Australien – I klimatkrisens spår… Känslor, tankar och boktips.

Inatt har det blåst och regnat rejält här på västkusten. På radion hör jag precis att det är onormalt varmt. Temperaturen borde just nu ligga på nollan, men temperaturen visar på nio grader varmt. Att det regnar beklagar jag inte – det är som det är. Jag kan inte påverka vädret här och nu, möjligen mina tankar. Min önskan är dock att mycket av det regn som faller över de nordligare delarna över Europa, Norden i synnerhet, istället hade fallit över Australien. Jag gråter, faller nästan samman när jag ser bilder därifrån. Hur människor flyr ut i vattnet för att undkomma lågorna. Djur flyr också för sina liv (de som har förmågan) och brännskadade djur får i bästa fall vård och kan möjligen få en chans att överleva! Hela byar har brunnit upp. Hem och hus som var någons hem.

Människorna i Australien är vana vid torka och bränder, men inte i den här kolossala omfattningen! Sedan september har minst 27 människor dött i samband med bränderna och OFATTBARA en miljard djur! Många arter har utrotats. Området som brinner är lika stort som två Gotland. Det är två stora eldhärdar som mötts och som utgör den kolossala brandhärden.

Australien har stora energi – och mineraltillgångar. Landet är en av världens främsta exportörer av stenkol, järnmalm bauxit, aluminium, zink och flytande naturgas. Därutöver är Australien en av världens ledande producenter av uran och industridiamanter. Under århundraden har naturen utsatts för plundring på dess tillgångar och det har skapat förutsättningar för det som nu sker i Australien. Vi är vana att se fantastiska natur – och djurbilder ifrån Australien som koalabjörnar och hoppande kängurur. Det vill jag fortsätta att se! Som det är nu är inte Australien koalabjörnens, känguruns eller barriärrevets paradis. ”Det är fossilindustrins helvete”, för att låna ett citat hur dagens GP (America Vera-Zavala 20190115).

Australiens premiärminister Scott Morrison har fått kraftig kritik i landet för sitt agerande under de omfattande skogsbränderna.
Kritiken mot Morrison har delvis handlat om att han tog semester på Hawaii med sin familj när bränderna rasade. Han har också anklagats för att inte tillföra tillräckligt med resurser till brandbekämpningen, för bristande förberedelser inför brandsäsongen och för ett svagt intresse för klimatarbete. När Morrison i förra veckan besökte den branddrabbade staden Cobargo i delstaten New South Wales möttes han av lokalbor som skällde ut honom och vägrade skaka hans hand. Scott Wales tillträdde i augusti 2018. Vad har gjorts angående klimatfrågan innan hans tillträdande?

De massiva bränderna i Australien har härjat i månader och röken har drivit ut över Stilla havet. Den 8 januari hade den redan färdats ett halvt varv runt jorden, enligt satellitbilder från NASA. Den tjocka röken lämnar spår efter sig i bland annat Nya Zeeland där luftkvalitén har påverkats. Och dis och färgstarka soluppgångar och solnedgångar har kunnat ses i delar av sydamerikanska länder som Chile och Argentina. Något som alltså inte är något positivt! Den tjocka brandröken antas komma tillbaka till Australien, efter det att den har tagit ett varv runt jordklotet! Källa: GP Utrikes, Sofia Eriksson.)

Naturkatastrofer – Vi är sorgligt nog vana vid att matas med bilder som har sin grund i klimatförändringarna. Bränder, översvämningar och orkaner världen över i olika omfattning. Vi ser det så gott som dagligen. Det som har hänt i Australien, har på något sätt väckt mitt engagemang, min förtvivlan, mer än något annat. Australien är ett land – en kontinent som jag gärna skulle vilja uppleva. Jag skulle vilja se djuren och barriärrevet och så mycket mer! Men som ”turist” kommer det i detta nu inte att bli verklighet! Bilderna på flyende människor och djur har etsat sig fast. Och jag vill inte glömma dem! Men jag vill göra något! Och detta ”något” funderar jag mycket på nu. Eller rättare sagt gjort en längre tid. Det är hög tid att se över ens liv i form av hur man bor, hur man transporterar sig, vad man äter och övrig konsumtion.

Jag ändrar och förbättrar, en sak åt gången och tänker att: Jo, jag kan göra skillnad! Jag kan påverka andra att också göra skillnad! Inte genom pekpinnar, utan genom det jag faktiskt gör! Jag har läst och läser en massa olika fakta och vägrar att lyssna på dem som säger att vad du eller jag gör inte spelar någon ingen roll. Men det spelar roll – det blir ringar på vattnet. Se bara på Greta Thunberg!

Några boktips…

Den 8 oktober 2018, samma dag som FN släppte den klimatrapport som slog fast att vi behöver fördubbla ansträngningarna för att nå 1,5-gradersmålet, bildade Johanna Nilsson, Maria Soxbo och Emma Sundh Klimatklubben. Målet var att omvandla den utbredda klimatångesten till engagemang.

Samma sak vill de göra med den här boken, som med hjälp av experter, hårda siffror och inspiration visar hur man steg för steg kan leva ett mer hållbart liv. Den utgår från individens perspektiv (varje läsare ska kunna sätta egna klimatmål) men visar också vikten av normförskjutning, konsumentmakt och politisk påtryckning. Här finns bland annat kapitel om mat, boende, transporter, kläder, jobb och barn, och varje läsare kan hitta sin startposition och se vilka steg som gör störst skillnad. Jag lånade boken på biblioteket. Mycket att ta till sig på en gång… så läs lite i taget!

Den här boken har jag inte läst ännu… I ”Konsten att göra skillnad” framställer Einhorn tre olika scenarier gällande jorden och mänsklighetens utveckling. Det första är att jorden går under på grund av exempelvis klimatförändringar, krig med massförstörelsevapen eller pandemier. Det andra scenariot är att mänskligheten lever vidare men med stora problem. Det ekonomiska systemet kan kollapsa med fattigdom som följd. Överbefolkningen kan bli värre. Det tredje scenariot innebär att vi går mot ljusare tider. Fler demokratier med mänskliga rättigheter. Viktigt är att människor får möjlighet att utvecklas. Medicinen kan göra framsteg. Människan kan också bli visare, intressera sig mindre för materiella värden och mer för sådana som gemenskap och mening i tillvaron.

Det var mörkt i morse när jag satte mig vid köksbordet för att skriva ett inlägg. Nu är det mörkt igen och ljuset har snart brunnit ned…. Det blev avbrott för lunch och kaffe, men det var och är mycket som behövdes sättas på pränt idag!

Min känsla för förändring är så stark. Har varit det länge och jag är tillfreds med de förändringar som jag har gjort. Som jag skrev är det små, små steg. Ett i sänder! Jag ska villigt erkänna att jag vill förändra saker och ting för min egen skull. För mitt välbefinnande. Men samtidigt är det förändringar som ligger i linje med vad vi alla uppmanas till att förändra, för att klimatförändringarna ska stoppas. Det jag tänker på är det som jag skrev inledningsvis om transporter, kost och övrig konsumtion. Att förändra sina konsumtionsvanor på olika plan, är inte helt enkelt, men det går. Det är nästan lika lätt att ”klappa sig för bröstet” och utbrista hur ”jäkla bra man är”, som att ”lägga sig platt ned” och tycka att ”klimatförändringarna beror inte på mig!” Jag försöker hitta en medelväg som ändå går framåt! Jag kommer säkerligen att återvända på olika sätt, beträffande klimatförbättringar. För det är ju det som vi vill sprida till varandra – förbättringar! Hur jag själv inspireras, vad jag väljer bort och framför allt vad jag gör!

Om du har läst ända hit, så tackar jag dig! Det visar att du har ett intresse för klimatfrågan och att du också förhoppningsvis har en uppfattning om var du står i frågan. Den är kanske ”glasklar!” Du får gärna dela med dig av dina tankar…

Nu ska det bli skönt att avsluta dagen med ett yogapass!

Kramar Gunilla

(Visited 70 times, 1 visits today)
+6

15 svar på ”Australien – I klimatkrisens spår… Känslor, tankar och boktips.

 1. Ja det är ett förtvivlat läge i Australien. Som du vet följer jag också med vad som händer eftersom yngsta sonen är på väg dit för studier. Jag har både människor och djur på näthinnan. Det är ofattbart hur mycket som går till spillo i bränderna. Bilden på vissa djur etsar sig fast. Ett långt och viktigt inlägg du skrivit.
  Jag beundrar Greta som fått oss andra att vakna till. Tack för boktips och dina tankar. De tar jag till mig. Många små steg i rätt riktning gör skillnad. Bra att tänka till vad man själv kan göra.
  Kram Annika

  +1
  • Tack Annika för responsen! Vi måste agera nu, vi behöver göra mer! Det behövs krafttag! Jag tror och hoppas på att fler och fler vaknar upp och gör något mer utöver det vanliga!
   Kram Nilla

   0
 2. Bränderna i Australien är verkligen skrämmande och för min del hade allt regn som fallit här, för det är mycket, gärna fått hamna där i stället. En riktig katastrof helt enkelt.

  Jag brukar tänka som så att ingen kan göra allt men alla kan vi göra något. Många bäckar små helt enkelt för allt är bättre än inget. Det handlar om att ändra vissa mönster och även små förändringar gör nytta. Många gånger tror jag att det handlar om bristen på vilja…

  Kram och god kväll!

  +1
  • Tack för responsen Znogge! Ja, tror att det ligger något i det du skriver som ”bristen på vilja”. Kan det handla om bekvämlighet också och om att vi är vanemänniskor!? Oviljan att behöva avstå från något man tycker mycket om?
   Kram Gunilla

   0
 3. Det är lätt att känna vanmakt, men precis som du skriver får man inte tappa tron på att det man gör själv, de små stegen och förändringarna, också spelar roll. Att sitta med armarna i kors och vänta på att andra ska göra jobbet är det absolut sämsta alternativet.

  +1
 4. På morgonen den 9 juli 1992 upptäckte vi att det luktade brandrök och fattade inte vad det berodde på och när man tittade österut såg man konstiga dimmoln.Det brann på Torsburgen, ett naturreservat på östra Gotland, 4 mil från Stenstugu.
  Jämfört med bränderna i Australien är det givetvis ingenting, men känslan när jag ser reportagen därifrån gör att jag tänker på den morgonen.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Skogsbranden_p%C3%A5_Gotland_1992

  Klimatförändringarna är verkligen oroande – vad kommer efter den här vintern, med en januari med +10º här på Gotland och ännu värre i Norge som hade +19º igår? På helagotland.se talar man i dag om Monty Phyton-väder. Vintern lurar våren och går direkt till höst, meteorologiskt har vi höst nu.

  Jag försöker verkligen att undvika onödig konsumtion, även om det känns som en droppe i havet. Jag har bil, men jag åker buss så fort det passar. Man kan inte göra så mycket mera.
  Ha en fin torsdag!
  Kram, Ingrid

  +1
 5. Fint och viktigt inlägg du skriver!
  Vi kan inte göra allt, men alla kan göra något. Om vi alla försöker att göra medvetna val i vardagen så är jag övertygad om att vi tillsammans kan förändra….frågan är bara hur vi får med oss människorna från de länder som är de största miljöbovarna… Miljön och klimatfrågan är en viktig sak – det handlar ju om mänsklighetens framtid.

  +1
  • Ser att jag glömt att svara dig Christina! <3 Ja, tror att det du skriver om att göra medvetna val i vår vardag är en bra början. Ja, hur får vi med oss alla människor - och framförallt dem som styr!!?? Vi kan inte vänta invänta dem, utan jag tror på "Greta -effekten!" Hon får med sig ungdomarna världen över... ringar på vattnet... Vi måste verkligen tro att det finns en framtid för människorna på vår vackra jord!
   Kram Gunilla

   0
 6. Ett inlägg som berör.
  Jag vill att du ska veta att jag läst, att jag tycker att det är ett viktigt ämne.
  Men skicket jag är i just nu gjorde att det tog lite tid att orka skriva en kommentar.
  Känner mig svag i anden och miljöproblematiken ger mig en tröstlös känsla som jag för stunden har svårt att hantera.
  Jag har svårt att hantera sakfrågorna kring miljön, som får mig att känna mig som en parasit på vår jord. Som tydliggör att människorna ÄR parasiter. Det ligger en underliggande sorg och frustration i tanken på framtiden för kommande generationer och min egen oförmåga att förändra något … även om man gör det lilla man kan, så som du beskriver det.
  Vi ska inte vara tysta kring det här. Miljöproblem ska lyftas, måste lyftas … men just nu dränerar det mig på kraft.

  Men tack för att DU orkar ta upp ämnet. Du är starkare än jag … åtminstone just nu … <3 <3 <3
  Kraaaaam

  +1
  • Åh, finaste Lollo – jag är inte starkare än du! Jag är precis lika svag och STARK och sorgens som du. Vi är det på olika sätt… Jag känner mig så sorgens och besviken på olika plan. Både på mig själv och på människor i min närmaste omgivning. Jag har läst på din blogg och jag anar var du just nu i ditt innersta befinner dig… Jag återkommer käraste vän! <3
   Kram Nilla

   +1
   • Tack, fina, fina Nilla … <3
    Det är inte många som kan förmedla ett "lyssnade" öra på det sätt som du gör det. Det känns verkligen som att du "hör" …
    Det är sååååå lätt att tycka om dig <3
    Kram

    0
 7. Så klokt du skriver om ”att hitta en medelväg” det är där jag är. Jag blir förtvivlad när jag efter en helg ser hur många förpackningar i papper och plast jag sorterar vidare. Jag orkade läsa hela ditt kloka inlägg. Jag var i Australien och Nya Zeeland för ett antal år sedan (tittade bl.a. på hur man arbetar kring läs och skriv där). Det var torka och varmt. Om inte barnen hade med sina stora hattar med breda brätten så fick de vara inne. Jag tänker också på alla vilda djur vi såg känguru, koala stora papegojor – sorgligt.

  +1
  • Tack för att du orkade läsa hela inlägget!? Ja, det är lätt att bli förtvivlad, känna sig maktlös, vilket jag skriver om idag i ett nytt inlägg. Men på något sätt, måste vi alla göra mer än att gå ngn medelväg! Det räcker inte!
   Tänk att du varit där i Australien och upplevt både det ena och det andra! Förstår att allt det negativa som händer där berör dig! Vi måste tro på var och ens förmåga till att förändra… vi gör det nu!
   Kramar, Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.