Alla helgons dag- stämningsfullt.

För mig är alla helgons dag en viktig dag – en dag då jag vill åka till kyrkogården för att pyssla om våra anhörigas vilorum. Det är vackert på våra kyrkogårdar med alla kransar, granris, blommor och tända ljus.

Vi var vid gravarna redan förra helgen och gjorde fint, men vi ville återvända idag och tända ljusen.

Vackert och stämningsfullt på kyrkogårdarna…

Ett litet collage…

Lundby gamla kyrka och kyrkogård i Göteborg…

DSC_0006

Många, många vackra blommor vid minneslunden…

DSC_0014

Alla ljusen som brinner som en påminnelse om det liv som har varit…

DSC_0013

DSC_0009

Västra kyrkogården Göteborg…

DSC_0016

DSC_0023

DSC_0032

Älskade pappa bland så många andra…

Här hemma är ljusen tända både ute och inne…

DSC_0036

 

Ta hand om varandra!

Kram, Gunilla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De är söta, färgstarka, charmiga, snabba och lätthanterliga!

Nu undrar ni förstås vad det är som passar in på den där beskrivningen? Jo, det är olika minifordon som allt som oftast kommer i min väg. Och jag älskar dem! Söta, bulliga och charmerande och de går att parkera precis var som helst verkar det som!

Jag faller pladask för dem och fotograferar dem gärna…

DSC_0070

Liten, men fick inte plats i rutan…eller så är det en ”italiensk parkering” – en ”bråttomparkering”! 🙂

DSC_0069

Snygg parkering! Skulle inte fungera så bra i Sverige…eller vad tror ni?

Här var det också bråttom!

DSC_0285

DSC_0202

Här kan du åka med säkert…har ju både ögon, näsa och mun och en härlig färg! 🙂

DSC_0151

Vem har sagt att gult är fult…jag matchar ju huset och lyser gulare än solen!

DSC_0153

Nähä…går det inte att backa upp här! Aj,aj illa tilltygad, bucklor både här och där!

DSC_0072

Visst är jag läcker och mig hittar ni i Simrishamn i Apotekarens trädgård! Om sommaren!

DSC_0073

Gult och turkost…läckert! Och jag gillar att fyllas med blommor!

DSC_0036

Om Sverige har Kurt Wallander, så har Norge Knut! 😉

DSC_0071

En riktig läckerbit som hade vänligheten att stanna till här hemma i krokarna och därmed kan jag njuta av din skönhet och grace flera gånger till! Ett snyggt hemmabygge?

DSC_0020

Hej Tej! Jag tror bestämt att det går undan med den här ”mackapären!” Tur att det finns en tillhörande hjälm!

P1020743

En vit italiensk skönhet är inte heller så dumt! Vad som är vad får ni själva avgöra! 😉

Ett annorlunda och enligt mitt tycke ett roligt fototema! 🙂

Kram, Gunilla

 

Kontraster och tacksamhet!

Tänk att det redan har gått en vecka sedan vi kom hem ifrån Italien! Blundar en stund och tänker tillbaka och ser det turkosa vattnet framför mig och de ljumna vindarna mot min hud. Idag har det åter varit en solig höstdag här hemma och för årstiden mycket behaglig temperatur. Lämpligt nog kom det något trevligt med posten idag och lite förvånad såg jag att det var julnumret av tidningen Lantliv! Lite väl tidigt tycker jag, (samma känsla varje år) men jag njuter verkligen av att bläddra och låta mig inspireras av underbara julhem, mat, kläder och resereportage.

Jag slog mig ner på den värmande renfällen i solen, maken bryggde kaffe och vi njöt av temperaturen som mätte hela 17 grader i solen, samtidigt som jag då tittade i julnumret av Lantliv! Kontraster!

Gratisreklam för Lantliv, men det bjuder jag på, för det är en av få tidningar som jag inspireras av. Ofta är det utmärkta resereportage, underbara recept där maten oftast är närproducerad och ekologisk. Inredningen i hemmen står inte i fokus, även om det också är en del av helheten. Utan fokus ligger på de människor som bebor de vackra och personliga hemmen. En personlig resa som ofta handlar om en längtan att flytta till landet och omge sig med mycket natur och djur. Människor som helt enkelt vill förändra sina liv och nå sina drömmar.

Det blev en härlig stund i solen!

DSC_0001

DSC_0003

DSC_0004

Ljusa, lantliga hem som jag älskar, som här på bilden! Men nu bor jag inte i ett rött hus på landet…men likväl njuter både maken och jag av vårt hem. Just nu pågår en totalrenovering av vår tvättstuga…något som vi länge, mycket länge tänkt att ta tag i. Men annat har prioriterats. Dagarna före vi skulle åka till Italien, gick varmvattensberedaren sönder. Nu finns ingen återvändo – ut med allt sjuttiotalsgult!

Tankar i stunden…

Jag är tacksam över allt som vi har och att vi har varandra! Tacksamhet är viktigt och om det uppmärksammas och kommer till uttryck så mår vi alla lite bättre! Detta med tanke på allt som händer runtomkring oss. Skuldkänslor bidrar inte till någon förändring eller till något positivt. 

Vi behöver ; stödja och visa varandra djup medkänsla och bidra med någonting som gör skillnad för en medmänniska. Gör vad du kan för att sprida värme och ljus…

Kram, Gunilla

 

Jag drömmer mig tillbaka till Kalabrien….

Jag har nu redigerat de flesta bilderna ifrån vår resa och på så sätt färdas jag ytterligare en gång genom ett grönt och frodigt landskap omgivet av två hav och de mäktiga bergen.

Jag blundar och minns hur jag satt ned och blicka ut över havet och kände solens varma strålar mot min hud…allt är vackert och jag känner tacksamhet.

DSC_0255

Nedanför mig ett mäktigt stup och ett blånande hav…

DSC_0256

DSC_0252

DSC_0249

Jag tänker också på de vackra skogarna och kullarna och på serpentinvägarna som slingrade sig över och genom kullarna…

DSC_0194

DSC_0157

Grönt och frodigt med oändliga vidder!

Jag tänker på alla byarna, husen, gränderna och balkongerna…

DSC_0123

DSC_0054

Havet skymtar som oftast i bakgrunden. Det Joniska eller det Tyrrenska havet. Luften är het och så kom åskregnet och det med besked!

DSC_0146

Men solen är aldrig långt borta!

DSC_0186

Här ville jag gå sakta, sakta och helst stoppa tiden. Där borta genom porten skymtade en annan stad och havet.

Tegelpannor…terrakotta så vackert och är som ett smycke på husen.

DSC_0147

DSC_0072

Gammalt och nytt, lite huller om buller och med hederliga antenner som blir till utropstecken! Jag slås av tanken att här i byarna är det charmigt med antenner på taken och med balkonger där tvätten hänger på tork. Det hör liksom till. Men jag föredrar en balkong som är en grön oas.

DSC_0154

DSC_0311

Blommorna…som vill att vi ska stanna till och lukta och beundra…

DSC_0019

DSC_0017

DSC_0220

Och de små kvicka ödlorna som ser ut som en minikrokodiler! 🙂

DSC_0277

Vilka fantastiska färger och tänk att jag lyckades att fånga några på bild! 🙂

Det är lätt att vara förälskad i Italien…

Tack för att ni ville följa med mig en liten bit i ett fantastiskt landskap!

DSC_0231

Kram, Gunilla

 

 

Vi tog en paus och flög till Kalabrien i Italien!

Buana sera!

Nu är vi hemma igen efter vår resa längst ner i södra Italien! Därmed har vi varit både i Toscana, Ligurien, Apulien och nu i Kalabrien. Italien är ett underbart land på många sätt och jag önskar att jag kunde tala italienska. Har försökt lära mig ”artighetsfraserna” och det uppskattas alltid av italienarna! Nu hade vi ju en guide med oss som talade flytande italienska – inte konstigt då Katarina vår guide, har bott där i fyrtio år. Bättre guide kunde vi inte få, hon överraskade oss några gånger med italienska matupplevelser, i den lilla staden eller byns ”ristorante”! Sådana ställen som man själv har svårt att hitta. Hon berikade också våra upplevelser med att vara kunnig om Italiens fantastiska historia. Italien är en enda stor kulturskatt! Så det är högst troligt att vi återvänder hit, då det finns så mycket kvar att utforska av alla regioner och öar!

Vi landade i Neapel och på vägen ner till Catanzaro Lido, där vi skulle bo de första fem dagarna, blev det först ett stopp vid en buffelfarm, strax söder om Salerno. Det blev en guidad rundvandring bland bufflar, olivlundar och vinproduktion. Därefter bjöds vi på en smakrik lunch, bestående av krämig mozzarella i olika former, sallad, bröd och farmens egen olivolja och vin. Jag vill minnas att farmen heter ”Statti” och den har funnits i familjens ägo långt tillbaka i tiden. Hon som guidade oss runt var svenska…som träffade en italienare!

Salerno en otroligt vacker kuststad. Tyvärr fanns det ingen tid att utforska den, utan vi fick nöja oss att beskåda staden en bit från ”ovan!”

DSC_0001

DSC_0003

DSC_0005

Farmen hade sexhundra bufflar och även mjölkkor! Därtill stor produktion av olivolja och vin. Spännande att få se själva produktionen och därefter njuta av resultatet!

DSC_0010

DSC_0015

Alla bufflarna hade personliga namn – allt för att veta hur produktiva de var. Inte läge för att smeka nosen…hornen är inte att leka med! Djuren verkade ha det bra under sin ”livstid” på farmen. Det fanns ytor att röra sig på, men allt är relativt.

DSC_0007

Mozzarella i olika spännande smaker. Vinet var mjukt och smakrikt…kanske inte det bästa att dricka ur en plastmugg! Men vid provsmakningen innan, då serverades vinet i riktiga glas.

Det bästa på hela resa var besöket i Tropea. Staden som hade allt och det Tyrrenska havet skimrade i olika turkosa färger.

DSC_0297

DSC_0314

DSC_0307

DSC_0298

Borgen som ligger på sandstensklippan omgärdat av det kristallklara vattnet! Oktober – och vattentemperaturen är ca: 23 grader! 🙂

DSC_0294

DSC_0302

När jag är i Italien smakar jag gärna på pasta och havets läckerheter! En iskall öl till är inte heller så dumt!

DSC_0304

DSC_0181

Här sitter vi på en uteservering och tar en cuppuccino, solen värmer gott, det är 27 grader och det finns inget att klaga på! Ja, det var ett litet smakprov ifrån allt som vi upplevde den här gången. Det tar tid att smälta allt och redigera ca: 300 foton! Så jag säger…

På återseende…Arrivederci!

Kram, Gunilla

 

 

 

Angenäm höstledighet!

När sommarsemestern är slut, så är det gott att veta att det kommer fler semesterdagar!  Vi brukar ha den trevliga ovanan att resa iväg så här på höstkanten. 🙂

Så…

Nu tar jag, datorn och mobilen, paus några dagar….det ska bli skönt att byta miljö, och promenera, botanisera, upptäcka – med andra ord njuta med alla sinnen. Låta kropp och själ få en ordentlig dos av andlig spis!

Hösten…blir bara vackrare och vackrare!

DSC_0001

DSC_0012

DSC_0001

Vi hörs snart igen…

Kram, Gunillla

Höstfärger, magiskt ljus och vacker solnedgång!

Igår eftermiddag, släppte jag allt för mina händer, tog med mig kameran och lät mig hänföras av den tidiga, ljuvliga eftermiddagen och kvällen. Hela dagen var fantastisk ur vädersynpunkt! Temperaturen nådde till ca: 17 grader och jag hade förmånen att vara ledig och kunde njuta av en kopp kaffe på altanen. Det är de här dagarna som jag vill minnas till vintern, när det kanske känns kallt och mörkt. Därmed inte sagt att jag inte tycker om vintern!

Jag tog en lång promenad genom skogen och gick sedan vidare ned mot sjön. Vilka vyer, färgprakt, solljus och solnedgång!

Jag tycker mycket om att se naturens egna stilleben…lönnlöv i olika färger som har lagt sig till ro i den gamla stenmuren. Hur lätt är det inte att bara gå förbi?

DSC_0012

DSC_0011

Stenmuren, allén och löven…vackert!

Bär som lyser som juveler…

Stilla rinner ån ut under ”Monetbron” och vidare ut i sjön. Fridfullt.

DSC_0030

Blickar ut över sjön åt olika håll. Njuter av stillheten, ljuset och färgerna.

DSC_0022

Solen börjar dala ner och jag känner stor tacksamhet över att få vara där just då!

DSC_0017

Jag ”fångade ögonblicket”, gick en stillsam promenad och hade all tid i världen.

Kram, Gunilla

 

Yin och yang i balans!

Nu när det blir mörkare och kallare och därmed mer yin i vår omgivning, så är det viktigt att ta in mer yang. Yin och yang är en symbol som de flesta känner till. Det är en kinesisk symbol som visar balans mellan två krafter. Krafterna är varandras motsatser men kan inte existera utan varandra, det vill säga båda är lika viktiga. Ni känner säkert till symbolen där den ena sidan är svart och den andra vit. I den svarta ytan finns en vit prick och i den vita finns en svart prick. Ytorna är som två vågor som flyter ut i varandra, där den ena slutar tar den andra vid och detta omlopp är oändligt. För mig och andra som utövar yoga är detta välkänt, då de olika rörelserna avlöser varandra utan uppehåll. Vågrörelsen är välgörande och kraftfull.

Höst – då vill jag omge mig med mer belysning och massor av levande ljus, men även bona hemmet med mustigare textilier. Idag har jag plockat fram ren – och fårfällen, fler kuddar och pyntat med blommor i mörkröda toner. Jag tycker mycket om kontrasterna. Våren – lätta upp och plocka bort och släppa in vårljuset. Hösten – plocka fram och göra hemmet mer ombonat och tillföra ljus och värme!

Belysning – rätt belysning gör mycket åt ett hem. Vi ville ha nya lampor i fönstret – lampor som passar in och som fyller en funktion. Det blev de här i lite ”old fashion style!” Tycker verkligen om dem och de lyser så behagligt i mörkret. Watt och Veke, snygg som den är med en stor glödlampa. Lite maskulin och har ”tilltalsnamnet” Hugo!

DSC_0004

 

DSC_0003

DSC_0001

Lampfoten är i borstad mässing, men finna också i koppar. Foten i betong bryter av och ger ett råare intryck.

Lyser fint när det skymmer och styrkan kan ändras med dimmer.

DSC_0008

Harmonierar fint med krukan intill och det blir ett fint stilleben.

DSC_0007

Svårt att fotografera mot ett fönster…

Fårfällen värmer och pryder sin plats framför mediabänken och är köpt för flera år sedan utanför Viken i Skåne.

DSC_0012

Renfällen vacker på golvet eller som prydnad i soffan. Köpt för ett par år sedan i en butik vid Allum Partille.

DSC_0004Fårfällen ”Ludde” i köket. Ikea.

DSC_0005

Mörkröda blommor är mycket vackert på hösten och vintern. Här en av alla favoriter – gladiolus! Med sin djupa färg tillhör den eldelementet och ger mycket värme åt inredningen.

DSC_0002

Visst är det en vacker blomma och färg?!

Kram, Gunilla