Bröllopsdag, Sveriges Nationaldag och kungligt dop!

Hej vänner!

Nu har jag snart tappat räkningen på alla solskensdagar i dubbel bemärkelse! Jag vet knappt vilken veckodag det är ibland, i allt som sker runt omkring mig! Solen strålar varje dag och bara det är underbart i sig. Sedan att åka på utflykter, fira bröllopsdag och Sveriges Nationaldag, förgyller också tillvaron.

Åren går och kärleken består! Vi har varit gifta i 42 år och det firade vi med en utflykt till Alingsås. Tanken var först att åka skärgårdsbåt ut till Vrångö, där vi var för två år sedan, men just denna dag var det friska, nordliga vindar. Solen sken förvisso, men den lite kallare vinden lockade inte till bad, utan vi valde att åka inåt land. Nu finns det som kanske bekant även vatten vid Alingsås. Staden ligger vid vackra Mjörn.

Det finns även båtliv här! Älskar att gå vid hamnen och längs ån.

Man kan gå en lång bit på den smala spången längs Säveån eller en bit upp på en bredare promenadväg. (Hälsans stig.)

En Herbert! En herre bland vanligtvis damer! 🙂

Och här finns inte bara båtar, utan också kossor och kalvar på grönbete! 🙂

Förutom hamnen promenerade vi i vackra Nolhagaparken och bland kolonistugorna som ligger alldeles intill parken.

Här finns underbara hus och små trädgårdar med bland annat ljuvligt doftande pioner i olika färger!

Tror inte att jag tidigare har sett en sådan vacker röd färg som den här!

Den vita pioner brukar dofta mest och det gjorde den här! 🙂

Gammalt möter nytt! Vid Lillån (tror den heter så) ett gammal kraftstation. och som ni ser fullt med gula näckrosor.

En underbar bröllopsdag och vi uppskattar verkligen att det finns så många olika platser i vår närhet att åka till. 🙂

Dagen efter var det Sveriges Nationaldag!

Ingen av oss är bekväma med att vara i stora folksamlingar, även om vi gör så ibland. Jag råkade läsa att det skulle bli firande vid Skansen Lejonet inne i centrala Göteborg. Det blev sannerligen ett värdigt sätt att fira Sveriges nationaldag på! Vid närmre eftertanke så tror jag inte att jag har varit här tidigare – infödd göteborgare som jag är! 🙂

Det är ett stycke historia och en kraftfull byggnad och siluett i Göteborg!

Här i gröngräset satt vi och fikade, innan det var dags för själva firandet med 21 skott som är det brukliga. Karl X1 invigde Skansen Westgötha Leijon i september 1689. Hans majestät ska ha tagit till sig upp på skansens tak och höjt glaset till ”alla brava soldaters och alla damers skål”.

En vy inne Skansens Lejonet…

Roligt att vi också fick kika in lite…

Vi samlades på Gullbergsklippan och en stilig kvinna i uniform, tillika major höll ett tal innan det saluterades!

I väntan på att utföra salut…

Fyra kanoner med två ”soldater” vid varje… tur att vi alla fick öronproppar, för det låter en del! 🙂

Jag tycker svenska flaggan är så vacker och ännu vackrare blir den en dag som den här med en strålande sol! 

Jag är stolt över vårt vackra land och tycker att det är viktigt att fira vår Nationaldag! Det är viktigt med våra svenska traditioner, även om inte Sveriges Nationaldag är så gammalt. Helgdag blev det först år 2005. Från början firar vi den 6 juni då Gustav Vasa valdes till kung 1523. Därefter blev det ” Svenska flaggans dag” år 1916 som sedan firades som flaggdag fram till 1983, då dagen istället utnämndes till officiell Nationaldag.

Kungligt dop…

Idag har det åter varit kungligt dop och jag är lika stolt över kungafamiljen! Jag tycker kungafamiljen – främst vår kung, drottning och kronprinsessa gör ett utmärkt arbete för vårt land i olika viktiga frågor. Inte minst beträffande mänskliga rättigheter och miljöfrågor.

Foto; SVT

Nu ska vi mumsa på skaldjur och på så sätt avsluta en dag med lugn och ro här hemma!

Kram Gunilla

 

 

 

 

 

Min juldukning!

Just nu känns allt lite overkligt! Igår när jag gick hem efter arbetsdagen, så insåg jag att nästa gång jag går tillbaka till Öppna förskolan och Familjecentralen, så är det antingen som gäst eller som vikarie! Vilken konstig känsla! Idag fick jag frukost på sängen av min käre make – min första frukost som pensionär! 🙂 Fast även om jag nu är julledig, så varar min anställning året ut!

Hela december har varit intensiv med allt firande av olika slag och jag känner att jag har fått ett fint och minnesrikt avslut. I veckan var några av mina närmaste kollegor här på julmiddag och tillsammans med vår chef hade vi en fantastiskt rolig kväll tillsammans. Så många fina kollegor och vänner jag har!

Jag tycker om att ha gäster och att få dem att känna sig välkomna! Nu i juletid är det inte så svårt att få till en ombonad och trivsam känsla med tanke på alla ljus och blommor! Så jag la mycket kärlek i val av mat, dryck och dukning! Och allt blev bra och uppskattat! Jag ville få till en lite rustik och nedtonad känsla. Är ju som bekant inte så förtjust i tomterött!

Ni får hålla tillgodo med mobilbilder, för min systemkamera var inte laddad!

Så här blev det…

Linneduk som passar bra till den nya tapeten, gröna kvistar, lärkkottar, några få små juläpplen och mörkröda rosor. Använde också tygservetter som jag band ett grovt snöre om och stack i en grön kvist.

Måste säga att jag som i vanliga fall inte är så förtjust i röda rosor, nu tyckte jag det blev mycket vackert och effektfullt ihop mot allt det gröna!

Måste också säga att både maken och jag älskar vår nya tavla som är en bricka! Vi har letat och letat efter en målning i den stilen, men inte hittat vad vi sökte. Men så en dag i början på december när vi var på stadspromenad, så gick vi in till Artilleriet och så stod dyrgripen där! Brickan är inte av plåt, utan är av samma typ som vårt nya köksgolv. Hursomhelst heter flickan på bilden Ida och vi bara älskar henne! Den går att fästa på väggen, men ännu å länge har vi inte bestämt oss för det….

Och när ljuslampetterna är tända på väggen…

Njuter av tavlan vid varje måltid!

Kram, Gunilla

 

 

 

Vårt midsommarfirande på Rörö!

Äntligen blev det av – ett midsommarfirande i Göteborgs vackra skärgård! Närmare bestämt ute på Rörö i den norra skärgården. Nu var vi inte speciellt länge på själva Rörö, men tillräckligt länge för att se platsen för midsommarfirandet och lite av den underbara naturen. Med på resan var våra fyra goda vänner som vi brukar fira midsommar tillsammans med. 🙂 Väl ombord bjöds vi på en fantastiskt god midsommarbuffé med många olika sorters sill och självklart matjessill och mycket annat smått och gott!

På hemresan kom jordgubbarna och glassen fram. För den som ville fanns det allehanda drycker att köpa till ombord! 🙂

Vill ni följa med på ”Nya Skärgården” som hon heter – den vackra damen från 1915?

Dagen till ära var ”Nya skärgården” dekorerad med björkris och flaggspel…

Och svenska flaggan vajade så vackert i vinden…

De här underbara besättningsmännen underhöll hos ifrån det vi steg ombord och under stora delar av tiden ombord. Glad allsång blev det ombord! 🙂

Sjöng till och med när han steg av båten vid Älvsborgs fästning! Härliga killar!

Lite vindruffs i håret – åh vad jag njuter!

Midsommarstången på Rörö och lagom till dansens början kom så regnet…

Många vackra flickor och midsommarkransar…

Ser faktiskt mysigt ut med regndropparna…

Och så Bohusläns landskapsblomma – kaprifolen! kan ni känna den underbara doften? 🙂

Det doftade ljuvligt!

Så skiftande och vacker natur…

Många båtar i hamn och vackert är det med alla flaggspelen! Ser ni vår skärgårdsbåt?

Åh, vilken härlig dag tillsammans med goda vänner!

Jag kan varmt rekommendera att åka en tur med den här skärgårdsbåten om ni är i Göteborg. Det finns olika turer att välja bland. http://www.vastkustlinjen.se/

Kram, Gunilla

 

 

Glad midsommar på böljan den blå!

Ja, idag ska maken, några goda vänner och andra som jag inte känner, fira midsommar i Göteborgs skärgård! Regn kommer det bli, men det är väl torrt ombord på skärgårdsbåten! Ser mycket fram emot dagen!

GLAD MIDSOMMAR!

Kram, Gunilla

Samtliga foton är ifrån Svenska Västkustlinjen Kulturbåtarnas hemsida.

 

Glad Påsk!

Nu ska maken och jag strax inta vår påskfrukost och sedan blir det matlagning för hela slanten! I eftermiddag kommer sönerna med respektive och lilla Olivia! Så mysigt det är att vara tillsammans – tiden går så fort så det gäller att ta vara på den och varandra!

Må så gott och ta hand om varandra!

Kram, Gunilla

 

 

 

 

Ett gott slut och ett gott nytt år!

Njuter av lediga dagar, där vi varvar promenader med lugna stunder i hemmets vrå. Att vara hemma och pyssla, läsa och lyssna på musik är något som jag uppskattar. Att lyssna på musik i kyrkan är något som jag också tycker mycket om, så även i år har vi varit på julkonsert i Annedalskyrkan i Göteborg och där lyssnat till Christer Sjögren som var årets soloartist. Christers djupa och mörka röst lämpar sig ypperligt i kyrkan och för andliga sånger.

Julaftonen blev en trivsam stund med familjen och extra stjärnglans blev det förstås att lilla Olivia firade sin första jul. Tänk om en månad är hon ett år! Hon är lite blyg i början när vi träffas, men det går snabbt över och att leka ”tittut” är den roligaste leken. Det där med julklappar är inte så viktigt när man är så liten, men att leka med julklappssnören är kul! 🙂

Året går mot sitt slut och ur ett personligt perspektiv har det varit ett underbart år, frånsett ihållande ryggbesvär den sista tiden. Men lagom till Lucia vände det och behandlingar, yogaövningar, och vila har hjälpt. Så nu hoppas jag att det onda håller sig borta….länge!

Vi har rest och upplevt fantastiska platser och gjort nya bekantskaper! Men också upplevt platser och människor i det mindre formatet och det uppskattas minst lika mycket. Den största händelsen är så klart att lilla Olivia kom till världen. 🙂 Jag ska inte summera året helt ännu…det är några dagar kvar till nyårsaftonen och till det nya året. Vårt nyårsfirande blir på ett annat sätt i år och om det ska jag berätta lite längre fram.

GOTT SLUT OCH ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR!

Kram till er alla!

Gunilla

 

En önskan om en riktigt God Jul!

Hej alla bloggvänner!

Så är det julafton och maken och jag ska äta en liten julfrukost. Snart därefter kommer resten av familjemedlemmarna och det är en underbar känsla när de kommer – att vi alla är tillsammans. I fjol låg lilla Olivia i sin mammas mage…i år är hon med på riktigt och förgyller vår tillvaro extra mycket!

Huset är pyntat, granen är klädd och maten väntar på gästerna…jag tänker på alla dem som inte har det lika bra. Jag önskar i djupet av mitt hjärta att världen var mer rättvis och befriad från ondska.

Tacksamhet är var jag känner och med de orden vill jag önska er alla

EN RIKTIGT GOD JUL!

Var rädda om varandra!

Kram, Gunilla

I väntan på tomten!

 

Lite julinspiration med blommor och grönt!

Här är det fortsatt sjukstuga med min onda rygg! Långsamt bättre…

Idag tog jag mig en promenad till vår trädgårdshandel och köpte lite julblommor som echeveria, hyacinter och amaryllis. Måste sätta händerna i något som inte anstränger ryggen för mycket! Som tur är hade vi mossa, kottar, grenar hemma som vi har plockat tidigare på våra skogspromenader. Och ja – endast nedblåsta grenar och kottar!

Så nu fick naturen kom in och jag fyllde olika krukor och glasburkar med mossa och blommor. Diskbänken fick bli min arbetsbänk – bra arbetshöjd!

Vad kan man skapa utav det här….

Ett hjärta av halm som jag brukar klä in i grönmossa varje år…

blålila hyacinter…inte det som jag brukar köpa!

Mörkröda amaryllis och en rosa med vita strimmor…

Och så här blev det…

Väldigt enkelt…vilket är det som jag tycker om!

Vit  – och grönmossa på ett djupt fat och så hyacinter, kottar, kanel och små echeveria.

Glasburkar och skålar är toppen att spara och plantera i!

Mosshjärtat har sin plats ute vid entrén på symaskinsbordet. Inte så mycket julrött, men ska försöka hitta några små juläpplen eller paradisäpplen som får sätta lite färg. Fint till är också rödlök. Då är det bara att pytsa ut mina små julgrupper och förhoppningsvis blommar det länge!

Må gott!

Kram, Gunilla

 

 

 

 

 

 

Andra Advent!

Redan andra Advent…det går så fort fram till jul. Advent är en vacker tid med alla ljusen, blommorna, dofterna, förberedelserna och förhoppningsvis gemenskapen. Några  – eller det är nog ganska många som tycker det är hektisk tid med allt som ska hinnas med. Och det tycker jag är så synd, för det behöver inte vara så!

DSC_0005

Jag har lärt mig att sänka de egna kraven och upplever därför att jag hinner med. Vad finns för ”måsten” egentligen? Värre är det med andras förväntningar – vad jag tror att andra förväntar sig av mig? Det är inte alltid uttalat och det kan skapa oro och olust.

Igår var vi hos vår lilla solstråle som nu är tio månader. Hon skänker verkligen allt det som vi kan önska oss! Nu är hon trygg med att vara själv tillsammans med oss och hennes föräldrar kan få lite egentid, vilket de fick igår.

Idag försökte jag mig på en liten promenad – längtar ju så ut och njuta av allt vackert. På lite staplande steg blev det en promenad bland vackra hus och ett besök i en av mina favoritbutiker. Blommor, blommor och åter blommor!

Anemoner, rosor och amaryllis….och så mycket mer!

20161204_124700

20161204_124719

20161204_124319

Amaryllis som är julens drottning om ni frågar mig!

Visst är det en vacker tid med Advent – njut av den och prioritera det som du verkligen tycker är viktigt!

Må så gott!

Kram, Gunilla