En oas bland påsk – och pingstliljor!

Vädret är allt lite märkligt – det växlar väldigt mellan behaglig vårvärme och isande nordvindar! Idag tog jag på mig vinterjackan igen – avskyr att frysa! Men nog om väder, det finns så mycket annat att skriva om. Som att vandra i en oas av påsk – och pingstliljor! Det gjorde maken och jag tillsammans med några goda vänner en av dagarna i helgen. Makalöst vackert! Det är så svårt att innan föreställa sig hur vackert och effektfullt det är med en sådan mängd av blommor. Det var ett reportage i GP som lockade oss dit och jag kan varmt rekommendera att besöka denna oas – en privat egendom belägen i Fagerås nära Tranemo. Så nu har jag ett nytt utflyktsmål att återvända till!

Det är inte så lätt att fotografera vajande blommor… men nog kan ni se blomsterprakten!?

Så långt ögat når… påsk – och pingstliljor överallt i olika färger! Så vackert och så naturligt där bland alla träd, sten och kullar…

Gult som solen…

Men alla gula ser inte likadana ut! 🙂 Så vackra!

Inte helt lika…

Ett tag önskade jag att jag var en humla… 🙂

Som fick smaka nektar ur dessa skönheter!

Och vad säger ni om den här ljuvliga aprikosa färgen? Magiskt!

Och tänk att få bo så här omgiven av alla dessa underbara blommor och också låta andra få komma och njuta! Naturligtvis är det inte gratis att komma in. ´Det kostar såklart att anlägga och driva en park av den här storleken. Inträdet vid dagens besök var sextio kronor per person och det var värt varenda krona att besöka denna oas! Det gäller förstås att komma vid rätt tidpunkt – som nu då det var full sol och blomning.

Ja, det här var ett litet axplock ifrån den här ljuvliga dagen och det kommer säkerligen att bli fler besök dit om något år.

Maken och jag har också gjort ett återbesök vid Tofta naturreservat i Kungälvs kommun. Senast vi var där var i höstas och då bestämde vi oss för att återvända hit kommande vår. Vi var där på självaste Valborgsmässoafton och vandrade då bland svalört, vitsippor och gullvivor. Men det får jag visa er vid ett annat tillfälle!

Kram på er!

Gunilla

 

Påskdagen – ett kärt återbesök till Botaniska trädgården!

I dagens GP stod det att läsa om hur många olika sorter av rhododendron och azaleor som blommar nu i Botaniska  trädgården i Göteborg. Kan intyga att så är det – många underbara blommor som blommor nu av alla de slag! Är glad att vi var där just igår, för idag vaknade vi med snö här på västkusten! Igår var det mer vårligt, även om det var kyligt!

Det är verkligen en ”lisa för själen” att promenera här och njuta av den tidiga blomprakten! faktiskt mindre med besökare än förväntat där och det är så skönt att kunna njuta och fotografera i lugn och ro. Vitsipporna var även på gång i Botaniska, men eftersom det var övervägande mulet så var blommorna slutna. men så mycket annat vackert att beskåda som sagt.

Julrosor i underbara färger…

jag är så förtjust i blommor så går åt lila och purpur…

Tulpaner fanns också i olika färger och vackrast var dessa enligt mitt tycke!

Pärlhyacinter… så söta och det har jag massor av i min egna trädgård! 🙂

Och backsippor har vi också, men inte så många som vi såg här och så välväxta!

Nu kommer jag inte på namnet på den här skönheten som även finns i vitt, lila och gult! Tror det är bellis?

Vivor i många olika färger… lila är vackrast! 🙂

De gula vattenväxterna har inget vackert namn… skunkkalla! Otroligt vackra där de växte vid de olika vattendragen. Finns även vita.

Så promenerade vi där jag tycker det är som vackrast bland alla olika träd, rhododendron och azaleor. här finns också ett område med alprosor och kamelior. Idag var det inte så mycket fågelkvitter, men när solen är framme finns det gott om olika fåglar som kan gömma sig bland buskar och snår, men också bjuda på skönsång i från träden! 🙂

Visst är de otroligt vackra!? Ja, bara ett litet axplock av alla vackra blommor och naturligtvis är det en stor skillnad att botanisera där själv än att se någon annans foton. Men jag delar mer än gärna med mig, för alla har kanske inte möjligheten att besöka just Göteborgs botaniska trädgård!

Mycket effektfullt är det med alla blommande lökväxter mellan träden. Så otroligt vackert att se färgrikedomen mot de kala träden.

Nu väntar en ny arbetsvecka och med den hoppas jag på mer sol och mer värme!

Kram, Gunilla

 

Särö Västerskog – ett av våra favoritställen!

Särö Västerskog är ett av våra favoritställen som ligger söder om Göteborg. Vi var här förra fredagen – då helt ovetandes om vad som hade hänt i Stockholm….

Naturen är så alldeles fantastiskt vacker vid Särö Västerskog. Här finns allt det som jag njuter av; ek – och bokskog, rikt djurliv, havet, klipporna och små strandängar. Det är lika vackert oavsett vilken årstid, men helt klart är det alldeles underbart att komma hit en solig vårdag och slå sig ned på en solvarm klippa och njuta av medhavd matsäck, utsikt och av att ha en stund tillsammans.

Här var det gott att sitta i lä för vinden, för den var lite kylig…

Jag kan gå hur länge som helst här på klipporna… färgerna och formerna är så vackra!

Visst är det vackert!?

Alla de små vikarna…

Och i några av dem finns det badbryggor… inte aktuellt den här dagen!

Mossan som breder ut sig i den norra delen

Och alla gamla fallna träd som blir som skulpturer där de ligger…

Och det vackra vårljuset som är intensivt och alldeles underbart!

Det finns otroligt många vackra platser runtom i Sverige, Europa och i övriga världen!  Och det är fantastiskt roligt att planera för någon resa som man kanske längtar efter att genomföra. Men samtidigt uppskattar både maken och jag att finna nya platser att utforska i vår närmiljö, men också att återvända till de så kallade smultronställena!

I fjol var vi väg på flera resor. Både nära och lite längre bort… underbart roligt! En nyårsresa är bokad… det gav mersmak!

Må så gott och ta hand om varandra!

Kram, Gunilla

 

 

 

Vårvinter vid vackra Mjörn!

Maken och jag åkte mot Alingsås som så många gånger förr, men frågan är om vi har varit där en alldeles vanlig måndag? Förmodligen inte – det vanliga är en fredag eller en lördag och då är det vanligtvis mycket folk i rörelse i kaféstaden!

Måndag – en alldeles underbart solig måndag. Perfekt för utflykt! Vi promenerade i staden, fikade på ett av stadens alla kaféer, besökte favoritbutiken Hemlängtan och bilder därifrån visar jag vid ett annat tillfälle. För idag blir det bilder ifrån den lilla hamnen vid Mjörn. Även här har vi promenerat tidigare och jag har också visat foton härifrån, men då har det varit sommar.

Säveån som rinner genom Alingsås och ut i sjön Mjörn. På sommaren är här fullt av båtar. Vattnet ser kallt ut…

Vid strandkanten….vackert!

Underbart vackert solljus och skuggor som jag lyckades fånga på bild.

På solsidan – en tunn ishinna

Längst ute på piren står den lilla fyren som ser ut som en raket! 🙂

De här vår-vinterdagarna är fantastiska! Och så vill jag visa er den här lilla varelsen som jag mötte idag på promenaden… det är bara den 15 februari och jag har sett årets första groda!! 🙂

Hoppas den klarar natten i kylan!

Kram, Gunilla

Mandelmanns gård!

Om ni som jag undviker våldsbenägna tv-program och istället vill se program som fyller kropp och själ med jordnära människor i sagolik miljö, se då ”Mandelmanns gård” på tv4 torsdagar kl 21.00!

 Foto. Tv.4.

Jag blir lycklig av att se människor som med hårt arbete och engangemang förverkligar sin dröm! Jag blir också lycklig över att se att det går att driva en gård i samklang med naturen och djuren! Mandelmanns Trädgårdar är ett familjedrivet jord- och skogsbruk som alltsedan starten 1996 är ekologiskt enligt KRAVs regler.

Foto Tv.4.

Jag har varit inne och kikat på deras hemsida och det finns många olika aktiviteter både för barn och vuxna. Öppettider för 2017 kommer, så håll utkik om du vill besöka gården och det vill jag göra! Gården ligger i byn Rörum mellan Simrishamn och Kivik i Skåne och därför undrar jag varför vi har missat detta under alla våra besök i Österlen!? Men nu har vi ju något nytt att se fram emot och som nu står på min önskelista om platser att besöka! 🙂

Jag har haft den stora förmånen att under några år få bo på en mindre gård med mina föräldrar och en lillebror. Där hade vi under en tid: grisar, höns, kalkoner, ankor, katter och en stor Sankt berhardshund. Så jag har varit med och sett när både kultingar, kattungar och kycklingar har kommit till världen. Även kalvar vid granngården. Men någon stor längtan efter en egen gård i unga år har jag inte haft, även om jag har saknat att ha ett husdjur. Men när jag ser ett program som ”Mandelmanns gård” eller det danska programmet ”Hundra procent bonde” (Bonderøven), så uppstår ljuv musik inom mig och jag vill leva som de! Men inser att det får förbli en dröm…

Istället får jag njuta av deras humor och värme till varandra och till sina djur. Det är sannerligen en njutning att se hur väl de tar hand om dem och följer de dräktiga djuren ända fram till det magiska ögonblicket, även om det ibland innebär sorg och förlust för såväl djur som för människa. Jag blir också glad över hur väl alla grödor används och att vid rätt årstid! De njuter av allt som de stoppar i sig – inget är förbjudet!

Missa nu inte kvällens program!

Kram, Gunilla

Längtan till Varberg!

Idag bestämde vi oss för att ta en tur till Varberg då det utlovades strålande sol! Nu när det inte finns någon snö och då temperaturen håller sig på plussidan, så känns det verkligen som vår! Underbart friskt och skönt!

Vi har varit många gånger i Varberg genom åren, både med och utan husvagn och vi åker gärna dit oavsett årstid. Havet är ju nära där som här och havet uppvisar så många olika skiftningar beroende på solljus och årstid. Vi gick strandpromenaden och hade fika med oss och det var så vackert att sitta där på en bänk bland klipporna och blicka ut över havet.

Visst ser vattnet kallt ut mot de mörka stenarna?

Tomt på stranden vid Lilla Apelviken…vacker blå färg på det kalla vattnet!

Härliga klitter som väntar på badgästerna!

Visst är det vackert? Men inte kan man tro att foto är taget idag den 28 januari?

Så här på vintern så syns de gamla vattentornen bättre då träden är kala.

Och så vackra färger det finns även på vintern…

En frökapsel….så vacker i den karga naturen!

En underbar dag blev det i Varberg, Gamla köpstad och i Läjet!

Vi kommer snart tillbaka!

Kram, Gunilla

 

 

En underbar dag i Göteborgs norra skärgård!

Det är alldeles särskilt underbart att ha en ledig fredag, då solen strålar från en klarblå himmel! Ja, fredagen bjöd på en härlig dag!

Vi bestämde oss för att åka till norra skärgården och vi tog färjan över till Öckerö och vidare mot Hönö och butikerna vid Klåva. Ett besök till bland annat Lilling Cottage är ett ”underbart måste!” Men där finns många andra trevliga butiker att besöka i området vid hamnen. Trevligt utflyktsmål för den som vill shoppa, njuta av god mat och atmosfär!

Lilling Cottage är dels en lunchrestaurang i vacker skärgårdsmiljö, dels en butik med inredning och underbara blommor! Jag har visat bilder härifrån förut och gör det gärna igen!

Vårlig, mjuka toner är helt rätt nu efter jul!

Underbara färger!

Fransiga tulpaner i en härlig knallig rosa ton eller de mörkt purpurlila! Vill ha alla!

Eller vila ögonen på vita blommor och grönt!

Favoriten – primula!

Hortensia är alltid rätt!

Så gick vi upp en våning till showrummet med den underbara utsikten…

Häruppe är det fin utsikt över havet och så fin inredning som finns både uppe och nere.

Men den här gången blev det inget shoppat, då vi ville vidare tillbaka mot Öckerö för att äta lunch på Nimbus och därefter gå slingan på Hälsö. Och så blev det!

Efter ha njutit av bland annat de vackra blommorna vid Lilling Cottage, ätit en god fiskrätt vid Nimbus, ville vi nu gå skärgårdsslingan på Hälsö. Vi upptäckte den här slingan för ett par år sedan och återvänder gärna hit! Oavsett årstid finns det alltid något som fångar min uppmärksamhet.

Här i bakgrunden syns Källö Knippla och det går att komma dit med färja från Hälsö, men också till Hyppeln och Rörö. Det är underbart vackert här ute på Nordöarna! Toppen att parkera på fastlandet och ta sig ut på cykel och med färja!

Lite knepigt att fota då solen står så lågt… men håll tillgodo! Solen belyser ön och jag hamnar i dess skugga! 🙂

Visst har vi en vacker skärgård!?

Just nu ligger dimman tät, men jag anar solen där bakom och förhoppningsvis får vi en solig lördag också! Passar på att städa och fixa nu på förmiddagen, så får vi se vad som händer under dagen och kvällen.

Vad ska ni göra?

Kram, Gunilla

Tofta julmarknad, skogen och havet!

Tänk att det är första Advent och det ser ut att bli en solig och fin dag! Snart ska maken och jag åka in till stora staden och titta på julskyltningen vid bland annat NK. Därefter är vi bjudna till födelsedagsmiddag.

Igår blev det ett nytt besök vid Tofta julmarknad. Vi åker mest dit för att de erbjuder gediget hantverk och goda matprodukter. Sedan ligger Tofta så vackert vid havet och med naturreservatet. Efter att ha kikat runt både ute och inne bland de trevliga marknadsstånden, promenerade vi in i naturreservatet och vidare ned mot havet. Vi var ju här i höstas och det var då vi upptäckte naturreservatet och de olika vandringsstigarna. Här är så vackert!

20161126_121137

20161126_121202

Visst är de söta grantomtarna!?

Lite av fjällnatur…

20161126_131927

Och så alla dessa gärdsgårdsmurar som är som konstverk i naturen.

20161126_130151

Solen försöker att bryta igenom och värma oss i de byiga vindarna.

20161126_130244

20161126_130249

Älskar att vara i den här miljön…spelar ingen roll om det blåser och är blött! Havet är alltid vackert och ger mig både ro och energi.

img_20161126_165400

Och så till slut en fantastisk vacker solnedgång!

Ja, en välgörande helg och ännu är den inte slut. En helg med vila och återhämtning, men också med energigivande upplevelser som jag också behöver då jag dragit på mig en rejäl förkylning.

Må gott vänner och njut av alla ljusen!

Ps. Jag syns mer på Instagram nu än här på bloggen, så kika in där om du har lust! Längst upp till höger finns en genväg. ”Wiew on Instagram” Ds.

Kram, Gunilla

Besök vid Tofta herrgård med naturreservatet, samt gården Äggdal.

I helgen var maken och jag på återbesök vid Tofta herrgård som ligger i Kungälvs kommun. Vi har varit här några gånger tidigare vid juletid och då besökt den årliga julmarknaden. En julmarknad som vi uppskattar då det finns så mycket fint och gediget hantverk att köpa. Men vi har inte varit här någon annan tid på året och det ville vi ändra på.

Vi parkerade bilen vid herrgården och gick till fots den smala vägen ner mot havet. Där nere tänkte vi så inta vår matsäck i det underbara höstvädret. Men promenaden fortsatte och allt tack vare en skylt som vi tidigare har missat.

thumb_dsc_0004_1024

Svanarna och andra fåglar trivdes inne i havsviken…

thumb_dsc_0001_1024

Älskar att ta foton på sjöbodar och gärna lite slitna och röda…

thumb_dsc_0002_1024

Vi bestämde oss för att promenera förbi den lilla hamnen och gå en bit till och det var då som vi fick syn på skylten…

thumb_dsc_0007_1024

Välkommen till Tofta naturreservat! Jamen vilken Lycka! Det ville vi ju utforska närmare.

thumb_dsc_0015_1024

Men innan vi vandrade vidare, satte vi oss ned och njöt av god fika och underbar natur…

Vi gick ned på stranden och där låg tång, snäckor, stenar och brännmaneter som blåsten fört dit. Det var verkligen lågvatten!

thumb_dsc_0018_1024

Usch!

Vi lämnade havet bakom oss och fortsatte upp över gärdsgården mot Äggdal.

thumb_dsc_0012_1024

Vad ser mitt fotöga nu!? En ödla i trä! 🙂

Och en vacker ek och mur!

thumb_dsc_0013_1024

thumb_dsc_0008_1024

Och ett äpple som landat på muren, övriga låg huller om buller nedanför…

thumb_dsc_0017_1024

Så kom vi fram till gården – Äggdal som bär på en intressant historia.

thumb_dsc_0022_1024

Som vi tolkade det hörde Äggdal till Tofta herrgård. herrskap och tjänstefolk ni vet…

Vi hade ingen aning om hur lång slingan var, men vi beslöt oss för att vandra vidare över spångar, klippor och njuta av underbar natur…

thumb_dsc_0025_1024

En trollslända pockade på uppmärksamhet…den verkade att trivas i solskenet.

thumb_dsc_0027_1024

Vi kom till en liten skog och där hade en gran blåst ned och då plockade jag med mig fina ”julkottar” och där fanns en hel del vitmossa som är så vackert!

thumb_dsc_0032_1024

Då fick jag lite tidig julkänsla i kroppen! Vi är snart där! 🙂

thumb_dsc_0028_1024

Så kom vi ut från den lilla skogen och landskapet ändrade karaktär igen! Så vackert!

thumb_dsc_0044_1024Efter att ha vandrat en bit till, kom vi så fram precis där vi ställt bilen vid parkeringen ovanför magasinet där de brukar ha julmarknaden.

thumb_dsc_0040_1024

Vid jultid har det sett ut så här…

P1060546

P1060543

Vid vårt besök var det lika vackert som den här gången, men dagen var så klart betydligt kortare. Den gången såg vi en vacker solnedgång vid hamnen och då var det tidig eftermiddag…

P1060562

P1060563

Vackert! Eller hur?

Kram, Gunilla

 

 

 

 

På cykeltur i Varberg med omnejd!

Hej bloggvänner!

Dagarna går så fort och jag fyller dem med mysiga utflykter, sammankomster, arbete och stunder i enskildhet. Augusti månad är snart slut och min favoritmånad september är då här! September med sin klarare luft och med naturens färgskiftningar. Ofta blir det dagar med sol och behaglig värme. Men visst kan det också vara regn och rusk och om det inte råder ”katastrofväder”, så kan jag tycka det är mysigt också. Att få kura inne, mysa, tända ljus, läsa, skriva och äta den godaste höstgrytan som har fått puttra länge! 🙂

September är lite av en omstart för mig. Jag känner mig utvilad efter en lång semesterperiod och har mer energi till att ta tag i det som jag vill förbättra eller rent av förändra. Dessutom har jag oftast semesterdagar kvar och så även denna höst. Vi har flera ”trevligheter” framför oss och förhoppningsvis kommer det att fylla oss med ännu mer energi!

De senaste dagarna har bjudit på fantastiskt sommarväder och vi har varit ute varje ledig stund. En av dagarna då jag var ledig åkte vi iväg med cyklarna på bilen till Varberg. Fick sådan plötslig längtan dit, så det fick bli dagens underbara utflyktsmål. Vi har cyklat sträckan från Apelviken och bort mot ”Läjet” och Gamla Köpstad. En kustnära sträcka som går nära havet och nästan helt bilfritt. Jag älskar det lite karga landskapet och att höra knastret under däcken. Även om det är låglänt, så ger vinden från havet motstånd. Då och då stannar vi, bara njuter av omgivningen, fotograferar och så fika förstås! Hur underbart är det inte med den egna fikakorgen ute i naturen!?

Visst är det ett vackert landskap…

thumb_DSC_0012_1024

thumb_DSC_0011_1024

thumb_DSC_0003_1024

thumb_DSC_0015_1024

thumb_DSC_0009_1024

thumb_DSC_0008_1024

thumb_DSC_0010_1024

20160826_114201 (2)

thumb_DSC_0002_1024

 

thumb_DSC_0016_1024

Ibland stannar vi till och blickar ut över havet…

thumb_DSC_0017_1024

Vildvinet nedanför Subbe fyr längs strandpromenaden mot Varberg…

thumb_DSC_0019_1024

IMG_20160826_173945 (1)

Det är så underbart att cykla och uppleva en fantastisk natur!

Kram, Gunilla