Den bästa medicinen är naturen! Promenad på Hälsö.

I dessa Coronatider är jag oändligt tacksam att ha naturen inpå knuten! I stort sett varje dag har jag promenerat i skogen för där känns det som om det är en Coronafri zon. Visst har jag mött andra på min promenad – leende medmänniskor som kanske också har tagit sin tillflykt till naturen. Det finns mycket att fundera kring och skriva om, beträffande Coronaviruset och dess oöverskådliga konsekvenser, men jag gör inte det. Det enda jag vill uttrycka är att jag önskar och hoppas att det kan komma något bra ur det här, när Coronapandemin är över. Att vi tar lärdom av den här händelsen på alla olika plan och inte återgår till ett konsumtionssamhälle som inte är hållbart! Nu handlar allt om, med all rätt, att stoppa Coronavirusets framfart, för att förhindra att människor dör i förtid samt att upprätthålla samhällsfunktioner så gott det går. Men i skuggan av Coronaviruset har vi klimathotet kvar!

Promenad på Hälsö

Ibland behöver jag lite mer ”luft under vingarna” och då är en tur till havet den bästa medicinen! Förra lördagen, var en underbart solig dag och vi bestämde oss för en tur till Göteborgs norra skärgård. Det går lätt att ta sig till Björkö, Hönö, Öckerö, Fotö och Hälsö med bil eller buss och bilfärja. Den här gången passade bäst att inte åka kommunalt! Vi valde färjan till Hönö, för att åka vidare till Hälsö och den underbart vackra naturslingan där! Vi brukar parkera vid hamnen på Hälsö och gå vidare mot Stuvö hamn. Därifrån tar du dig uppför en brant backe. På din högra sida ser du ut över Björköfjorden och du skymtar även Björkö hamn på andra sidan. Hela vägen har du en storslagen vy över havet och så småningom även över nordöarna. Hela slingan är ca: 5,5 kilometer.

Hälsö hamn och mysiga skärgårdshus.
Hälsö hamn på väg mot Burö hamn.

När du har tagit dig uppför den branta backen vid Burö hamn, kommer den vackraste delen av slingan. Utsikten – vyerna och naturen är fantastisk!

Uppe på toppen ser vi ut mot Källö-Knippla…

Ett underbart ”New-Englands-hus” i förgrunden och i bakgrunden Källö-Knippla. Jag tror att jag flyttar in i huset snarast! 🙂

Nordöarna består av Källö-Knippla, Hyppeln och Rörö som ligger längst ut. Vi har besökt dem alla och om du vill veta mer om dem så kika in under ”kategorier” och sök på Göteborgs norra skärgård!

Det finns några sittbänkar längs slingan – vi slog oss ned på en av dem, där vi intog vår medhavda matsäck! Alltså kaffe smakar så bra utomhus – och särskilt efter en stunds vandring och när vinden är kylig!

Solen gjorde sitt för att värma oss, men vinden var som sagt lite kylig. Ett annat par slog sig ned inför sjömärket i lä för vinden! Smart, men vi ville se ut över havet och mot Rörö som är den ö som ligger längst ut i norr. En liten prick skymtar till höger i bild och det är Marstrands fästning.

Vi fortsatte våra steg mot färjeläget där bilfärjorna tar dig över till nordöarna…

Och där skymtar den tredje ön som är Hyppeln. Det är så fantastiskt vackert att gå den här slingan – det kan aldrig bli för många gånger! Slingan fortsätter förbi färjeläget och går dels genom små skogspartier och dels en kort bit på bilvägen, innan du kommer tillbaka till Burö hamn. Därifrån är det trevligast att gå samma väg tillbaka mot Hälsö hamn och parkeringen.

Tillbaka uppe bland skärgårdshusen på Hälsö. Björkö skymtar i bakgrunden.

Därmed lämnar vi skärgården för den här gången, men jag hoppas att vi snart kan åka ut till någon av alla öarna i den södra eller den norra skärgården. Men det viktigaste nu är ändå att vi sprider så mycket glädje vi kan genom våra gemensamma kanaler. Att vi bryr oss om varandra, vilket det finns tydliga tecken på! Stannar hemma vid minsta tecken på sjukdom.

Må gott och ta hand om varandra!

Kram Gunilla

(Visited 174 times, 1 visits today)
+4

15 svar på ”Den bästa medicinen är naturen! Promenad på Hälsö.

 1. Precis vad jag behövde nu. Muntras upp med ett blogginlägg om naturen, kusten och skärgårdens öar. Allt visat med fina foton och medryckande text. Måste du ha hela huset för dig själv? Kan inte jag få en liten bit? 😉
  Både kaffe och ätbart smakar nästan alltid godare när det intas under utflykter.
  Kram Bobo

  0
  • Jag tänker så här Bosse att vi kan byta med varandra! Du får låna ”mitt hus” ett par, tre sommarveckor och då lånar jag din bostad! Då kan jag passa på att åka runt och kika på alla vackra kyrkor och andra byggnader som du har visat och berätta om. du kan ju åka runt bland alla våra fina öar i både södra och norra skärgården. Det låter väl som ett toppenförslag tycker jag! 🙂
   Tack Bosse!
   Kram Nilla

   +1
 2. Vilka fina bilder och vyer! Ni gör helt rätt som är ute och rör på er i naturen. Det mår man bara bra av, speciellt i dessa tider!

  0
  • Tack Monica!Ja, jag är så lycklig över att få vara så mycket ute i naturen som jag är! Naturen är både energigivande, lugnande och läkande på en och samma gång.

   0
 3. Kan inte annat än hålla med! Naturen är och har alltid varit viktig för mig – och jag är liksom du lycklig över att ha den alldeles utanför knuten. Nu har jag inte så fantastiska omgivningar som du med havet inom inte alltför långt avstånd, men jag har skogen – och om jag åker en bit med bilen så har jag flera sjöar, lite större, som Glan och Roxen och flera mindre att besöka om jag vill … tror jag ska ta mig en tur idag när solen skiner 🙂
  Underbara bilder från ert skärgårdsbesök … ser såå trevligt ut!
  Ha en trevlig dag!
  Kram

  0
  • Ja, vilken lycka Anki att ha naturen så nära oss! Jag är uppväxt både med Göteborg och skärgården och med skog och lantlig miljö, vilket har präglat mig. Jag vill liksom inte vara utan någotdera. Dina bilder som du förmedlar via din blogg är underbara! Din närmiljö är så vacker, så förstår att du trivs i din miljö och att ha Glan och Roxen en biltur bort är ju underbart!
   Må gott!
   Kram

   0
 4. Ja jag vill hoppas det kommer något gott ur detta i slutändan. Att fler hittar ut i naturen till exempel. Där behöver vi inte trängas. Bästa medicinen mot allt!
  Ja vilket vackert hus!
  Allt gott till Dig och tack för fina bilder!
  Kram Annika

  0
  • Tack Annika! Ja, vilken lycka att ha naturen så nära och visst finns det gott om utrymme för så många fler i vår vackra natur! I skogen och vid skärgården, känns det mesta tryggt, lugnt och vackert!
   Må gott!
   Kram

   0
 5. Så enormt vackra bilder från din skärgård. Vi får vara glada så länge vi får gå ut på promenad i alla fall. Att hålla sig inne och isolerad är inte speciellt trevligt, men det är bara att hoppas att det inte varar allt för länge.
  I dag skiner solen här, så jag ska ta bilen och åka och se om vitsipporna har börjat blomma i Masshagen.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  0
 6. Helt otroligt! Först fotografiet av Hälsöhamn, så vackra färger!
  Naturen, ja vad vore vi utan den….förmodligen totalt vilse. Jag har också unnat mig en morgonpromenad i skogens vackra rum.

  Må gott! Och tack för denna vackra vandring i naturens tecken.
  Kram Christina

  0
  • Ja, så fina färger det kan bli av naturen självt och med lite ”rekvisita” i form av fiskeredskap! Sådant där ser jag direkt och tänker att det blir ett fint foto! 🙂
   Att vara mycket ute i naturen är alltid viktigt – i dessa tider är det extra skönt att få komma bort ifrån allting en stund och bara få vara i naturen.
   Kram Gunilla

   0
 7. Så fint att jag fick en promenad i Göteborgsskärgård. Jag och livskamraten tar promenader längs med stränder i Stockholmsskärgård. Men det är alltid fint att se andra delar av vårat vackra land.

  0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.