Det där med våra ägodelar…Två boktips som du inte vill missa!

Helgen har varit intensiv – som jag skrev i mitt förra inlägg har yngsta sonen med sambo flyttat in i sitt nya fina hus! Ena dagen gick det stora flyttlasset och allt skulle in i det nya hemmet. Dag två städade och fejade vi i den gamla bostaden. Att byta bostad är inget som sker i en handvändning – det är så många saker som ska packas ned och packas upp och hitta sin plats i det nya hemmet!

Inför ett flytt är det bra att passa på att rensa, sortera, skänka och sälja saker som inte behövs längre. Vid ett flytt kanske man noterar hur mycket prylar som finns i hemmet som inte behövs och varför de har blivit kvar!? Men många av ens ägodelar har naturligtvis ett användningsområde eller det är minnessaker som betyder något. I samband med flyttningen kom jag att tänka på två böcker av samma författare som i högsta grad har med vårt hem och med våra ägodelar att göra. Jag funderar över om författaren är medveten om den ”röda tråd” som böckerna har, eller om det är en slump att det handlar om ”ägodelar”, men ur helt olika perspektiv. Det här är min helt personliga tolkning! Jag rekommenderar att läsa båda böckerna i turordning och kanske du gör liknande reflektioner som jag.

Bok nummer ett är ett boktips ifrån min bloggvän Annika med bloggen Halmhatt och mamelucker! Den heter: ”Grejen med saker”, Författare: Helena von Zweigbergk.

Foto: Pia Ulin.

Det finns ett antal böcker på marknaden om att ”rensa i röran” och ”göra sig av med saker”. Vilket i och för sig kan vara riktigt. I Grejen med saker undersöker Helena Zweigberk vårt förhållande till saker. Varför känns de så viktiga att skaffa och vad betyder de egentligen för oss? Många föremål i Helenas hem bär på en historia, men också med känslor som skam och tröst. Vi får följa med in i Helenas hem och ta del av hennes berättelse tillsammans med konstnären Cilla Ramnek och fotografen Pia Ulin. De har fria händer att utforska Helenas hem. Enskilda saker plockas fram, föremål grupperas om och berättar plötsligt något annat.

Vi lever i en tid då vi ena stunden uppmuntras till konsumtion. I nästa stund ska vi vara miljömedvetna och begränsa våra inköp. Det är bra! Det är populärt att handla på loppis, köpa vintageprylar och antika föremål. Det är som om våra ”samlarimpulser” har fått en ny skepnad! Istället för att köpa nytt, köper vi vintageprylar, ”som bär på en historia!” Men vems historia då? Jag tycker om vintage och köper hellre av det, än nya föremål. Men samtidigt så kan ett nytt föremål, inköpt vid ett speciellt tillfälle, få betydelse för oss längre fram i tiden.

Nu handlar inte boken om konsumtion i ordets direkta betydelse, utan mer om vilka känslor som styr våra impulser att köpa just den där ”prylen”? Varför blir den kvar om vi inte tycker om den? Det handlar om att omvärdera och se på våra föremål med nya ögon och låta saker få byta plats. Att göra stilleben av få saker och låta dem få ”glänsa!” Det finns fina fotokollage över Helenas ägodelar i boken.

Bok nr två: ”Totalskada”. Författare: Helena von Zweigbergk.

Foto: Gunilla Johansson

När jag var på biblioteket, såg jag den här boken bland ”nyheter” och la direkt märke till bilden på haren och sedan på den oväntade titeln! Efter ha läst de här två böckerna kommer jag sannolikt läsa fler av Helena von Zweigbergks böcker!

Totalskada är en mycket genomtänkt titel som i ett enda ord sammanfattar läget i Helena von Zweigbergks relationsroman. En bit in i boken kommer svaret på titeln som är mycket träffande!

Boken handlar om Xavier och Agneta om deras långa relationen och om deras två gemensamma barn och om Xaviers dotter. I takt med tiden och med att barnen flyttat hemifrån har avståndet dem emellan ökat allt mer. Det finns ett outtalat tomrum i deras relation som ingen av dem riktigt vet hur de ska fylla. Så händer det som inte får hända – en katastrof utifrån! Totalskada! Jag undviker medvetet att skriva vari katastrofen består av. Katastrofen är så total och central då det präglar relationerna i familjen och deras fortsatta liv.

Det scenario som författaren målar upp är vanligt och en stor del av den vuxna befolkningen kan säkert relatera till karaktärernas bekymmer. Jag fascineras av hur författaren lyckas hålla liv i hela berättelsen från början till slut. Att på ett mångfasetterat sätt i detalj kunna beskriva både dramatik och de känslor som väller fram hos huvudkaraktärerna Xavier och Agneta. Men också känslostormarna och maktlösheten som deras barn upplever.

Vad skulle hänt i Xavier och Agnetas relation om katastrofen inte hade inträffat? Ibland händer något oväntat som här i bokens handling – en katastrof som satte allt på sin spets. Går det att komma vidare? Att släppa taget och börja om på nytt?

Boken fick mig att fundera över mina egna relationer. Till min make, våra barn, släkt och vänner. Hur skulle jag reagera om det var jag som var drabbad av ”totalskada?” Vilka roller har vi i livet? Vilka får vi och vilka tar vi?

Boken handlar om katastrofen och om relationerna i dess ”flodvåg!” Det handlar om vad som är viktigt och värdefullt i livet. Om att släppa taget om det som inte längre finns och om att gå en ny framtid till mötes. Tomhänt men förhoppningsvis inte ensam!

Kram Gunilla

(Visited 60 times, 1 visits today)
0

12 svar på ”Det där med våra ägodelar…Två boktips som du inte vill missa!

 1. Visst är flytten från en bostad till en annan ett bra tillfälle att rensa om man vill …och ibland känns det nödvändigt, men ibland mer som ett nödvändigt ont 🙂
  Har inte läst något av Helena von Zweigbergk – tack för tipset – nu blev jag nyfiken!
  Kram

  0
  • Jag vet ju vem hon är och såg henne vinna bland på tv-programmet ”På spåret”, där hon var med och vann. Men inte läst någon av hennes böcker. Jag tycker om hennes språk, hon kan beskriva på djupet utan att det känns tjatigt. Utrensning sysslar jag med ett par gånger om året. Eftersträvar inte minimalism precis, men ej heller att behålla saker som vi inte behöver eller vill ha!
   Kram Gunilla

   0
 2. Vad roligt att du gillade böckerna! De gav båda tankar i huvudet på mig också. Vi har ju inte flyttat så mycket på senare år snart 25… men rensa behöver man ju ändå. Intressant med förhållande till saker och känslor. Totalskada lyssnade jag på och författaren läser själv. Jag tycker om hennes språk och har läst flera tidigare. Hon skriver så bra om relationer.
  Kram Annika

  0
  • Ja, hon skriver verkligen bra om relationer. Jag fick många olika tankar i huvudet om både just relationer och våra roller, samt om våra ägodelar. Att rensa ut betyder inte med automatik att livet blir gladare, friare eller mer harmoniskt. Jag tycker verkligen om böcker som väcker tankar, funderingar och känslor. Bra böcker berör! Jag visste inte att du har läst ”Totalskada”. Bara bok nummer ett! Fick du en liknade fundering som jag angående den ”röda tråden” i böckerna? Nyfiken på det.
   Kram Gunilla

   0
   • Ja jag tycker att böckerna hör ihop på många sätt. Jo jag lyssnade på Totalskada som ljudbok.
    Jag tror att de kom till eftersom hon genomgått en separation och det är väl ett tillfälle när allt ställs på sin spets. Även att man värderar om mycket bland annat saker. Men också vad som är viktigast i livet.
    Kram Annika

    0
    • Ja, jag läste att hon hade en separation på gång, då bok nummer ett kom till! Tror även att Totalskada, har präglat det på något sätt. För mig var det tydligt hur väl böckerna hör samman! Tack för din kommentar Annika!
     Kram Gunilla

     0
 3. Tack för boktipsen! Jag ska se till att de böckerna också blir lästa.
  Själv håller jag just på med en bok skriven av Sanne Forslund, ”I mors klor” heter den.
  Sanne Forslund är gotländska, men boken, som är hennes debutroman, utspelar sig inte här på ön.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  Kram, Ingrid

  0
  • Så roligt med bloggvänner – Man kan om man vill, dela med sig av både det ena och andra. Som boktips till exempel! 🙂
   Ja, jag gillade böckerna och rekommenderar dem från hjärtat!
   Kram Gunilla

   0
 4. Att flytta är ett ”hästgöra”! Jag brukar säga att jag har flyttat för sista gången i mitt liv, nåja, vet ju inte om jag behöver bo i äldreboende någon gång. Jobbigt, jobbigt i alla fall. Det känns jobbigare ju äldre man blir dessutom.

  Prylar, ja, det funderar jag en hel del på nu. Jag håller på med att gå igenom mitt hem, kassera det jag inte vill ha. Mycket är sparat av sentimentala skäl, men varför? Jag kollar ju aldrig på dem? De bara finns där – och tar plats. Att människor hade svårt att kassera, rensa ut förr, det har jag stor förståelse för. De hade upplevt riktig fattigdom, men nu,… varför har jag så många prylar!?

  Totalskada – tack för tipset! Tror det är en bok jag skulle gilla. Ska skriva upp den och söka efter den nästa gång jag är på bibblan! Till sist, jag kommer att återvända till din blogg, det jag sett hittills gillar jag mycket! 🙂

  0
  • Hej Mia och varmt välkommen till min blogg! Och tack för att du delar med dig! Med tanke på vad du skriver, så är jag övertygad om att de här böckerna är något för dig! Jag tro bestämt att jag ska skriva ett inlägg till i ämnet ”ägodelar!” För även om vi själva inte tycker om ett föremål, så har vi, om vi har ett ansvar gentemot våra barn! Föremål kan ha ett värde för dem i nutid eller längre fram. Det är något jag har tagit till mig.
   Nu blir jag såklart nyfiken på dig Mia…
   Kram Gunilla

   0
 5. Den sista boken lät intressant. Både när det gäller att flytta och samla skulle jag kunna skriva tjocka böcker om. Det finns både fördelar och nackdelar med att flytta iväg en bit. Samlandet kan bli som en mani och ersättning för något annat. Bara från en psykologiskt aspekt skulle jag kunnat skriva en bok. En färgglad fotobok hade kanske varit mer populär. Synd jag inte hade en rejäl kamera under den tiden. Jag tror jag har ett sunt förhållanden till samlande. Därför kunde jag både förstå och koppla av när jag samtalade med många tusentals människor om ämnet samlingar av olika slag. Det är fantastiskt vad medmänniskor kan spara på.
  Precis som du skriver är en flytt ett bra tillfälle att tänka över vad som ska med, slängas, skänkas och säljas. Går flytten till en mindre area blir vissa saker självklara. Ska jag vara riktigt ärlig saknar vi nästan aldrig något som inte fått följa med och det allra viktigaste är att vi har varandra. Ju äldre jag blir tänker jag på det allt oftare. För jag upplever det som om tiden och åren går fortare nu.
  Hoppas din son och sambo ska stormtrivas på nya stället.
  Kram Bobo

  0
  • Tack för ditt svar Bobo! Förstår att ni har haft tillfällen att sortera bort, skänka och sälja som har flyttat ett antal gånger! Jag tycker inte om när skåpen blir fulla och under de senaste åren köper jag också allt mindre. Försöker hålla mig till Vintage, antikt och loppis, när det gäller inredning. Kläder köper jag lite av numera, eftersom jag inte behöver så mycket. Men kläder vill jag ha nytt… har svårt att köpa begagnat utav det.
   Det där med ägodelar skulle jag också kunna skriva minst en bok om. Dels ur ett psykologiskt perspektiv och dels utifrån sorgbearbetning. Kan låta konstigt men ibland handlar det om sorg på något sätt då det är svårt att skiljas ifrån saker och kläder. Intressant ämne!
   Kram Nilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.