Höstfägring vid vår entré!

September är snart förbi och hösten kommer allt närmre. Dagarna blir kortare och vi märker av mörkret. Den här tiden på året och framöver är det så mysigt med alla levande ljus och vanligt ljus som gör att hemmet känns mer ombonat. Och på hösten är det alla sprakande färger i naturen, svampplockning och alla goda och mustiga höstgrytor! Veckan som har gått har bjudit på underbart sensommarväder och jag har har försökt att ta vara på varje ledig stund efter jobbet att vistas ute.

Igår var det en skön dag i trädgården och jag fick satt lite fler lökar som kommer att glädja oss till våren!  Det blev också fint vid vår entré – höstfägring! 🙂 Åh, vad jag älskar höstens färger!

Tvåfärgad ljung, prydnadskål och pumpor! Lökarna som jag köpte är balkansippor i blått och storblommig blålila pärlökar. Balkansipporna (Anemone) ser ut som stora blå vitsippor – underbara!

Dags att börja skapa!

Hade flera olika murgröna som har växt sig stora under sommaren. Så de använde jag igen! Den gulgröna köpte jag faktiskt förra våren, så den tycks vara mycket härdig! 🙂

Är så förtjust i prydnadskål! Vackert till murgrönan.

Två krukor vid altanen. Ljung, murgröna och pumpor. Senare i höst lägger jag mossa runt växterna så klarar de kylen bättre.

De andra krukorna med höstfägring får pryda symaskinsbordet vid vår entré! Så roligt att göra om där allt efter årstiden.

Tycker mycket om att plantera i korgar. Bottna ordentligt med lekakulor och sedan med mossa runt om så brukar växterna klara vintern. pumporna och kålen byter jag oftast ut när det går mot advent och pyntar med äpplen eller rödlök. Ett bra tips som jag lärt mig är att lägga lekakulorna i en liten tvättpåse, för då är det lättare att återanvända dem! 🙂

Nu har jag också prövat att använda komposterbar plast påse och fyllde den med kulor, knyt ihop och stack små hål så att vattnet kan rinna igenom, men inte en massa jord.

Visst blev det fint!?

Alla pelargonior är nu inplockade för vinterförvaring – välbehövlig vila väntar efter all blomning! 🙂

Idag hoppas jag på mer höstfägring – vi ska iväg med bil och våra cyklar till Varberg! Hoppas på en skön cykeltur i underbar natur!

För den som undrar börjar köksrenoveringen gå mot sitt slut och vi är så nöjda! Men allt är inte klart. Bänkskivor och diskbänk ska bytas ut och några skåp ska målas invändigt, men sedan så…:)

Må så gott!

Kram Gunilla

 

Äntligen – nu är det vårfint i alla utekrukorna!

Äntligen har vi vårfint i våra utekrukor! Det underbara vädret lockade ut oss igår på en utflykt i skärgården och på vägen hem stannade vi till vid en handelsträdgård och köpte med oss växter och jord. Idag har maken skurat altanen, tagit fram möblerna och jag har gjort fint i krukorna. Jag tycker så mycket om att följa årstiderna genom att plantera nytt i krukorna. Och så välkomnande det blir med fräscha växter vid entrén.

Vad kan det bli av de här blommorna då? Dags att börja! I bakgrunden massor av krokusar i rabatten. 🙂

Nu är penséerna så små, men snart har det växt och syns och lyser upp med sin härliga färg! All murgröna har klarat vintern, så de har jag återanvänt! Om man ”fodrar” krukorna noggrant på hösten och lägger mossa runtom på jorden, så klarar sig murgrönan fint!

Tycker mycket om de här fransiga penséerna -mycket dekorativa!

Vid entrén på symaskinsbordet…

Stora och små penséer men i samma färgskala och så murgröna som slingrar sig lite på höjden.

Och så här blev det till höger om entrén. Man kan ha citron till mycket! 🙂

Alla pelargoniorna är omplanterade… men de får allt stå i förrådet ett tag till!

Visst är det härligt att äntligen få pyssla om sin trädgård, balkong eller vad det nu kan vara. Har man ingen uteplats, så går det ju alltid att göra vårfint i ett fönster!

Kram, Gunilla

Ett litet och underbart vårtecken!

Är så glad och tacksam över att solen tittade fram idag på eftermiddagen. Precis vad jag behövde! Det fick mig till att gå en liten välbehövlig runda för att möjligtvis mjuka upp ryggen…

Solen ger verkligen det där lite extra av energi som vi alla soltörstiga nordbor behöver. Underbart!

Någon snö verkar inte vara i sikte och den is som har funnits är det inte mycket kvar av. Det mesta har smält bort.

Det droppade för fullt av de små istapparna i södersolen.

När vi kom hem, lyfte vi undan granriset i en av våra rabatter mot öster och se vad som fanns där under….

Små, små, underbara snödroppar! Åh, lycklig!

Kan inte motstå att visa ett foto tagit i mitten på februari i fjol. Då hade snödropparna kommit så här långt. Snart är vi där!

Det här är det bästa med januari… dagarna blir allt längre, alla vårtecken, fågelsången, och den tidiga vårvärmen. Allt den underbara som vi har framför oss! Om det skulle komma snö, så gör det ingenting, för våren kommer ändå!

Trevlig helg!

Kram, Gunilla

 

Fint till Valborg vid entrén!

Det här kalla, regniga och blåsiga vädret gör ingen människa glad! Fy vad stel och öm jag blir i muskler och leder. Ledig dag, men jag ville bara dra täcket över huvudet! Maken vet vad som kan hjälpa till att göra humöret bättre…

Det blev en tur med bilen till Jonsereds fabriker, där vi vet att det finns mängder av vitsippor. Och det gjorde det! 🙂 Vi for vidare längs den vackra vägen längs Aspen mot Lerum. Naturen är bara så vacker nu med vitsippor och begynnande grönska.

I Lerum stannade vi till och vi kikade runt i några butiker och på torget och med mig hem följde bedårande dubbla nejlikor, murgröna och rosmarin. Påskliljor och andra vår planteringar här hemma har blommat ut, men nu blev det åter fint vid entrén! Vanligtvis är jag inte så förtjust i nejlikor, men de här dubbla tyckte jag om och färgen!

Rosmarin är toppen att har nära köket…bara att gå ut och klippa av! Rosmarin lockar också till sig fjärilar. 🙂

thumb_DSC_0001_1024

thumb_DSC_0006_1024

thumb_DSC_0012_1024

thumb_DSC_0014_1024

Allt har inte blommat över, de här penséerna är fortfarande lika fina!

thumb_DSC_0015_1024

Visst är de underbara!?

thumb_DSC_0008_1024

Ja, blommor gör mig glad och jag hoppas att ni kära bloggvänner njuter av lite blomsterfägring!

Kram, Gunilla

 

Ljuvlig vårdag!

Äntligen sken solen och jag vågade mig ut på balkongen och altanen en stund för lite fika och för att känna solens värmande strålar mot ansiktet. Känner mig lite bättre, men inte tillräckligt för att återgå till arbetet. Usch – nu får det vara nog med förkylningsvirus!

Från vår balkong har jag en fantastisk utsikt över vår trädgårdsgavel och nu börjar det blir så där underbart blått av scilla och blåstjärnor.  Åh, jag älskar det!

Jag har visat de här bilderna förut…men visst tål de att visas igen!

DSC_0039

Påsk – och pingstliljorna har också slagit ut nu! Det går så fort när det väl börjar blomma.

DSC_0037

DSC_0002

DSC_0024

Blommorna gör mig så glad och även våra grannar som går förbi! Får ofta höra att rabatten är en fröjd för ögat! 🙂 Tack!

Ja, tiden som är och all den blomstertid som kommer är ljuvlig. Jag är innerligt tacksam.

Ja, så har Sverige fått en ny liten prins! 🙂 Grattis Sofia och Carl-Philip! Och vår egen lilla prinsessa ska minsann döpas på lördag. Och jag har fotograferat doppresenten och i morgon ska den paketeras tillsammans med en personlig liten hälsning. Så har både maken och jag köpt lite vårkläder…vi vill så klart känna oss riktigt fina vid vårt lilla barnbarns högtidsstund. Än så länge är allt hemligt…

Kram, Gunilla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adventsfint både inne och ute!

Igår pyntade vi både ute och inne med mossa, kottar och blommor. Det är så roligt att göra egna arrangemang, istället för att köpa färdiga blomstergrupper och så blir det billigare!

Bara att sätta igång och plantera…

DSC_0007

Ljung, amaryllis i den mörkröda färgen och en vit, vita hyacinter, murgröna och echeveria, en slags suckulent.

DSC_0008

Suckulenter, passar bäst inne, om det är risk för frost. Är det inte alltför kallt och de står skyddat kan de klara sig ute också.

DSC_0012

Murgröna som har fått stå ute under hela hösten, blir härdig och klarar i regel vintern bättre. Några av mina murgrönor är flera år gamla. Jag lägger lecakulor i botten i korgen och därefter lite jord och fyller upp med mossa runtom, så skyddas växterna bra mot kyla och så blir det ombonat. Mossan behåller också fukten till växterna.

Färdigt för att ställas ut.

DSC_0013

DSC_0003

På brickbordet ute: olika mossa, kottar och några kvistar. Kom på att jag glömde rödlök som gör sig så fint till det  gröna, så det la jag också dit.

Tänt…

DSC_0018

DSC_0015

Ett fat med mossa, vit amaryllis och hyacinter, små echeveria och några revor av murgröna. Den blir fin på bordet i vardagsrummet!

DSC_0016

Lökarna klarar sig utan vatten, spraya mossan lite lätt ibland.

DSC_0025

Lättare än så här kan det inte bli…En hög vas med lite mossa och en mörkröd amaryllis.

DSC_0006

Vanligtvis är jag inte så förtjust i julstjärnor, men den här tyckte jag om med många små stjärnor! Fanns i mörkrött också.

Nu har vi Adventsfint både inne och ute, beträffande blommor och grönt. Nästa helg är det dags att sätta upp och tända Adventsljusen. En sak i taget…

Kram, Gunilla

En härlig dag i trädgården!

Idag har maken och jag gjort höstfint i trädgården. Det är mysigt att röja, fixa och ordna tillsammans. Vi har rensat i rabatterna och maken har gjort rent och tagit in några av våra trädgårdsmöbler. Jag har rensat bort alla sommarblommor i krukorna, förutom pelargoniorna som får vara kvar ett tag till. Det finns fortfarande knoppar och de har vuxit sig stora och frodiga. Ska spara dem och sätta undan dem när frosten kommer. Alla krukor som ställs in är rena och fina till nästa år!

Murgröna är en tacksam växt. Dem lyckas jag ofta med både ute och inne. Om de har vuxit sig stora, som våra har gjort. Så är det bra att dela på dem nu och sätta ner dem i en stor kruka. De är tacksamma att ha ute hela vintern om krukan är frosttålig. Till våren delar jag på dem igen och planterar ut dem i olika krukor med vårblommorna.

Jag gillar verkligen att sätta fingrarna i jorden och plantera nytt. Att följa årstiderna! Nu är allt rent och fräscht och vi och våra grannar runt omkring har mycket fint att fästa blicken på!

DSC_0001

De här växterna fick följa med hem från torget…fina tillsammans eller ihop med annat! Prydnadskål, vit och lila ljung.

DSC_0004

En stor och frodig murgröna som jag delade i tre delar…

DSC_0009

Så här blev det på framsidan vid vår entré…

DSC_0006

DSC_0002

Visst är den vacker….

DSC_0010

Pelargoniorna samlade på ett ställe…snart ska de vila tryggt i förrådet…

DSC_0011

En liten sittgrupp fick vara kvar….här värmer solen fortfarande gott och på kvällen är det mysigt att tända lyktorna. Har några till som ska stå på den andra hyllan.

DSC_0012

En pelargonia till som är kvar och resten av murgrönan som blir fin att använda till vinterns planteringar.

DSC_0007

Den vita pelargonian har fullt med knoppar, åh den är så vacker där på symaskinsbordet!

DSC_0008

Bredvid står en cyklamen och murgröna så klart! 🙂

I alla krukor lägger jag lite skumplast eller något liknande och lecakulor, för att skydda växterna mot kyla och för att vattnet ska rinna undan. Vid advent pyntar jag gärna krukorna med mossa. Det värmer också!

Hoppas att du har fått lite höstinspiration….

Kram, Gunilla

 

 

Pelargonior och lite höstfägring!

Det är inte bara vi människor som älskar sol, det gör ju även pelargoner! Jag har visat foto på min treåriga vita pelargon och nu är den ännu större! 🙂 Men även de andra färgerna har vuxit sig stora.

DSC_0004

Trivs på hyllan mot väggen…

DSC_0005

Och på trädäcket i sina stora krukor!

DSC_0003

Den här hade jag glömt bort i förrådet, men den gick tydligen att rädda och blommar också så fint!

En del andra sommarblomster har blivit förväxta och utblommade, så det fick bli lite höstfägring…

DSC_0008

Lite tidigt med cyklamen, men gillar de här små ihop med fetväxt och murgröna. De kommer att blomma hela hösten!

DSC_0010

Dessutom passar de så bra i färgen till de sommarblommor som är kvar! 🙂

DSC_0006

Visst blev det fint med lite nytt! Enligt Feng Shui är det viktigt med en välkomnande entré!. Och det kan jag bara hålla med om!

Kram, Gunilla

 

Njuter av vår trädgård!

Ömsom sol och ömsom regn gör att blommorna i trädgården mår prima! Astilben är verkligen kraftfull i både form och färg. Den vita pelargonian har nu tre år på nacken och är översållad med blommor. Den står bra på symaskinsbordet, skyddad från regn! Har några laxrosa också sedan förra året. Roligt att kunna övervintra dem.

DSC_0005

DSC_0009

DSC_0010

DSC_0013

Ja, det var lite ifrån vår trädgård och nu ska jag sätta fart…ska iväg till ett utflyktsmål som vi har tänkt besöka i hur många år som helst! Bilder därifrån kommer….Åh jag hoppas att solen är med oss…det verkar så!

Må så gott!

Gunilla

 

Välkommen till vår frodiga trädgård!

Tog några morgonfoton i vår trädgård där det både blommar och är frodigt grönt! Klart man blir stolt när man hör någon säga att; ”vi har områdets vackraste trädgård!” 🙂 Vår största trädgårdsyta ligger åt norr, så utifrån det är det verkligen grön och frodigt. Många av våra växter är blå eller blålila och det är vackert mot allt det gröna och husets gula färg. Just nu blommor stjärnklockan intensivt och det surrar för fullt av humlor och det gillar jag!

Både vid vår entré och vid vår altan har vi ett ”olivträd”, som är en alpvide! Tycker mycket om det silvriga bladverket som är vackert mot blå/lila toner. nedan för trädet, längs hala framkanten växer en örtblomma…som jag glömt namnet på. Humlorna älskar blomman, men inte sniglarna! 🙂

DSC_0001

DSC_0003

Så en blick vid vår gavel åt norr, där det blommar från tidig vår till sen höst…

gavel

Visst är det vackert med grönt och blått!? Det är som en djungel…

DSC_0007

DSC_0013

DSC_0011

Här ett foto på stjärnklockan där blommorna växer ut på långa revor! När det har blommat över sent i höst är bladverket grönt hela vintern! 🙂

Det som har tillkommit i trädgården är en uppstammad benved – ett grön/gult frodigt träd som är lagom i storlek för vår trädgård.

DSC_0001

Vi har vit och röd astilbe i vår trädgård. Den röda är också vackert mot det gröna och den vita lyser så fint när det skymmer.

DSC_0004

Ja, det var en liten titt i vår oas…

Må så gott!

Kram, Gunilla