Årets första kameliablommor!

Hyacinter och amaryllis är blommor som jag har njutit en hel del av under advent och juldagarna. Har alltid färska blommor i rummen tillsammans med gröna kvistar. Det tillsammans med alla ljus gör så mycket för trivseln och mysfaktorn i våra hem.

Den här buketten hade vi med oss till vår svärdotter på julaftonen. Tyckte den blev så fin med bland annat kottar, röda bär, vit amaryllis, brudslöja, röda och mycket grönt!

Tulpaner såg jag redan i november, men det vill jag vänta med till efter trettonhelgen. Häromdagen promenerade maken och jag i staden och vi kikade in i Palmhuset, Trädgårdsföreningen i centrala Göteborg. Till vår glädje såg vi att de första kameliablommorna hade slagit ut. Fram i februari är det som vackrast där i Palmhuset. Men som sagt redan nu fick vi njuta av de vackra blommorna!

Visst är de vackra!?

Om kameliablomman

Kamelian är en städsegrön buske som växer långsamt. En riktigt kall vinter kan dock göra att växten tappar sina blad. Som vildväxande kan kamelia bli 6 – 8 m hög, och påminner ibland om ett litet träd i växtsättet. Den kan bli över 500 år gammal. Denna undersköna växt härstammar från Japan, Taiwan och Korea och är släkt med tebusken, som kommer från Kina. Båda hör till familjen Theaceae, teväxter.

Blommorna kan bli upp till 10 – 15 cm i diameter. De kan vara enkla eller fyllda. De ursprungliga, enkla formerna har fem kronblad. Blomfärgen är vit, röd eller rosa i olika nyanser. Kamelia blommar mycket tidigt på våren. Redan när det fortfarande är minusgrader i luften kan de första blommorna komma. Hybrider och kulturformer kan ha andra blomningstider, från senhöst till senvår. Kameliablomman har fått sitt namn efter jesuitprästen och botanikern Georg Joseph Kamel, som troligen var den som införde växten i Europa.

Det blir nog ett besök till i Trädgårdsföreningen under vårvintern!

Kram Gunilla

(Visited 40 times, 1 visits today)
3+

6 svar på ”Årets första kameliablommor!

 1. Blommor är så vackra och gör sig så bra på bild också. Kameliablomman är verkligen fin! Har du bundit den där buketten själv? Den kan man titta på och njuta av hur länge som helst ?!

  0
  • Ja, blommor och grönt kan jag inte vara utan! Om jag ändå var så duktig… Nej jag har inte bundit julbuketten, men jag valde ut allt som skulle ingå och den snälla floristen uppfyllde mina önskemål! 🙂
   Kram Gunilla

   0
 2. Så vackra blommor och fina arrangemang du gjort. Jag ska in till en granne i kväll och går och fundera på vad jag ska ha med mig. Jag funderar skarpt på ett par av mina långa skrangliga amaryllisar, men det behövs något mera. Jag får nog gå ner i skogen och se om jag kan hitta något vackert lingonris.
  Ha en riktigt skön söndag!
  Kram, Ingrid

  0
 3. Verkligen fantastiska blommor! Jag har aldrig sett några i verkligheten, men så här i olika bloggar har jag sett dem. Fantastiskt att de blommar mitt i vintern!
  Ha en fin dag!
  Kram

  0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.