor och svalört välkomnade oss.

Vitsippor i ”gammelskogen”! Det är klart att det blir många stopp längs vägen för att föreviga det vackra. Om jag ändå kunde stoppa den här tiden….

Vår cykeltur gick vidare mot ”en go plats”, för att där njuta av fikat! På vägen dit var jag nära att platta till en stor snok, en liten ”babysnok” och en kopparorm! Men jag lyckades undkomma dem genom att jag oftast har ett öga mot marken och ett öga i färdriktningen! 🙂

Det är så trevligt med de här skyltarna som visar vägen till mysiga ställen.

Grönska på väg och först ut är björkarna.

Vattenblänk som här är lite krusigt. Fin plats där vi njöt av utsikt och medhavd ”go fika!”

Energipåfyllda trampade vi vidare mot Råda Säteri, där vyerna är särskilt vackra utmed den gamla stenmuren, vitsipporna och svalörten.

Här syns den Gamla Allén som är en kort bevarad sträcka av den ursprungliga vägen, som ledde fram till Råda Säteri. Det var många och omfattande protester när en ny väg (1980-talet) skulle fram mot huvudorten som därmed ”klöv” den Gamla Allén. Allén är även delvis bevarad en bit vid huvudbyggnaden. Tur är att ganska stora områden med de gamla ekarna finns kvar och med dem vitsipporna!

Längs vägen och muren växer vitsippor och svalört i mängd. Det är en fröjd för ögat att både cykla och gå här. Att promenera är att föredra, om man som jag vill fotografera i lugn o ro. 🙂

Utanför muren, på båda sidor är det lika mycket blommor. Det är därmed lika vackert för de bilister som kommer åkandes på den ena sidan på den ”nya vägen”, om de inte har alltför bråttom vill säga!

Vitsippor mot den gamla bevarade stenmuren. Innanför muren på den här sidan ligger ett fint gammalt torp.

Ja, naturens storhet och skönhet, får mig att för ett ögonblick lägga dystra tankar åt sidan. Tankar om coronaviruset och dess följder, klimatkrisen som inte på något sätt är över, min egen ”ohälsa” som delvis hindrar mig i min vardag. Mina tankar upptas till en del om huruvida jag kan och vill skriva om det här på min blogg. Känner tveksamhet. Samtidigt som där finns ett ”vemod”, över hela situationen, så upplever jag också en stark vilja till att kunna påverka och inspirera till att ”göra skillnad.” Jag tycker det är roligt och inspirerande att skriva om alla de utflykter som vi gör i vår närmiljö. Allt som har med naturen att göra i skog och mark och vid sjö och hav. Men ändå är det något som skaver inombords. Ibland behöver saker och ting få vara som de är. Jag får fundera och låta lusten och tiden avgöra.

Ta väl hand om er!

Kram Gunilla

(Visited 59 times, 1 visits today)
+5

18 svar på ”Cykeltur bland vitsippor och svalört. Tankar om livet och om bloggen.

 1. Det finns minsann vitsippor på andra ställen än i Masshagen, det har du härmed bevisat.
  Vilken härlig cykeltur ni gjort och vilken tur att kopparormen och snokarna klarade sig. Cykel är inte ett helt ofarligt transportmedel, Jag har ”lyckats” cyklat ihjäl en ekorre och en orm, men det är länge sedan, så det är nog preskriberat och nu cyklar jag inte längre. Balansen är för dålig och jag vill inte riskera att cykla omkull och skada mig.
  Ha en fin fortsättning på helgen!
  Kram, Ingrid

  0
  • Sent svar på din kommentar Ingrid!Att cykla ihjäl en ekorre är ju inte så kul precis och jag undrar verkligen hur du lyckades med det!?
   Ja, låt cykeln stå om det är lite si och så med balansen.
   Kram Nilla

   0
 2. En härlig utflykt med cyklarna! Fantastiska vackra miljöer och lika fantastiska bilder!
  Känner igen mig i dina tankar och funderingar …
  Önskar dig en fin söndag, Nilla!
  Kram

  0
 3. Alltså … våren! Jag älskar den. Varje år blir jag lika störtförälskad i den. Den gröna skira, vitsipporna, backsipporna, ljuset, solen… Vi är så lyckligt lottade som har möjlighet och med förstånd kan röra oss ute – även i den rådande situationen.

  0
 4. Underbar cykelväg kantad med så mycket vitt och gult. Jag minns när jag för några år sedan kom med tåg in mot Göteborg – sååååå fina vitsippsbackar.

  0
 5. Så vackert! Att titta in här hos dig är en fröjd för ögat, vitsippor och svalört….kan det blir mer vår än så. Vad gäller det där andra, det som skaver så måste det få ta sin tid, men det viktigaste är att det känns rätt att skriva om det man gör och om det är något svårt så är det viktigt att ha tänkt igenom vad man vill dela och på vilket sätt. Jag tror att det är rätt när det känns rätt…

  Sänder dig hälsokramar i massor <3
  Christina

  0
  • Tack för din kommentar Christina! Ja, jag har lättat på ”bördan” lite nu genom att skriva ett nytt inlägg. ”Att ha realistiska hälsomål!” Livet har inte riktigt blivit som jag hoppades på. Att drabbas av artros fanns liksom inte i min värld. Men nu finns det där och det får jag försöka förhålla mig till.
   Tack för hälsokramarna Christina!
   Kram Nilla

   0
 6. Så vackert ute nu även om vi vaknade upp till snö imorse. Föredrar vitt i form av vitsippor så här års. Men man vet ju att det hör till april med växlande väder. Funderar på att skaffa oss några bättre cyklar än de skruttiga till-skänks-cyklar vi har i stugan. Det är ju kul att cykla och man kommer snabbt iväg en bit.
  Vi präglas väl alla av den konstiga tiden just nu och det är vemodigt och ibland blir jag faktiskt lite rädd över hur allt ska bli. Skönt att koppla bort ibland med natur och jordnära aktiviteter.
  Ta hand om Dig!
  Kram Annika

  0
  • Ja, det är konstiga tider -det är helt enkelt fruktansvärt! Det är sannerligen tur att det är vår och att komma ut i naturen som skänker oss så mycket glädje.
   roligt att läsa om ert växthus – tänk så mycket glädje det kommer att ge er nu och en bra bit in på höstkanten. Men nu är nu och det är maj och nu har ni väl ingen snö!?
   Kram Nilla

   0
 7. Vilket underbart blogginlägg du bjuder på. Med cykel kommer man längre. Goa skyltar. Lite läbbigt med ”ormarna”. Om dem tycker jag inte. Det är så vackert i naturen nu. Ute i den känns allt annat så overkligt. Där vill jag stanna kvar så länge som möjligt. Jag tror det finns massor som skaver hos oss små människor. Givetvis på olika sätt. Vi bär alla våra ”kors”. Få kommer undan allt. Inte ens de som visar upp en pansarutrustning.
  En Bamsekram till dig. <3

  0
  • Tack för Bamsekramen Bosse! Den behövde jag! <3 Ja, naturen är verkligen en källa till både läkning och energipåfyllning! Underbart att snabbt och enkelt nå ut. Visst bär vi alla våra "kors!" Ibland blir det helt enkelt för mycket... mitt 2020 har inte börjat så bra och 2019 slutade inte så bra heller. Men jag hoppas att jag kan fylla på med ny energi, så att våren och sommaren blir mer glädjefylld.
   Kram Nilla

   0
 8. Så det är hos er bland annat som alla vitsippor finns. Här är det glest av dem vilket är tråkigt. Vilken go plats där och en plats som gjord för e fika. Naturen är fantastisk nu och vi ska verkligen utnyttja den.

  Kram

  0
  • Ja, nu är det väl tyvärr vitsippstiden förbi! Men det har varit en fantastisk blomning och jag har njutit varje stund att se dem. Cykelturer är fint. Skonsamt och man kommer så mycket längre på samma tid! Är så glad för att vi har så fin natur runt omkring oss. Både skog, sjö och hav.
   Kram

   0
 9. Vilket vackert inlägg du bjuder på. Älskar vitsippor och svalört, det är verkligen vår för mig. Det skaver nog hos oss lite till mans och då är naturen en gudagåva. En oas där det är lättare att andas och känna glädje om än i små doser med tanke på omvärlden. Ska också ta fram cykeln nu för att komma ut lite.

  Ha det så gott och var rädda om er. Kram ?

  0
  • Tack för din hälsning Eva! Jag har varit lite dålig på att ge återkoppling, men det har sina orsaker. Hoppas att du har kommit ut på någon cykeltur!
   Kram Nilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.