Coffee table books!

En coffee table book eller soffbordsbok är en stor bok, vanligtvis exklusiv med hårda pärmar, vars syfte är att ligga framme till beskådan, exempelvis som en inredningsdetalj. Dessa böcker berör ofta ämnen som konst, mode, inredning, natur, resmål eller smala specialområden.

I Storbritannien har termen ”coffee table book” använts, med sin nuvarande innebörd, sedan åtminstone 1800-talet, och användes på samma sätt, även på 1950-talet. Under svenskt 1800-tal talades det om ”böcker för divanbordet” på samma sätt som kring dagens coffee table-böcker, som i en annons från 1879 för ett planschverk om Napeoleon Bonapartes Historia där det står: ”Arbetet är en värdefull prydnad icke blott för salongen och divanbordet utan äfven för hvarje bildad mans boksamling”. Så det här med coffee table book är inget nytt, även om det på senare tid har blivit mycket populärt att inreda med böcker. Att ha böcker som går i stil med övrig inredning.

Jag tycker själv att det är fint och inspirerande att ha böcker framme på soffbordet eller på något skåp som både är vackert för ögat, men också för att ha till hands att bläddra i.

Böcker och inredningstidningar väl samlade i prydliga högar – lätta att ta fram och bläddra i. Böcker som innehåller vackra bilder, men som också är inspirerande och informativa.

Det här är en lånebok – en bok om växter som är otroligt vackert fotograferat av fotografen Lena Granefelt. Boken heter: Flora supersum. Detaljrika bilder på fröställningar, kapslar och baljor ”som alla bär livet och döden i samma gestalt”. Jag rekommenderar boken varmt…

Mycket vackra bilder, med ett fantastiskt ljus och skärpa, oavsett om de är dova eller ljusa.

En bok som jag köpte för några år sedan och som jag ofta bläddrar i är: ”I skuggan av träden – Liv i våra vilda skogar”. Av naturfotograferna, Felix Heintzenberg och Tom Schandy. Redaktör och formgivare, Magnus Stenmark. En bok om skogens rika djur – och växtliv och som vittnar om spännande möten i vår vilda natur.

”Denna bok tillägnas alla som engagerar sig för att bevara de nordiska natur – och urskogarna för kommande generationer”. (Från bokens försättsblad.)

Vackra bilder…

Så svårt att göra bilderna rättvisa…

Kram Gunilla

(Visited 181 times, 1 visits today)
+4

16 svar på ”Coffee table books!

 1. Jag har aldrig hört uttrycket ”coffee table books” förut, men visst har även jag några sådana böcker. Blädderböcker som pryder sin plats på soffbordet och där man mest njuter av de vackra bilderna, så jag förstår innebörden av namnet.
  Ha en fin fortsättning på dagen!
  Kram, Ingrid

  0
  • Åh, det finns så många fina coffee table books – allt efter intresse, tycke och smak! Ja, många har säkert sådana böcker utan att tänka på att det just är en ”coffee table book!”
   Kram Gunilla

   0
 2. Uttrycket var faktiskt nytt för mig också men visst har jag några sådana. Det är alltid en fröjd att bläddra i en vacker och estetiskt tilltalande bok tycker jag. Dessutom är böcker alltid en trevlig inredningsdetalj.

  Kram och god kväll!

  0
  • Böcker av olika slag har ett stort värde i ett hem! Men jag samlar inte längre på utlästa romaner och deckare till exempel. Utan böcker som får stanna kvar är gamla vackra skinnböcker, och så ”coffee table books!” Tycker det är så fint att ha dem framme och byter om lite då och då.
   Kram Gunilla

   0
 3. Jag är ju en ”lantlolla”, så det är väl inte så förvånande om jag aldrig hört uttrycket … men jag fattar vad som avses 🙂 Jodå … även jag har några sådana framme, men inte på vårt lilla soffbord, utan på bänken under tv:n – funkar där också.
  Så fint du har det och så fint kvistarna grönskar. Tack för boktips också!
  Kram

  0
 4. Jag har en bok framme som kan kvala in i kategorin coffee table book, ”Bilden av modet” av Lotta och Tonie Lewenhaupt. Det är modefotografi och den tycker jag om att bläddra i lite då och då.

  0
 5. Jag gör som du – har alltid några ”coffee table books” till lyst och nytta. De byts i bland och handlar oftast om inredning eller trädgård. Jag spar inte längre på böcker som förr. Lånar på biblioteket eller lämnar de vidare.

  0
  • Nej, jag sparar inte heller på böcker, förutom ”coffee table books” som jag gärna bläddrar i med jämna mellanrum. Biblioteket – det är som mitt andra hem numera! 🙂
   Tack för titten!
   Kram Gunilla

   0
 6. Böcker som inredningsdetalj gillas skarpt! Boken av Lena Granefelt, den med växterna blev jag nyfiken på – den ser jättefin ut.
  Inspirerande bokinlägg!

  Må gott!
  Kram Christina

  0
  • Tack för din kommentar! Ja, boken av Lena Granefelt är underbara att bläddra i och därmed ha i sin ägo. En sådan bok blir liksom aldrig omodern.
   Må väl!
   Kram Gunilla

   0
 7. Att få sitta en stund och njuta av din header ger mig lite hopp i dessa oroliga tider.
  Den engelska termen var ny för mig men annars var det välbekant. Ofta har jag lagt fram någon tilltalande bok. Både för mig själv och för gäster. Det är så skönt att sätta sig en stund – numera på Frank och drömma sig bort. Men måste erkänna att det aldrig legat något inredningsbok. Sedan vi kom till Gotland är det nästan alltid en fotobok som handlar om ön.
  Kram Bobo

  0
  • Åh, tack Bosse – visst är bilden vårlig och fin! 🙂
   Ja, här ligger alltid några böcker framme som en inredningsdetalj, men innehållet handlar oftast om naturen.
   Må gott!
   Nilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.