Stora och små bland höstlöven!

Nu sprakar färgerna som mest och när solen är framme förvandlas löven till ett färgfyrverkeri! De här dagarna vill jag inte missa och jag har haft tur att uppleva många soliga, lediga dagar. Det vill jag förstås föreviga med kameran. Med mobilkameran – vilken tur att ha den i fickan ändå! Olivia vill gärna vara ute och gillar att gå själv, så vi tar många promenader hon och jag!

Här ett foto nära där lilla familjen bor…

Så roligt att utforska hösten tillsammans med lilla Olivia! 🙂

Och det gäller att vara med i svängarna! Hon är snabb den lilla damen! 🙂

Men ibland för farmors skull sitter jag stilla en stund…

Och kan till och med ge henne ett leende på befallning! 🙂

Idag gick jag själv i vår skog och jag njuter av varje stund av varje andetag!

Det blev till och med en selfie där i skogen och dagen till ära är jag nyfrisserad! 🙂

Så vackert även här hemma med alla färgsprakande träd!

Underbara höst!

Kram Gunilla

Som balsam för kropp och själ!

På självaste Valborgsmässoaftonen blev det ett nytt besök till Tofta naturreservat i Kungälvs kommun. Jag älskar den här platsen – som så många andra platser när havet! Att vandra, ha med fikakorg, släppa tid och rum och njuta av stillheten och tystnaden är som balsam för kropp och själ! Jag älskar att vara nära havet – får liksom inte nog.

Vem njuter inte av det här?

Strax bakom den här muren satte vi oss i lä för att fika. Älskar horisonten där himmel och hav möts. Och muren – hur länge har den legat där? Hur många händer har slitit för att få dit stenarna? Nu ett vackert blickfång!

Jag hoppades också hitta gullvivor på ängarna runtomkring och till min stora glädje gjorde vi det!

För många år sedan då vi var på Valö, nära Bovallstrand, fann vi mängder av gullvivor! Då lärde jag mig dels att de trivs på strandängar och att blomman i Bohuslän kallas för ”majnycklar”.  Vilket fint och passande namn! 🙂 Nu hade jag en önskan om att även finna majnycklar här och det gjorde vi! 🙂 Även de minst lika underbara styvmorsviolen!

Inte så stora… men så underbara! 🙂

En något suddig bild tyvärr… men vilket naturligt vackert stilleben! Blomman, berget, grenen och inte minst fjärilen!

Att komma nära en fasan är inte lätt… tänk ändå så mycket det finns att se om man bara är närvarande och har ögonen med sig!

Vildgåsen som jag först trodde var en Kanadagås, ville inte heller släppa mig nära sig och tittade misstänksamt mot mig när jag jag höjde kameran och försökte zooma in den.

De här sökte dock upp oss och ville gärna vara med på bild! 🙂

Tänk så många underbara smultronställen det finns i vår närhet! Tack för den här gången säger jag till Tofta naturreservat och till er mina bloggvänner! 🙂

Kram, Gunilla

Naturen skänker lugn och energi på en och samma gång!

Inatt hade jag en sådan där ”vakennatt” på grund av stelhet i ryggen, höfter och sätesmuskulaturen. (Bechterews, Ankyloserande Spondylit). Då är det skönt att veta att jag inte ska iväg till arbetet, utan det är en ledig dag. Jag tar det extra lugnt på morgonen och mjukar upp hela kroppen så gott det går.

Idag var inget direkt inplanerat, så jag bestämde mig för att gå ut i skogen. Vi har som jag nämnt många gånger förut, ett underbart naturreservat alldeles runt knuten och där finns det många stigar att följa genom ett ganska kuperat område. Jag gick tidig eftermiddag och i samma ögonblick tittade solen fram. Naturen skänker mig lugn och energi på en och samma gång! Jag mår så bra i kropp och själ av att vandra i skogen – ja i naturen var jag än är! Varje steg jag tar är som ett ”reningsbad” för kropp och själ och tankarna både lugnar sig och klarnar. Varje steg är meditativa! Ibland är det något som fångar min uppmärksamhet och jag stannar till och njuter av att ”bara få vara”.

När träden har blivit gröna, så ser man inte skogtjärnet. Idag kunde jag gå ända fram till kanten  och vassen lyste som guld i solskenet.

Från stigen såg jag den här ”utväxten” på trädet och trodde först att det var ett fågelbo. men väl där framme såg jag att trädet drabbats av någon svampsjukdom.

Älskar mossa!

Fullt med små vattendroppar som täckte den mjuka mossan.

Vackert ljus som letade sig in under granen, vilket syns ännu bättre på nästa foto…

Visst är det magiskt!?

Kram, Gunilla

En underbar dag i Göteborgs norra skärgård!

Det är alldeles särskilt underbart att ha en ledig fredag, då solen strålar från en klarblå himmel! Ja, fredagen bjöd på en härlig dag!

Vi bestämde oss för att åka till norra skärgården och vi tog färjan över till Öckerö och vidare mot Hönö och butikerna vid Klåva. Ett besök till bland annat Lilling Cottage är ett ”underbart måste!” Men där finns många andra trevliga butiker att besöka i området vid hamnen. Trevligt utflyktsmål för den som vill shoppa, njuta av god mat och atmosfär!

Lilling Cottage är dels en lunchrestaurang i vacker skärgårdsmiljö, dels en butik med inredning och underbara blommor! Jag har visat bilder härifrån förut och gör det gärna igen!

Vårlig, mjuka toner är helt rätt nu efter jul!

Underbara färger!

Fransiga tulpaner i en härlig knallig rosa ton eller de mörkt purpurlila! Vill ha alla!

Eller vila ögonen på vita blommor och grönt!

Favoriten – primula!

Hortensia är alltid rätt!

Så gick vi upp en våning till showrummet med den underbara utsikten…

Häruppe är det fin utsikt över havet och så fin inredning som finns både uppe och nere.

Men den här gången blev det inget shoppat, då vi ville vidare tillbaka mot Öckerö för att äta lunch på Nimbus och därefter gå slingan på Hälsö. Och så blev det!

Efter ha njutit av bland annat de vackra blommorna vid Lilling Cottage, ätit en god fiskrätt vid Nimbus, ville vi nu gå skärgårdsslingan på Hälsö. Vi upptäckte den här slingan för ett par år sedan och återvänder gärna hit! Oavsett årstid finns det alltid något som fångar min uppmärksamhet.

Här i bakgrunden syns Källö Knippla och det går att komma dit med färja från Hälsö, men också till Hyppeln och Rörö. Det är underbart vackert här ute på Nordöarna! Toppen att parkera på fastlandet och ta sig ut på cykel och med färja!

Lite knepigt att fota då solen står så lågt… men håll tillgodo! Solen belyser ön och jag hamnar i dess skugga! 🙂

Visst har vi en vacker skärgård!?

Just nu ligger dimman tät, men jag anar solen där bakom och förhoppningsvis får vi en solig lördag också! Passar på att städa och fixa nu på förmiddagen, så får vi se vad som händer under dagen och kvällen.

Vad ska ni göra?

Kram, Gunilla

Valborg – en stillsam vandring vid Hästevik.

Välkommen första maj! 

Vår Valborg firades i stillhet där vi trivs bäst – ute i naturen och långt ifrån stadens brus. Tycker vanligtvis om att promenera i vår vackra stad, men inte en dag som Valborg! Tur att vi är olika och kan välja det som känns bäst.

Maken tog med mig på en tur ut till Hästevik, beläget nära Hjuvik i kustbandet. Vi har promenerat en del här genom åren, då makens föräldrar har haft sommarstuga här. Makens bror, min svåger bor här ute året om sedan många år tillbaka, så vi är bekanta med området, men det finns alltid något nytt att upptäcka. I början av veckan var maken och svågern på en tur tillsammans och igår vandrade maken och jag den vackra kuststräckan tillsammans.

Utrustad med matsäck, vandringsstavar, bra kläder och skor, samt kamera vandrade vi så iväg över ängar, stigar och klippor. Vilka möjligheter vi har…bara att ge sig ut i naturen och uppleva så mycket med alla sina sinnen. Och så tystnaden – om inte total, så ändå befriande tyst!

Området är ifrån början ett sommarstugeområde, men här finns också ett antal gamla hus och gårdar kvar. Tyvärr har det blivit delvis hårt exploaterat med stora ”flashiga hus” som inte alls passar in i omgivningen. Men nu är det visst byggstopp!

thumb_DSC_0001_1024

Så här vill jag att det ska se ut eller så här…

thumb_DSC_0033_1024

thumb_DSC_0035_1024

Fint med den gamla bohuslänska charmen! 🙂

Så fortsatte vår vandring över klipporna  och utsikten är det inget fel på!

thumb_DSC_0007_1024

Björkarna slår ut…

thumb_DSC_0008_1024

Här vid vattnet på de vackra klipphällarna slog vi oss ned och intog fikat…

thumb_DSC_0011_1024

thumb_DSC_0010_1024

thumb_DSC_0012_1024

Lycka…små, strandgossar…

thumb_DSC_0014_1024

Vi följde stigen in i trollskogen…

thumb_DSC_0006_1024

Och vitsippor och svalört kantade vår väg.

thumb_DSC_0021_1024

Rejäla träd…kändes ett tag som vi vandrade i Canadas urskogar! 🙂

Stora klippblock har genom åren lossnat ifrån den mäktiga bergsryggen och genom det skapades små grottor och skrevor.

thumb_DSC_0019_1024

Skog, äng och vitsippor…vackert!

En underbar liten varelse var ute med sin matte och husse på sin första cykeltur…åh det var mycket att upptäcka för en sådan lite sötnos! 🙂

thumb_DSC_0031_1024

Bedårande! 🙂

Till kvällen grillade maken och jag här hemma och tanken var att vi sedan skulle gå ned till elden nere vid sjön. Men efter vandring, god mat och dryck, blev vi kvar hemma och tittade en del på kung Carl Gustavs firande.

Idag – första maj…kanske vi tar oss en cykeltur. Vädret verkar lovande!

Kram, Gunilla

 

Promenad i ett hav av vitsippor!

Varje vår när vitsipporna breder ut sina ”vita vingar”, så längtar jag till området vid Råda Säteri. Det är en av de vackraste platser jag känner till i vitsippetid!

Igår botaniserade vi där med Tove, en av våra tre prinsessor! 🙂 Tove och jag har bland annat det gemensamt att vi gärna fotograferar. Åh, så mysigt att äta lunch tillsammans och sedan visa Tove makens och min första bostad och det närbelägna området med alla vitsipporna.

Idag blir det lunch med de andra två prinsessorna – Susanne och Olivia! 🙂 Vi ska hjälpa till med lite av varje inför morgondagens högtidsdag – Olivias dop! Förhoppningsvis blir det också en promenad…bland vitsippor! 🙂

Det är tur att solen visar sig idag också…jag behöver all energi i världen efter två täta infektioner.

Nog om det…nu går vi ut och njuter av aprilsolen och vitsipporna och kanske lärkans drill.

Önskar en en skön inledning på helgen!

Kram, Gunilla

DSC_0003

DSC_0006

DSC_0017

DSC_0015

DSC_0010

 

En underbar novemberdag vid Sandvik

Jag ligger här i sängen och ser att hustaken och träden är alldeles frostiga. Så vackert! Om det ändå ville hålla i sig nu…

Igår fredag, promenerade maken och jag ute vid Sandvik – ett fint naturområde med sommarstugor och båthamn. Lite kyligt i luften, men vindstilla och novembersolen gjorde sitt yttersta för att värma oss. Efter den stärkande promenaden, blev det lunch vid golfkrogen där ute. Åh, vad jag älskar våra utflykter i skog och mark och som denna gång, vid havet. På vägen hem gjorde vi ett stopp vid Frölunda torg, en del saker behövdes inhandlas och för att vara en fredag, var det ovanligt lugnt. Jag tycker mindre och mindre om att gå till stora köpcentra, inte bara beroende på det som hände i Paris, utan för att det känns så övermäktigt på något sätt med alla butiker! Samtidigt är det förstås bra att det finns olika butiker samlat på ett ställe. Men hellre går jag till småbutiker och får personlig service och där tempot inte är så uppskruvat.

Några foton från vår promenad vid Sandvik…

DSC_0002

Björnbär i en solig södersluttning…de lär inte hinna bli mogna.

DSC_0003

Vackra små blommor på en buske som lyste korallrött i solen…

Dessa bär brukar jag plocka här hemma och ha som dekoration i utekrukorna. Tror att det är klarbär?

Snöbär (smällbär) är också fina att pynta med!

Och så det underbara havet, där solens strålar försökte lysa upp bland klippor och skrevor.

DSC_0008

DSC_0007

Nu har vi förhoppningsvis en vacker tid framför oss med lite kyla och snö, men när vi gick här den här soliga novemberdagen kändes det mer som en tidig vårdag.

DSC_0009

Den här skylten låg på en klippavsats inne i en mindre vik och vi kan bara hålla med! ”Vårt paradis på jorden” finns lite överallt, men igår var det vid Sandvik!

Kram, Gunilla

Vandring vid Tjolöholms slott!

Igår åkte vi till Tjolöholms slott för att vandra på Jägarens stig! En slinga på 5,5 km genom ett vackert landskap. Ett tips via Gp och en omnämnd blogg som jag gick in och kikade på. En informativ blogg för den som vill ha tips på vandringsturer runt och omkring Göteborg och västkusten. Fina bilder också!

De finns tre slingor att gå, Grevens runda och Dicksons promenad som är ”barnvagnsvänliga” och så den som vi valde Jägarens stig som är lite mer utmanande, men ändå inte svår. Maken och jag funderade på när vi var vid Tjolöholms slott senast…jag letade i mina dagböcker och fann att vi var här lördagen den 14 augusti 1999! Då med kära svärmor. Sannerligen dags för ett återbesök!

Turen började med en liten allé och snart öppenbarade sig vackra sädesfält på båda sidor och med havet i horisonten.

DSC_0007

Vägen smalnade av och vi följde en stig med ekskog på ena sidan och fälten på den andra. Vandringen fortsatte mot Storeskog…

DSC_0008

Att vandra i gammal ekskog är något alldeles speciellt. Tänk så många som vandrat här och tänk om träden kunde tala!

DSC_0017

DSC_0009

Vi kom ut ur skogen…

DSC_0010

För att åter komma in i skog och så småningom till utsiktsplatsen…fantastiskt!

DSC_0020

Utsikt över Kungsbackafjorden. Här satt den medhavda matsäcken fint!

DSC_0021

DSC_0022

Efter god lunch och underbar utsikt bar det utför med skog på ena sidan och vatten på den andra.

DSC_0027

Ett paradis för sjöfåglar!

Så småningom var vi tillbaka vid slottet via allén…

DSC_0030

Själva slottet är murrigt i mitt tycke, englskinspirerad tudorstil. (Wikipedia). Parken och trädgårdsanläggningen runt slottet är desto vackrare…vilken färgprakt!

DSC_0057

DSC_0048

DSC_0046

Slottets baksida…med utsikt över den vackra trädgårdsanläggningen och vattnet.

DSC_0054

DSC_0049Här nedanför finns det badmöjligheter, men vi nöjde oss med fika! Innan vi åkte hem besökte vi vagnsmuseet och nog skulle jag ha velat bli hämtad som gäst vid Fjärås station och få vara med om en och annan bal på slottet!

DSC_0063

Här inne finns olika vagnar för olika årstider och tillfällen. Vilken kulturskatt! Slottets berömda dammsugare finns här också. Det finns mycket att berätta om Tjolöholms slott och dess långa historia, men om det skriver jag inte här. Kan nämna att slottet färdigställdes av Blanche Dickson 1904. Hennes make, James, Fredrik Dickson, avled innan slottet stod klart.  Vill ni veta mer så läs här!

Nu ska vi iväg på nya äventyr…

Må så gott!

Gunilla

 

 

 

 

 

Den första vitsippan!

Det är alltid lika underbart när jag finner den första vitsippan, vilket vi gjorde igår på promenaden vid Gunnebo slott. Vädret var på topp, bättre än idag faktiskt, fastän det lovat strålande sol! Men den har tittat fram en stund i alla fall. Nu ska här grillas…men vi sitter nog inne! 🙂

Kram, Gunilla

P1060643

 

P1060645