Shinrin-yoku – Att skogsbada!

Vaknade inatt av ljudet från regn! Tänk att regn kan göra en människa glad! Ja, säkert flera och inte minst naturen! 🙂 Så det får gärna regna hela dagen idag! Oavsett så ska jag gå ut på promenad och ta mig ett skogsbad! Nu tänker jag inte på att bada i det lilla skogstjärnet som finns i ”min skog!” Nej, att skogsbada är något annat.

Vad är Shinrin-Yoku?

Shinrin-Yoku är en japansk term som betyder att ”ta in skogsatmosfären med alla sinnen” eller bokstavligen att ”skogsbada”. Den har fått sin utveckling i USA genom ”Forest Bathing” och ”Forest Therapy” som här i Sverige kallas Skogsbad och Skogsterapi.

Shinrin-Yoku/Skogsbad  är en kombination av mycket långsam vandring på mjuka stigar i park eller skog, med guidade förslag och aktiviteter som kan öppna våra sinnen för att uppleva naturen på ett nytt vis. När vi ”skogsbadar” tillbringar vi alltså en tid i skogen på ett särskilt närvarande sätt, med våra sinnen i en fördjupande kontakt med den omgivande miljön. Så vandra ut i skogen, ta några djupa andetag, sakta ned och öppna dina sinnen. Detta är vägen till Shinrin-Yoku, att bjuda in naturen som medicin och väg till läkande.

Shinrin-Yoku eller ”Skogsbad” har vuxit fram som del av den japanska kulturen där människans ömsesidiga kontakt med naturen anses vara avgörande för bådas välbefinnande. När ohälsan hos befolkningen ökade dramatiskt i början av 1980-talet, uppmärksammades att naturkontakten saknades i den urbana, hårt arbetande människans vardag. Som ett led i att råda bot på ”Karoshi”, alltså stressrelaterad död till följd av överarbete, inrättade Hälsoministeriet hälsoparker runtom i landet. Det var också i samband med detta som det blev viktigt med en etablerad forskning och utbildade Shinrin-Yoku guider, för att ge människor en vetenskapligt grundad tillgång till en guidad reträtt för avslappning, terapeutisk återhämtning och läkning genom närvaro och sensorisk kontakt med en levande miljö. Numera finns omkring ett 60-tal etablerade hälsoparker runtom i Japan och Shinrin-Yoku utgör en av hörnstenarna i den japanska hälsovården. Skogsbad och Skogsterapi ökar nu stadigt i popularitet världen över. Det är en utveckling som brukar jämföras med hur meditation och yoga med tiden fått en allmän spridning i vår västerländska kultur. 

På ett sätt låter allt det här konstlat i mina öron – att det inrättas särskilda parker/naturområden, som tillsammans med särskilda utbildade ”naturguider” och terapeuter ska bidra till att människors tillfrisknande, beträffande fysisk och psykisk ohälsa. På ett annat sätt förstår jag det eftersom många – alltför många i dagens ”uppskruvade samhälle”, lever långt ifrån naturen och ett obalanserat liv. Vi lever i en tid där många unga och även vuxna tillbringar mycket av sin tid inomhus och där alltför många tillbringar tiden med att vara uppkopplade på Internet. Jag vet av egen erfarenhet att naturen är oerhörd viktig för vår hälsa. Att vistelser i naturen bidrar till ett snabbare tillfrisknande vid till exempel utmattningssyndrom. Så kanske Shinrin-Yoku, Skogsbad och Skogsterapi är ett sätt att balansera det moderna livets krav för att må bra, både fysiskt och psykiskt genom en fördjupad kontakt kontakt i balans med naturen. Det är väl också ett ypperligt sätt att förstå hur vi kan leva hållbart och i samklang med vår levande miljö, både för vår egen hälsas skull och för vår värld i stort.

Varför just i skogen?

Naturligtvis kan man vara på olika platser i naturen för att uppnå ett rofyllt sinne. Jag älskar ju att vandra nära eller i direkt anslutning till havet. Att gå längs en vattenlinje på en sandstrand är mycket rogivande. Eller att sitta på ett berg och följa en solnedgång. Eller vandra i fjällmiljö. All vistelse i naturen är ju av godo, men skogens träd ger en känsla av skydd. Tillsammans med annan växtlighet bildar skogen rum. I skogen finns på så vis både golv, väggar och tak som vi upplever som ”omhuldande.”

Hur går ett skogsbad till?

Vill man göra vistelsen extra avstressande – à la shinrin-yoku – gäller det att hitta ett skogsområde där man kan vara någorlunda ostörd, där du känner dig trygg och där du kan avsätta några timmars tid. Sedan sitter eller står man still, ligger ner eller strosar sakta omkring med vidöppna sinnen. Man försöker släppa alla vardagstankar och låta sinnena fånga upp det som kommer; dofterna, ljuden, ljuset, formerna. När tankarna ändå börjar vandra, för det gör de, så släpper man dem så snart man märker det och går tillbaka till sinnesupplevelserna. En mer medveten vandring/promenad med andra ord. Att låta blicken vandra och inte stirra ned i backen – att lyssna efter skogens ljud.

Jag har flera platser i ”min skog”, där jag ”skogsbadar.” Idag, efter regnet var ju dofterna från mossa och jord väldigt tydliga och intensiva. Ja, mina sinnen är vidöppna och jag stannar ofta till och blundar, lyssnar efter skogens ljud och känner in dofterna.

Den här delen av stigen är den grönaste. Lövträden bildar med sina grenar och löv ett tak över stigen. Här och var finns mindre stigar som jag utforskar och att vandra på dem i sakta gemak är en ”Lisa för själen.”

Foto: Se hur solljuset letar sig in mellan träden och träffar mossan.

Jag har lagt märke till att jag både är fokuserad och avslappnad när jag går i skogen. Fokuserad på så sätt att ”störande tankar” avtar och istället lägger jag min uppmärksamhet på vad jag faktiskt SER. Det är så lätt att missa allt det vackra om man går och tänker på annat eller alltid går mycket raskt. Motionsgång är en sak, men skogsbada är något annat.

Idag på promenad såg jag att ”änglahåret” igen! Kanske någon som kommer ihåg att jag skrivit om det förut? Tycker det är så fint med änglahår i skogen! 🙂

Blir glad om du vill som läser vill dela med dig av dina erfarenheter! Vad betyder naturen för dig? Någon speciell plats du dras till? Känner du till begreppen som ” Skogsbad och Skogsterapi?”

Må gott!

Kram Gunilla

(Visited 206 times, 1 visits today)
+1

20 svar på ”Shinrin-yoku – Att skogsbada!

 1. Det var helt nya begrepp, men jag vet ju att de asiatiska avkopplingsmetoderna växer fram hos oss. Yoga är en annan form, kan jag tycka, Tsi-gong vet inte ens hur det stavas osv. Jo, säkert bra, terapeutiskt för många, för mig är det inte min grej.

  Jag älskar att vandra i skogen, inte i kärr och liknande utan mer fast underlag. Vi har vackra skogspromenader här runt Jönköping, några mil längre bort har vi Hökensås som jag gärna vandrar i. Underbar natur som många har upptäckt! Där finns bär och svamp till många också, de år det bjuds på i någorlunda hyfsad mängd, Vi har också en bokskog strax utanför Habo, som är vacker och blandskog på promenadavstånd där jag bodde under åren barnen var under ”uppväxt”. Vatten, höga höjder osv som du nämnt…. ja, det mesta i naturväg känner jag mig bekväm i, men jag vill gå på mitt sätt och inte utöva något skogsbad osv…. 🙂 Som sagt, det är inte riktigt min grej…

  0
  • Du bor med naturen runt knuten – så underbart! Så är det för de flesta här i vårt avlånga land. Du verkar ju också tycka om att vara i naturen och uppskatta den.
   Att skogsbada… det där handlar ju om sjuka människor. Människor som är sönderstressade och som får hjälp till läkning med vistelser i naturen. Det är inget konstigt med det, vi har ju liknande ”hjälpprogram” i Sverige. Människor med utmattningssyndrom som på sin väg till sitt tillfrisknande, får hjälpa till med trädgårdsskötsel tillsammans med specialutbildad personal. Vid Gunnebo slott bland annat finns sådana möjligheter.
   Jag skogsbadar ju inte på det sättet, men jag är i skogen var och varannan dag och har verkligen vidöppna sinnen för att vara ”ett med naturen.”
   Yoga eller vanlig rörelseträning är något för alla vill jag påstå! Att man inte tycker om det är ju något annat. Det går ju att utöva på så många sätt. Alla kroppar behöver rörelseträning och/eller yoga för att om möjlighet behålla styrka, smidighet och balans.
   Önskar dig en skön vecka!
   Gunilla

   0
 2. Underligt att du tog upp just detta ämne. Jag har tänkt mycket på detta med skogsbadsvandring senaste veckan, efter att ha läst en artikel om det i en tidning som låg kvar i sommarstugan sedan förra året. Jag tror absolut att det fungerar för att varva ner och som återhämtning. Själv har jag helst promenerat vid havet men de senaste åren har jag börjat tycka om att gå i skogen med. Det är så skönt att vara ute i naturen, även om tankarna far hit och dit. Tycker det låter väldigt bra med skogsterapiguider som lär ut om skogsbad. Skulle gärna testa en sådan vandring. Ha en fin sommar

  0
  • Även jag skulle kunna tänka mig att följa med på en guidad skogsbadsvandring. Bara för att få uppleva hur det går till! Jag älskar att vara i naturen – det är ett stort behov som jag har. Närheten till havet är ju fantastiskt, men skogen lugnar mer på något sätt. Det är väl allt det gröna och som jag skrev så har ju skogen golv, väggar och tak!
   Tack för ditt besök Inger! Roligt att du kikar in!
   Vi ses väl där i skogen… 🙂
   Hälsningar, Gunilla

   0
 3. Vilken fin resa ni gjort! Kul att se dina bilder!
  Skogsbada ja nu fick man lära sig något nytt. Ja naturen är nog viktigare än vi förstår. Älskar änglahår kommenterade senast igår till G hur fint jag tycker det är med sånt gräs.
  Kramar Annika

  0
  • Tack Annika! Ja, det var en mysig och vacker resa! Norge är så fint. Vet inte vad det där gräset heter, så jag kallar det för änglahår! Tycker det låter fint. 🙂
   Kram Gunilla

   0
 4. Det är så tråkigt. Just nu vågar jag inte alls gå i skogen. Dels överfallet på kvinnan vid Hellasgården (inte jättelågt härifrån) dels de 3 våldtäkterna i Rågsved för någon vecka sedan (ganska nära här).
  Skogen är så rofylld och luften precis vad vi storstadsmänniskor behöver. Nature har så mycket att ge oss människor. Inte minst tid för att reflektera och umgås med oss själva.

  0
  • Förstår mycket väl att du känner olust att ge dig ut i naturen efter det som har hänt i din närhet! Ja, överfall, våldtäkter kan ju hända precis var som helst verkar det som!
   Visst tänker jag ibland på vad som kan hända när jag går ensam i skogen. Men samtidigt vill jag inte vara rädd, för VAD SOM KAN HÄNDA! Jag vill ha min frihe – att kunna röra mig fritt i naturen. Men jag utsätter mig ändå inte för större risker, som att åka hem ensam ifrån ett stadsbesök. Nu är det inget större problem, för jag har inget behov av att vara i stan på kvällen. Oftast är det i så fall maken och jag.
   Hoppas att du ger dig ut… kanske du har någon att ta med dig! Det vore förfärligt om du undviker det du tycker om. Naturen!
   Tack för besöket!
   Gunilla

   0
    • Åh, pilgrimsvandringar låter underbart! Något jag ännu inte provat på. En egen trädgård är något att uppskatta och jag njuter av vår lilla täppa!
     Må gott!
     Kram Gunilla

     0
 5. Tack för ett fint inlägg och för begreppet skogsbad, det har jag aldrig hört men jag tror att jag har gjort det, skogsbadat alltså. Skogsbad låter perfekt för haikuskrivning som ju också kommer från den österländska filosofin precis som yoga. Skogsterapi har jag inte hört om, men om att använda naturen som kraft och källa som rekreation. Tycker så mycket om dina gröna bilder, perfekta för att illustrera skogsbad. Har du boktips vad gäller skogsbad och skogsterapi? Det här låter intressant och inspirerar mig till att skriva lite mer om haiku…

  Må väl och ha en fortsatt fin vecka <3
  Kram

  0
  • Tack Christina! Vad glad jag blir att jag har inspirerat dig! Grönt är min älsklingsfärg – och är en färg som jag mår bra av! Naturen har så många vackra nyanser i grönt och jag älskar att försöka fånga kontrasterna som både solljuset och skuggorna ger. Visst låter det underbart att skogsbada! Kom över en sida av en slump och googlade om vad det innebar att ta ett skogsbad. Ja, jag kan tänka mig att du liksom jag skogsbadar, utan att direkt tänka på det. Men det handlar ju om som du säkert har förstått om naturens läkning för människor som har drabbats av svåra utmattningsproblem. Människor som mer eller mindre är sönderstressade.
   Några böcker i ämnet har jag inte läst, men jag googlade på ”skogsbad” och fick upp några förslag. Jag föreslår att du gör detsamma och ser om något intresserar dig. Jag ska kolla med biblioteket för ett eventuellt lån…men här har de stängt en vecka till.
   Må gott! (Har stora problem med Internet här, så jag hoppas att mitt svar går att sända!)
   Kram Gunilla

   0
 6. Skogen och naturen har alltid varit viktig och jag har den ju runt hörnet, något jag är tacksam över. Även om jag inte känner igen begreppet skogsbad, så förstår jag innebörden av det. Att vistas i skogen kan verkligen vara en lisa för själen, så man kanske skulle ta det ett steg längre än att bara promenera omkring där. Det tål att tänka på?!?
  Kram, Ingrid

  0
  • Jag kom i kontakt med begreppet skogsbad av en händelse och blev nyfiken. Googlade och hittade intressanta sidor. Jag ville lära mer och förstod ganska snabbt att Shinrin-Yoku andas österländsk filosofi. Jag tränar ju yoga och kan en del om Feng Shui som också har sina rötter i den österländska filosofin. Ja, Ingrid – det är en lisa för själen att vistas i naturen och jag förstår att du som jag gärna är utomhus. Det är underbart att ha naturen nära och bara kunna gå runt hörnet och promenera in i skogen. Med min yogaträning så har jag nog fått med mig det här att ha ett öppet sinne och ta in allt som jag ser och upplever i skogen. Det är ljuvligt och så skönt! Pröva Ingrid… Promenera långsamt, stanna till blunda och känn dofter och lyssna efter ljud.
   Kramar Gunilla

   0
 7. Har ett boktips angående skogsbad. Jag har fått låna en bok som heter Japonism skriven av Erin Niimi Longhurst. Har inte hunnit läsa hela boken än, men där finns ett kort kapitel om Shinrin-yoku ( skogsbad). Där står även om wabi-sabi, kalligrafi mm. Japonism är den japanska konsten att bli mer nöjd med livet. Hälsningar Inger

  0
  • Tack för tipset Inger! Så vänligt av dig. Tycker jag känner igen titeln… kanske den finns på biblioteket.
   Ska meddela Christina också som efterfrågade litteratur i ämnet.
   Hälsningar, Gunilla

   0
 8. Visst känner jag till shinrin yoku. Jag skrev ett inlägg om skogsbad förra hösten och sen läste jag en bok ”Shinrin yoku” av Yoshifumi Miyazaki. En mycket intressant bok som jag varmt kan rekommendera.

  Älskar ditt inlägg som så bra beskriver tanken med skogsbad. Jag är ofta ute i ”min” skog och hämtar energi och samlar tankarna. Läste en kommentar om otryggheten och visst känner jag också av den. Man får liksom kolla läget och jag har oftast sällskap. Samtidigt håller jag med dig att jag vill ha min frihet och inte låta onda människor förstöra min njutning av skogen.

  Ha det så gott och varma kramar ☺️

  0
  • Åh, tack för boktips! Ska se om jag hittar ditt inlägg och läsa om det. I ”min” skog känner jag mig trygg… och hoppas att det förblir så! På okända platser där jag inte promenerat förut, vill jag helst ha sällskap med. Det är ju trevligt i sig att dela upplevelsen med någon. 🙂 Det är ren ”skit” att man ska behöva vara rädd för att bli överfallen! Kvinna som man!! Jag vill inte tänka på det! Släpper iväg det….!
   Kram Gunilla

   0
 9. Så fint! Jag håller verkligen med om skogens helande kraft. Förut bodde jag på en gård vid skogskanten och flera gånger i veckan red jag ut i djup sakral tallskog. Det var magiskt och gjorde verkligen gott för själen. Saknar det! Kram

  0
  • Det låter underbart – att rida ut i en djup sakral (tycker om det ordet och dess betydelse) tallskog! Här i vår skog, finns även ridspår och ibland möter jag jag en ryttare och det ser verkligen underbart ut att sitta på hästryggen!
   Kram Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.