Kvällspromenad i och runt området Klippan i gamla Majorna!

Promenaden från Nya varvet mot Röda sten och Gamla Majorna, har vi promenerat  många gånger och jag njuter varje gång då det finns så mycket att beundra. Jag tröttnar aldrig på att gå här, som delvis är mina barndomskvarter! Vackrast är det så klart under den ljusa årstiden med all grönska och med med liv och rörelse. Men även en kall och solig vinterdag är här vackert. Ja, faktiskt alla årstider! Området runt Klippan är särskilt utmärkande med alla gamla hus och bevarande grönområden. Jag trodde jag hade sett det mesta här, men den här gången upptäckte vi något nytt – att gå in på en av gårdarna! Har alltid promenerat förbi på utsidan och beundrat husen, men inne på gården öppnade sig en ny värld!

Vem vill inte ha en sådan här trädgård!?

Jag bara älskar grönskan, träden och husen!

Gungställningen är kanske inte direkt vacker, men roligt för barnen så klart! Men vilken miljö och trädet –  det var dess storlek jag ville visa!

Längan som skymtar till höger på bild är en del av bevarade arbetarbostäder.  Kanske de som bodde här då, inte upplevde livet och platsen som så idyllisk som vad vi gör! Men enligt en skylt med information om platsen så fanns det ett socialt program för Cornegie som bestod av tre grundpelare: Kyrka, skola och bostäder. Lägenheterna bestod av ett rum och kök med skafferi, vedbod och del i vind och bagarstuga. Hyra: åtta kronor i månaden inklusive hemförsäkring!

Vackra grönområden…

Makalöst vackert!

Vilken lycka att det trots allt finns områden som lyckades undgå rivningshysterin på sjuttiotalet! I stadsdelen Majorna finns många gamla hus bevarade och flera av dem har mycket vackra och detaljrika fasader…

Hus med hjärta och själ! 🙂

Mellan Nya varvet och Röda sten har jag en del barndomsminnen. Tänk att jag har badat här nere i viken som skymtar mellan äppelträdets grönskande och blommande grenar…

Ser ni stranden och vattnet…

Det skymmer och solen sänker sig sakta ned i havet…

Och därute ligger bland annat Älvsborgs fästning…

Ja, vem vill sitta inne och titta på tv en sådan här kväll? Inte vi! Kvällen avslutades ute vid Långedrag… vackert!

Kram Gunilla

 

 

Blommande träd i vårt vackra Göteborg!

Det är mycket som jag vill se och njuta av i vår vackra natur! Vitsipporna har snart blommat ut, magnolian likaså. Men i vår stad blommar nu körsbärsträden och häggen. Det finns så många vackra oaser i vårt Göteborg och idag besökte vi två av dem. Trädgårdsföreningen och Bältespännarparken. Mysigt att se alla flanörer i parkerna, på uteserveringarna och på gator och torg. Men det var ändå lagom med folk, ingen trängsel, många är bortresta. Just i trädgårdsföreningen är träden mäktiga! Gamla vackra träd med en otrolig grönska som är så viktigt för staden. De är inte bara stadens lungor, de bildar ett ”grönskande tak” i parkerna och i vår alléer.

Den ljusa skira grönskan är så vacker, men blommande träd ger färg åt staden!

Stockholm har Kungsträdgården och där har jag ännu inte varit, men det finns körsbärsblom runt om i vår stad och på Södra vägen, nära Korsvägen har vi en fin liten allé!

Jag skulle gärna vilja vara en liten humla och krypa in här i härligheten! 🙂

Vi har också många vackra hus i vår stad med så kallade ”förträdgårdar.”  Nära Lorensberg finns många sådana vackra hus och små trädgårdar.

Alldeles utanför Landsarkivet vid Lorensberg växte ett jättestort träd – en ljuvligt doftande hägg!

Ja, vi har en fantastisk natur runt omkring oss, Både hav, skärgård, skog och mark och vårt vackra Göteborg!

Kram Gunilla

 

En härlig dag vid Tofta naturreservat med oslagbara naturvyer!

Idag sken solen och vi planerade snabbt för en utflyktsdag! Det blev Tofta naturreservat där vi har varit förut, både höst, advent och senast förra året på Valborgsmässoaftonen. Här är så vackert att vandra förbi längs strandängarna, på klipporna och då och då går leden alldeles vid strandkanten förbi havet. Här finns så mycket att se på sin vandring av djur – och växtriket. Nere vid strandängarna såg vi både påfågelöga, blåvinge och citronfjäril. Här och var i hagarna blommar det rikt av vitsippor, styvmorsviol, svalört och det finaste av allt – gullvivor! Eller ”majnycklar” som många säger i norra Bohuslän. Som vanligt när jag går i skog och mark, håller jag ögonen öppna. Dels för allt som jag vill fota, dels för att inte trampa på en orm! Mina ögon signalerade SNOK…  och som så snällt ringlade tillbaka ner i diket. Den ville inte vara med på bild och de ville inte fjärilarna heller.

Men vackra vyer ska ni få se…

Tänk att ett foto med tång som har blåst upp från havet kan vara vackert!? Det tycker i alla falla jag! Den blå tunna som ligger och flyter är inget skräp. Det var någon slags boj. Kanske för musselodling…

Och underbara är de små styvmorsviolerna som lyser upp där på strandängarna.

Och så var det ju ”majnycklarna”! Lycka att se dem igen!

Så långt ögat når – svalört och styvmorsvioler. Åh du milde tid vad jag har längtat efter det här!

Svalört som lyser som solen självt! 🙂

Här nedför stenmuren satte vi oss med vår fika i lä för vinden och med en fantastisk utsikt över havet, klipporna och delar av strandängarna. Fokus på den vackra muren!

Naturen här påminner en del om naturreservatet vid Särö Västerskog. Åh det är så vackert!

Älskar det här karga landskapet. Det är meditativt att vandra här. Det enda ljudet är ifrån sjöfåglarna och ifrån vågorna som kluckar mot stranden och stenarna.

Och färglöst är det definitivt inte…

Jag vet inte hur många gånger vi bara stannande till och blicka ut över landskapet. Jag kan inte se mig mätt. Jag är så tacksam över att jag gång på gång får uppleva det här. Naturen.

Kram Gunilla

 

 

 

Stavgång – ett utmärkt sätt att nå uppsatta mål!

Nu har jag verkligen kommit igång med min utomhusträning efter en lång, kall och snöig vinter. Vintern har satt sina spår i form av några extra kilon och dem vill jag inte behålla! Mitt mål är att med hjälp av stavgång varje dag få bort de där extra kilona, samtidigt som jag tänker lite extra på vad jag stoppar i mig. Jag har svårt för att följa dieter och särskilt om det innebär att väga maten eller räkna kalorier. Mitt bästa sätt att nå och behålla en hälsosam vikt är att motionera och minska på intaget av snabba kolhydrater. Då håller sig extrakilona borta tills vi kommer in i slutet på januari…. då faller jag där någonstans i vintermörkret”! Jag är ständigt trött, har ont i lederna och är ständigt sugen. Nu hoppas jag att jag en gång för alla att jag inte ska hamna där igen den kommande vintern. Mina förutsättningar inför kommande vintern är klart bättre, då jag inte behöver tänka på att också klara av att arbeta! Skulle jag falla igen, så vet jag att motivationen och energin kommer tillbaka och med hjälp av motionen så är jag tillbaka på banan igen!

Jag njuter verkligen av att gå stavgång. Precis som när man promenerar eller cyklar så är det så mycket som man ser och upplever under tiden. Det är så enkelt. Bara på med kläder efter väder, stabila walkingskor och så stavarna förstås! Du kan gå var du vill. I staden, i skog och mark eller kanske vid havet. Jag tycker om att variera – det är lite efter sinnesstämningen. Ibland behöver jag tystnaden, ibland lite mer puls utifrån! Idag kände jag inte för att gå här hemma. Medan maken uträttade några ärenden passade jag på att gå en härlig runda som går både genom stadens utkant och genom skog och mark.

Det här är en runda som tar ca: två timmar. Man kan säga att jag förenar nytta med nöje genom att ge mig tid till att också stanna till när jag vill! Det finns så mycket att se och njuta av. Som all de gamla husen som ligger här i Örgryte…

Alltså jag fullkomligt älskar gamla hus med inbyggda glasverandor. Men jag förstår också att det är mycket jobb och kostsamt att hålla fasaderna i bra skick! Här har färgen börjat flagna, så det här huset behöver lite omvårdnad även om det charmigt precis som det är!

I närheten på väg tillbaka mot utgångspunkten kommer jag så till ek – och lövskog.

Det är så vackert med lövskog och bokträden är nog de vackraste tätt följt av björk!

I närheten av Stora Torp, ser man ofta hästar ute i hagarna. Här är så vackert också i terrängen med det gamla boningshuset och mangårdsbyggnaderna.

När det finns mycket att titta på, så tänker jag inte så mycket på hur långt jag går. Men det blev ca: nio kilometer. 🙂

Att gå stavgång, promenad eller cykla sägs vara den skonsammaste träningsformen.  Simning är också skonsamt. Simning i bassäng är jag inte så förtjust i, men i öppet vatten. De andra träningsformerna njuter jag av då de förutom motion också är meditativa. Därmed är det också ett sätt att gå ned i varv för den som behöver det. Yoga som jag ska avsluta dagen med är också ett bra sätt att stärka kropp och själ. En toppendag helt enkelt!

Kram Gunilla

 

 

 

 

Stora och små bland höstlöven!

Nu sprakar färgerna som mest och när solen är framme förvandlas löven till ett färgfyrverkeri! De här dagarna vill jag inte missa och jag har haft tur att uppleva många soliga, lediga dagar. Det vill jag förstås föreviga med kameran. Med mobilkameran – vilken tur att ha den i fickan ändå! Olivia vill gärna vara ute och gillar att gå själv, så vi tar många promenader hon och jag!

Här ett foto nära där lilla familjen bor…

Så roligt att utforska hösten tillsammans med lilla Olivia! 🙂

Och det gäller att vara med i svängarna! Hon är snabb den lilla damen! 🙂

Men ibland för farmors skull sitter jag stilla en stund…

Och kan till och med ge henne ett leende på befallning! 🙂

Idag gick jag själv i vår skog och jag njuter av varje stund av varje andetag!

Det blev till och med en selfie där i skogen och dagen till ära är jag nyfrisserad! 🙂

Så vackert även här hemma med alla färgsprakande träd!

Underbara höst!

Kram Gunilla

Som balsam för kropp och själ!

På självaste Valborgsmässoaftonen blev det ett nytt besök till Tofta naturreservat i Kungälvs kommun. Jag älskar den här platsen – som så många andra platser när havet! Att vandra, ha med fikakorg, släppa tid och rum och njuta av stillheten och tystnaden är som balsam för kropp och själ! Jag älskar att vara nära havet – får liksom inte nog.

Vem njuter inte av det här?

Strax bakom den här muren satte vi oss i lä för att fika. Älskar horisonten där himmel och hav möts. Och muren – hur länge har den legat där? Hur många händer har slitit för att få dit stenarna? Nu ett vackert blickfång!

Jag hoppades också hitta gullvivor på ängarna runtomkring och till min stora glädje gjorde vi det!

För många år sedan då vi var på Valö, nära Bovallstrand, fann vi mängder av gullvivor! Då lärde jag mig dels att de trivs på strandängar och att blomman i Bohuslän kallas för ”majnycklar”.  Vilket fint och passande namn! 🙂 Nu hade jag en önskan om att även finna majnycklar här och det gjorde vi! 🙂 Även de minst lika underbara styvmorsviolen!

Inte så stora… men så underbara! 🙂

En något suddig bild tyvärr… men vilket naturligt vackert stilleben! Blomman, berget, grenen och inte minst fjärilen!

Att komma nära en fasan är inte lätt… tänk ändå så mycket det finns att se om man bara är närvarande och har ögonen med sig!

Vildgåsen som jag först trodde var en Kanadagås, ville inte heller släppa mig nära sig och tittade misstänksamt mot mig när jag jag höjde kameran och försökte zooma in den.

De här sökte dock upp oss och ville gärna vara med på bild! 🙂

Tänk så många underbara smultronställen det finns i vår närhet! Tack för den här gången säger jag till Tofta naturreservat och till er mina bloggvänner! 🙂

Kram, Gunilla

Naturen skänker lugn och energi på en och samma gång!

Inatt hade jag en sådan där ”vakennatt” på grund av stelhet i ryggen, höfter och sätesmuskulaturen. (Bechterews, Ankyloserande Spondylit). Då är det skönt att veta att jag inte ska iväg till arbetet, utan det är en ledig dag. Jag tar det extra lugnt på morgonen och mjukar upp hela kroppen så gott det går.

Idag var inget direkt inplanerat, så jag bestämde mig för att gå ut i skogen. Vi har som jag nämnt många gånger förut, ett underbart naturreservat alldeles runt knuten och där finns det många stigar att följa genom ett ganska kuperat område. Jag gick tidig eftermiddag och i samma ögonblick tittade solen fram. Naturen skänker mig lugn och energi på en och samma gång! Jag mår så bra i kropp och själ av att vandra i skogen – ja i naturen var jag än är! Varje steg jag tar är som ett ”reningsbad” för kropp och själ och tankarna både lugnar sig och klarnar. Varje steg är meditativa! Ibland är det något som fångar min uppmärksamhet och jag stannar till och njuter av att ”bara få vara”.

När träden har blivit gröna, så ser man inte skogtjärnet. Idag kunde jag gå ända fram till kanten  och vassen lyste som guld i solskenet.

Från stigen såg jag den här ”utväxten” på trädet och trodde först att det var ett fågelbo. men väl där framme såg jag att trädet drabbats av någon svampsjukdom.

Älskar mossa!

Fullt med små vattendroppar som täckte den mjuka mossan.

Vackert ljus som letade sig in under granen, vilket syns ännu bättre på nästa foto…

Visst är det magiskt!?

Kram, Gunilla

En underbar dag i Göteborgs norra skärgård!

Det är alldeles särskilt underbart att ha en ledig fredag, då solen strålar från en klarblå himmel! Ja, fredagen bjöd på en härlig dag!

Vi bestämde oss för att åka till norra skärgården och vi tog färjan över till Öckerö och vidare mot Hönö och butikerna vid Klåva. Ett besök till bland annat Lilling Cottage är ett ”underbart måste!” Men där finns många andra trevliga butiker att besöka i området vid hamnen. Trevligt utflyktsmål för den som vill shoppa, njuta av god mat och atmosfär!

Lilling Cottage är dels en lunchrestaurang i vacker skärgårdsmiljö, dels en butik med inredning och underbara blommor! Jag har visat bilder härifrån förut och gör det gärna igen!

Vårlig, mjuka toner är helt rätt nu efter jul!

Underbara färger!

Fransiga tulpaner i en härlig knallig rosa ton eller de mörkt purpurlila! Vill ha alla!

Eller vila ögonen på vita blommor och grönt!

Favoriten – primula!

Hortensia är alltid rätt!

Så gick vi upp en våning till showrummet med den underbara utsikten…

Häruppe är det fin utsikt över havet och så fin inredning som finns både uppe och nere.

Men den här gången blev det inget shoppat, då vi ville vidare tillbaka mot Öckerö för att äta lunch på Nimbus och därefter gå slingan på Hälsö. Och så blev det!

Efter ha njutit av bland annat de vackra blommorna vid Lilling Cottage, ätit en god fiskrätt vid Nimbus, ville vi nu gå skärgårdsslingan på Hälsö. Vi upptäckte den här slingan för ett par år sedan och återvänder gärna hit! Oavsett årstid finns det alltid något som fångar min uppmärksamhet.

Här i bakgrunden syns Källö Knippla och det går att komma dit med färja från Hälsö, men också till Hyppeln och Rörö. Det är underbart vackert här ute på Nordöarna! Toppen att parkera på fastlandet och ta sig ut på cykel och med färja!

Lite knepigt att fota då solen står så lågt… men håll tillgodo! Solen belyser ön och jag hamnar i dess skugga! 🙂

Visst har vi en vacker skärgård!?

Just nu ligger dimman tät, men jag anar solen där bakom och förhoppningsvis får vi en solig lördag också! Passar på att städa och fixa nu på förmiddagen, så får vi se vad som händer under dagen och kvällen.

Vad ska ni göra?

Kram, Gunilla

Valborg – en stillsam vandring vid Hästevik.

Välkommen första maj! 

Vår Valborg firades i stillhet där vi trivs bäst – ute i naturen och långt ifrån stadens brus. Tycker vanligtvis om att promenera i vår vackra stad, men inte en dag som Valborg! Tur att vi är olika och kan välja det som känns bäst.

Maken tog med mig på en tur ut till Hästevik, beläget nära Hjuvik i kustbandet. Vi har promenerat en del här genom åren, då makens föräldrar har haft sommarstuga här. Makens bror, min svåger bor här ute året om sedan många år tillbaka, så vi är bekanta med området, men det finns alltid något nytt att upptäcka. I början av veckan var maken och svågern på en tur tillsammans och igår vandrade maken och jag den vackra kuststräckan tillsammans.

Utrustad med matsäck, vandringsstavar, bra kläder och skor, samt kamera vandrade vi så iväg över ängar, stigar och klippor. Vilka möjligheter vi har…bara att ge sig ut i naturen och uppleva så mycket med alla sina sinnen. Och så tystnaden – om inte total, så ändå befriande tyst!

Området är ifrån början ett sommarstugeområde, men här finns också ett antal gamla hus och gårdar kvar. Tyvärr har det blivit delvis hårt exploaterat med stora ”flashiga hus” som inte alls passar in i omgivningen. Men nu är det visst byggstopp!

thumb_DSC_0001_1024

Så här vill jag att det ska se ut eller så här…

thumb_DSC_0033_1024

thumb_DSC_0035_1024

Fint med den gamla bohuslänska charmen! 🙂

Så fortsatte vår vandring över klipporna  och utsikten är det inget fel på!

thumb_DSC_0007_1024

Björkarna slår ut…

thumb_DSC_0008_1024

Här vid vattnet på de vackra klipphällarna slog vi oss ned och intog fikat…

thumb_DSC_0011_1024

thumb_DSC_0010_1024

thumb_DSC_0012_1024

Lycka…små, strandgossar…

thumb_DSC_0014_1024

Vi följde stigen in i trollskogen…

thumb_DSC_0006_1024

Och vitsippor och svalört kantade vår väg.

thumb_DSC_0021_1024

Rejäla träd…kändes ett tag som vi vandrade i Canadas urskogar! 🙂

Stora klippblock har genom åren lossnat ifrån den mäktiga bergsryggen och genom det skapades små grottor och skrevor.

thumb_DSC_0019_1024

Skog, äng och vitsippor…vackert!

En underbar liten varelse var ute med sin matte och husse på sin första cykeltur…åh det var mycket att upptäcka för en sådan lite sötnos! 🙂

thumb_DSC_0031_1024

Bedårande! 🙂

Till kvällen grillade maken och jag här hemma och tanken var att vi sedan skulle gå ned till elden nere vid sjön. Men efter vandring, god mat och dryck, blev vi kvar hemma och tittade en del på kung Carl Gustavs firande.

Idag – första maj…kanske vi tar oss en cykeltur. Vädret verkar lovande!

Kram, Gunilla

 

Promenad i ett hav av vitsippor!

Varje vår när vitsipporna breder ut sina ”vita vingar”, så längtar jag till området vid Råda Säteri. Det är en av de vackraste platser jag känner till i vitsippetid!

Igår botaniserade vi där med Tove, en av våra tre prinsessor! 🙂 Tove och jag har bland annat det gemensamt att vi gärna fotograferar. Åh, så mysigt att äta lunch tillsammans och sedan visa Tove makens och min första bostad och det närbelägna området med alla vitsipporna.

Idag blir det lunch med de andra två prinsessorna – Susanne och Olivia! 🙂 Vi ska hjälpa till med lite av varje inför morgondagens högtidsdag – Olivias dop! Förhoppningsvis blir det också en promenad…bland vitsippor! 🙂

Det är tur att solen visar sig idag också…jag behöver all energi i världen efter två täta infektioner.

Nog om det…nu går vi ut och njuter av aprilsolen och vitsipporna och kanske lärkans drill.

Önskar en en skön inledning på helgen!

Kram, Gunilla

DSC_0003

DSC_0006

DSC_0017

DSC_0015

DSC_0010