Att vara turist i sin egen stad!

Maken och jag har haft en lång och skön helg med hotellvistelse i Göteborg och med sköna promenader i strålande solsken! Så lyckat det blev att vara turist på hemmaplan med övernattning på hotell Eggers.

Jag tog semester i torsdags och vi checkade in strax före tre på eftermiddagen och var väldigt nyfikna på hur vårt rum såg ut.

Entrén rakt fram ifrån Drottningtorget och receptionen är då direkt till vänster. Till vänster innan receptionen kommer man till ”Orangeriet” och vidare in mot baren och matsalen. Här är så vackert! Lägg märke till trappan upp och kristallkronorna!

Jag tror att det här gröna rummet kallas för ”Orangeriet”.

Till höger om entrén ligger ”biblioteket”, här är skönt att sitta och läsa en stund vilket maken gjorde, medan jag gick runt och fotograferade vackra stilleben och detaljer! 🙂

Den här bysten ville jag ta med hem… vill ha!

Så vackra stilleben…

och detaljer…

Så åkte vi upp till våning två på väg till vårt rum med fler vackra detaljer…

Ett stort plus för alla svartvita moderna foton mot allt det guldiga och snirkliga! Läckert!

Vårt rum…

Jättesköna sängar och så där snyggt hotellbäddat! 🙂

Det svarta skåpet – en ursnygg garderob och vitrinskåp. Den vita dörren bredvid sängen leder in till det lilla svartvita badrummet. (Glömde fota där.)

Stort plus för skrivbordet och stolen med det urläckra tyget som fanns lite här och var på hotellet. Gillar djurmönstrat.

Torsdagkväll och vi har hunnit med en promenad, ätit en god tre-rätters middag och med gott vin därtill.

Fin vy mot posthotellet  – Clarion hotell och rakt framför oss ligger…

Radisson Blu. Det finns många fina hotell i Göteborg!

På fredagen vaknade vi till flödande sol – vilken tur! Så efter god frukostbuffé, checkade vi ut, lät vårt lilla bagage vara kvar och så gick vi en lång, skön runda genom vår stad! I Haga blev det fikastopp och vi och många andra sol – och kaffetörstiga ”turister” njöt utomhus av det underbara vårvädret.

Bubbel och choklad så klar när vi kom! 🙂

Ja, vi är verkligen nöjda med vår hotellvistelse på Eggers. Underbar inomhusmiljö, god mat och dryck, trevlig och hjälpsam personal, ligger centralt och bra. Det här kommer vi att göra om – att vara turist i sin egen stad!

Lördagen blev också solig och det lockade också till en skön utomhusvistelse! Sedan var det slut på det underbara. Igår började det klia i halsen och idag… förkyld! 🙁

Kram, Gunilla

Hemlyckan – en mysig butik i Alingsås

För en vecka sedan då maken och jag var i Alingsås så tog jag några naturbilder som jag publicerade vid mitt förra inlägg. Idag ska ni få följa med mig in till butik Hemlyckan – en underbar butik som har allt det där, om man tycker om gamla kära ting! Ett besök här väcker barndomsminnen till liv.

Jag vet att många av er tycker om när jag ger tips på trevliga butiker som jag själv gillar. Så håll tillgodo!

Butik Hemlyckan ligger bredvid My living room också en trevlig butik.

Det mesta är gamla kära ting och jag som älskar gamla linnehanddukar, glasflaskor och silverfat och så mycket mer tittade runt länge…

Att gå runt här är som att komma in i ett bevarat hem. En liten lägenhet…

Fina gamla skåp, mässingsljusstakar och så mycket mer…

Gamla vackra speglar och månbord och några av dem är ommålade med en mjuk, matt kalkfärg som ger en underbar yta. Färgerna fanns att köpa i butiken.

Jag tycker om att det inte är övermöblerat – att det inte är en djungel av saker. Det ska vara vackert för ögat och det är det här!

Så om ni tycker om vintage – gamla kära saker i vacker tilltalande miljö då kommer ni att tycka om den här butiken!

Kram, Gunilla

Vårvinter vid vackra Mjörn!

Maken och jag åkte mot Alingsås som så många gånger förr, men frågan är om vi har varit där en alldeles vanlig måndag? Förmodligen inte – det vanliga är en fredag eller en lördag och då är det vanligtvis mycket folk i rörelse i kaféstaden!

Måndag – en alldeles underbart solig måndag. Perfekt för utflykt! Vi promenerade i staden, fikade på ett av stadens alla kaféer, besökte favoritbutiken Hemlängtan och bilder därifrån visar jag vid ett annat tillfälle. För idag blir det bilder ifrån den lilla hamnen vid Mjörn. Även här har vi promenerat tidigare och jag har också visat foton härifrån, men då har det varit sommar.

Säveån som rinner genom Alingsås och ut i sjön Mjörn. På sommaren är här fullt av båtar. Vattnet ser kallt ut…

Vid strandkanten….vackert!

Underbart vackert solljus och skuggor som jag lyckades fånga på bild.

På solsidan – en tunn ishinna

Längst ute på piren står den lilla fyren som ser ut som en raket! 🙂

De här vår-vinterdagarna är fantastiska! Och så vill jag visa er den här lilla varelsen som jag mötte idag på promenaden… det är bara den 15 februari och jag har sett årets första groda!! 🙂

Hoppas den klarar natten i kylan!

Kram, Gunilla

Solig vinter utomhus och blommig vår inomhus!

Idag är det en härlig vinterdag och inne har maken och jag gjort vårfint! Njuter av rena, skinande fönster och färgstarka engelska pelargoner i köksfönstret. På bordet en bukett krispiga tulpaner. Åh, vad jag blir glad av blommor! Glad blir jag också över att veta att pappa Jörgen och lilla Olivia strax kommer på besök. Då blir det fika, sedan promenad i det vackra vädret!

Borta är julgardinen och fram med ljusa vårliga toner… Tycker så mycket om att följa årstiderna genom att förändra på olika sätt i hemmet.

Visst är det vackra!?

Tyckte inte om rosa förut, men nu tilltalas jag allt mer av den färgen.

Önskar er en riktigt solig helg!

Kram, Gunilla

Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge!

Ja, här har vi lite trevliga planer för februari att se fram emot och vi behöver sannerligen det! Får hoppas att jag håller mig frisk nu på alla de sätt. Jag gör så gott jag kan med ”vitaminshot” på morgonen och massor med frukt och grönt för övrigt.

Februari och mars är inte mina favoritmånader, men som alltid så gäller det att göra det bästa av de dagar som är nu! Idag tog maken och jag bort en del av vinterdekoration i krukorna runt om huset. Men inte allt – bara det som kändes visset och ”juligt”. Snart, snart, kan jag fylla den första korgen med lite vårblommor istället som välkomnar vid entrén. 🙂

Snart är det också dags att klippa ned pelargonerna och plantera om dem. Tittade in i förrådet idag och det är svårt att tro att de ska växa sig frodiga så småningom. Men längst ned på plantorna skymtade det gröna skott! 🙂

Men det bästa av allt är att vi ska gå ut på resturang och därefter blir det teaterbesök. Får återkomma om det. Vi ska också vara turist i vår egen stad och sova på hotell! Något som vi tänkte göra redan i december, men Berlin kom emellan! 🙂 Vi har valt hotell Eggers som är ett gammalt anrikt hotell och som har genomgått en varsam totalrenovering. Allt började med att jag önskade mig en hotellnatt i Göteborg som födelsedagspresent. Fyllde år i november och jag nämnde då Eggers för att jag gillar deras interiör och koncept. Så råkade det vara ”öppet hus” en lördag i november och en ”poängpromenad” i hotellet som ett sätt att visa upp de nyrenoverade rummen. Vi gick rundan och svarade på frågor och sedan blev jag en av vinnarna! Jag vann en lunch för två på Eggers.

Åh, det ska bli så roligt och mysigt om vädret tillåter, att flanera i staden, sedan lite siesta, klä sig fint och därefter förhoppningsvis njuta av en trerätters middag och dryck. Så hoppas jag på god sömn i något av de vackra rummen och på morgonen därefter  – en maffig frukostbuffé, innan vi snabbt tar oss hem igen. Låter inte detta bra så säg!?

Alla bilder är ifrån Eggers hemsida…

Den vackra receptionen…

Och trappan! Så vackert!

Restaurang och Orangeriet…

Sätta sig ned här och ta en kopp kaffe…

Restaurangen och baren…

Lite bubbel kanske!?

Alla rummen olika… jag som älskar grönt!

Det här är sobert enligt min smak! Älskar tapeten och sänggaveln!

Fast jag tycker nog att jag får vänta för länge ibland! 🙂

Kram, Gunilla

 

 

 

Underbar bok som leder mina tankar till vikten av sorgbearbetning!

Förkyld och febrig… det ena avlöser det andra för min del! Jag har legat nedbäddad i en vecka, men nu är jag på bättringsvägen och hoppas att jag får vara frisk nu!

När man är krasslig och ligger nedbäddad, så är en bra bok räddningen! Min man hade lånat några böcker av vår sonhustru och en av dem var ” Om du bara visste” av Caroline Säfstrand. Maken gav mig den och sa kort och gott, ”Läs den, du kommer att älska den!” Vilket jag också gjorde av flera anledningar.

Jag citerar en bit av författarens prolog:

”Om man översätter jordens ålder till ett dygn varar ett människoliv endast bråkdelen av en sekund. Hur förvaltar du den? Med en kosmisk suck, förvånade blinkning, ett skratt med bottenklang av jävlar anamma? vad gör du med denna obegripliga korta tid?”

Jag tycker mycket om boken då den delvis utspelar sig I Torekov – en plats där vi varit flera gånger då vi varit på husvagnssemester. Däremot har vi tyvärr inte kommit ut till Hallans väderö, en betydelsefull plats i bokens handling. ”Om du bara visste”, är en vacker och fängslande roman om två kvinnor som möts över generationsgränserna och om deras kamp för att ta makten över sina öden. Sina liv. Men den ger oss också en lektion i sorgbearbetning, vilket ofta innebär att;

  • Acceptera det som händer eller har hänt
  • Ta konsekvenserna av de val man gör eller har gjort
  • Framföra en ursäkt (vilket inte är samma sak som att be om förlåtelse)
  • Förlåta sig själv och andra, vilket sker inom en
  • Om möjligt – försonas
  • Gå vidare och uppfylla sina drömmar

Ibland ställs vi inför svåra prövningar i livet. Det är oändligt många situationer och relationer som vi ska ta hand om. Vi har alla en mängd olika relationer runt omkring oss och vi kan naturligtvis inte ha en nära och välfungerande relation till dem alla. En del relationer tar slut av naturliga skäl och förhoppningsvis utan att det har påverkat vårt inre negativt. Andra relationer har varit eller är viktiga för oss och om en sådan relation bryts på ett sådant sätt att den får negativa konsekvenser för oss, så behöver vi bearbeta förlusten för att kunna gå vidare. En förlust går alltid att bearbeta och det är viktigt att veta, men det kräver engangemang och kunskap om vad sorgbearbetning är. Det är inte alltid det går att försonas, men om det är möjligt så är det ofantligt värdefullt för det inre välbefinnandet. Det finns så många trasiga hjärtan här i världen och de läker inte med skam, skuld och hämnd eller med att stänga av och/eller döva sina sinnen och känslor på ett destruktivt sätt.

Tänk om alla förstod hur viktigt det är att acceptera, bearbeta, förlåta och gå vidare och fylla livet med glädje! Observera att jag skriver förlåta och gå vidare. Inte förlåta, glömma och gå vidare! Förlåtelse innebär inte att glömma, utan att försonas med det som har hänt. Det går inte att ändra på! Möjligen de närmaste valen som man gör.

Ja, en vacker och gripande roman som fick mig att tänka på mitt eget liv, Ifrån barndomen fram till idag. På alla de val vi gör. Medvetna och omedvetna. På alla relationer – energigivande relationer och energislukande relationer. På sorg och andra förluster och inte minst alla underbara glädjeämnen! Det viktigaste som jag lärt mig är att det går inte att fly ifrån en dålig situation eller relation – den måste bearbetas!

Jag vill poängtera att boken inte handlar om sorgbearbetning, utan som sagt det är en roman om kvinnoöden. Att försonas med det som varit och leva vidare i glädje! Men för den som har blivit inspirerad att läsa boken, utifrån att den är en välskriven roman och ha med mina personliga reflektioner i bakhuvudet, så hoppas jag att du därmed får en stunds bra och insiktsfull lässtund!

Hursomhelst – Läs den!

Det ligger en bok därunder som jag precis börjat läsa…den tror jag också att jag kommer att tycka om! ”Trädens hemliga liv!” jag tror inte att jag kommer att bli besviken…

Kram, Gunilla

 

 

 

 

 

 

Mandelmanns gård!

Om ni som jag undviker våldsbenägna tv-program och istället vill se program som fyller kropp och själ med jordnära människor i sagolik miljö, se då ”Mandelmanns gård” på tv4 torsdagar kl 21.00!

 Foto. Tv.4.

Jag blir lycklig av att se människor som med hårt arbete och engangemang förverkligar sin dröm! Jag blir också lycklig över att se att det går att driva en gård i samklang med naturen och djuren! Mandelmanns Trädgårdar är ett familjedrivet jord- och skogsbruk som alltsedan starten 1996 är ekologiskt enligt KRAVs regler.

Foto Tv.4.

Jag har varit inne och kikat på deras hemsida och det finns många olika aktiviteter både för barn och vuxna. Öppettider för 2017 kommer, så håll utkik om du vill besöka gården och det vill jag göra! Gården ligger i byn Rörum mellan Simrishamn och Kivik i Skåne och därför undrar jag varför vi har missat detta under alla våra besök i Österlen!? Men nu har vi ju något nytt att se fram emot och som nu står på min önskelista om platser att besöka! 🙂

Jag har haft den stora förmånen att under några år få bo på en mindre gård med mina föräldrar och en lillebror. Där hade vi under en tid: grisar, höns, kalkoner, ankor, katter och en stor Sankt berhardshund. Så jag har varit med och sett när både kultingar, kattungar och kycklingar har kommit till världen. Även kalvar vid granngården. Men någon stor längtan efter en egen gård i unga år har jag inte haft, även om jag har saknat att ha ett husdjur. Men när jag ser ett program som ”Mandelmanns gård” eller det danska programmet ”Hundra procent bonde” (Bonderøven), så uppstår ljuv musik inom mig och jag vill leva som de! Men inser att det får förbli en dröm…

Istället får jag njuta av deras humor och värme till varandra och till sina djur. Det är sannerligen en njutning att se hur väl de tar hand om dem och följer de dräktiga djuren ända fram till det magiska ögonblicket, även om det ibland innebär sorg och förlust för såväl djur som för människa. Jag blir också glad över hur väl alla grödor används och att vid rätt årstid! De njuter av allt som de stoppar i sig – inget är förbjudet!

Missa nu inte kvällens program!

Kram, Gunilla

Olivias första levnadsår!

Tänk Oliva att du nu har fyllt ett år! Ett helt år fyllt av kärlek till dig! Ditt leende får vem som helst att smälta och din leklusta är det inget fel på! Det är en rikedom att få vara nära dig och att vi – din farmor och farfar får följa med dig på din resa genom livet.

Att kunna fästa blicken – att knyta an och det är mot din mamma som du ler!

Att upptäcka sina händer att kunna samordna en rörelse

Rytmik och lek är roligt och att fara fram i ”rullatorn!” 🙂

Att kunna sitta själv och le sitta allra bästa leende.

Att upptäcka naturen – löv är roligt!

Jul är roligt med allt papper och alla snören. Vad som ligger i paketen är ännu inte lika viktigt!

Papper och snören är fortfarande roligt och att kunna sätta på sig mössan!

Visst är jag fin nu!? 🙂

Bra så här?

Att fylla ett år tar på krafterna!

Ja, det är så roligt att vara med dig Olivia och njuta av att Du är Du och att Du finns till!

En stolt farmor och en…

Stolt farfar!

Vi önskar dig, dina föräldrar och oss många lyckliga år tillsammans!

Kram.