Att ta vara på stunderna!

Under helgen som passerade fick jag en sådan stark längtan att åka ned till Varberg och cykla vår härlig runda mellan Apelviken och Gamla Köpstad. En sträcka som bitvis går alldeles intill havet och på nästintill bilfria vägar. Vi hade sannerligen tur med vädret denna söndag och som kanske bjöd på den sista sensommardagen. Visserligen lite blåsigt, men inga kalla vindar!

Som vanligt hade vi matsäcken med och som vanligt letade vi upp ett ostört läge alldeles intill vattnet och njöt av vyerna! 🙂 Medan vi satt där så pratade maken och jag om hur många olika platser som vi har och som vi ofta återvänder till. Det är inte alltid som det går – att ta vara på stunderna. Men visst finns de där och bara väntar på att förgylla vår tillvaro. Hösten har varit och är fortfarande hektisk för min del. Men jag försöker fånga varje ögonblick av ledig tid och göra det som jag mår bra av. Det som ger återhämtning och ny energi! Att vara ute i naturen och på så sätt följa årstiderna är underbart! Jag har lärt mig genom åren att uppskatta även den mörka årstiden och vanligtvis bryr jag mig inte så mycket om regn och rusk. Det finns helt enkelt där och går inte att påverka. Men det är inte regn och rusk varje dag…

Ser mer ut som en sensommardag än höstdag! Eller hur? Underbart väder under helgen som passerade.

Tänk så många gånger vi har promenerat eller cyklat längs strandpromenaden! Jag tröttnar aldrig på att åka hit! 🙂

 

Och så allt spännande som man hittar vid sidan om vägen!

Vackert ljus eller hur!?

Vandra eller cykla, så nära havet det bara går! Vi åker hit vintertid också, men då får cykeln vara hemma! 🙂

Vanligtvis rikt fågelliv, även om de inte syns till på denna bilden.

Men det vackraste av allt den här årstiden, är vildvinet med sin otroligt vackert röda färg!

Himlen, havet och vildvinet… kan det bli vackrare färger!?

Ta vara på stunderna – de går inte i repris!

Nu är det yogatime! 🙂

Kram Gunilla

 

 

September – tiden mellan sensommar och höst!

Ni som följer mig här på bloggen vet att september är min favoritmånad delat med maj månad, då så mycket spirar i naturen. Men september har det där lugnet som jag gillar om vi frånser det lätta kaos som för tillfället råder i vårt kök! För den som inte vet så pågår här en ganska stor renovering av köket.

Men för att återgå till september som månad med allt som blommar nu och det som komma skall och då tänker jag på färgerna som man skymtar redan nu och som tar över alltmer när vi går in i oktober månad. Förutom färgerna och lugnet, så är det temperaturen som idag med 20 grader varmt. Nu har det kommit en hel del regn och äntligen verkar det som om vattennivåerna här är återställda och därmed kan jag utan dåligt samvete hoppas på fler soliga septemberdagar. Som det brukar vara! 🙂 September är ju också skördemånaden med alla underbart goda grönsaker, bär, svamp och frukter. Nu har jag inte direkt haft någon tid till att leta svamp i skogen och inte har jag någon plats i vår trädgård för fruktträd och grönsaksodling.

Men naturen finns där runt knuten och där hämtar jag som alltid ny energi!

Röda äpplen är min favorit! Kanske det inte blir lika stor äppelskörd i år som i fjol, då var träden överfulla!

Klarbär? Vackra är de och omtyckta av fåglarna!

Nu börjar lönnbladen att få sina vackra färger – så vackert mot det som fortfarande är grönt!

Årstiderna – tycker så mycket om dem alla!

Nej några kantareller har jag inte fått plockat, men nog finns det andra svampar och som är så vacker!

Och vad säger ni om den här lilla ”lampan” – en vit flugsvamp som också är så vacker där den står.

Ljungen är också vacker så här års! Mycket ljung är det bland klipporna i Särö Västerskog.

Nu ska maken och jag försöka laga till lite middag därnere i röran, men så fint det blir när det är klart! Tålamod! 🙂

Kram, Gunilla

 

 

En tidig morgonpromenad!

Vaknade redan vid femtiden och insåg att det skulle bli en solig dag. Så redan vid sju på morgonen var maken och jag iväg på vår ”sjörunda!” En härlig sträcka som först går genom naturreservatet förbi ett skogstjärn och vidare ned mot Landvettersjön och ån. Älskar de tidiga morgonpromenaderna då allt är stilla och få höra lite fågelsång. För även om fåglarna har tystnat, så sjunger de lite i morgonsolen.

Tycker så mycket om att stå och titta ut över den lilla skogstjärnet och ibland händer det att det står rådjur på andra sidan och dricker vatten.

Det växer så det knakar!

Det är lika vackert nere vid sjön och ån… grönskan är djupt grön nu och det är så vackert mot både himmel och vattnet.

Den lilla promenadvägen är här omgärdad av vatten på båda sidorna.

Vackra blommor som jag inte vet vad de heter…

Nu ska maken och jag ut i trädgården… häcken och andra gröna växter behöver klippas och formas. Så det blir en dag i trädgården och pyssla om övriga växter också. Det blommar för fullt nu!

Nu räknar jag ned… bara tre arbetsdagar kvar sedan väntar en lång och efterlängtad semester!

Kram, Gunilla

 

Älskade vitsippor!

Nu är den underbara tiden här med alla älskade vitsippor! Idag regnar det här och då sluter sig den lilla blomman. men när solen strålar, då öppnar den sig och överallt där vitsippan trivs bildas stora vita fält! Varje ledig solig stund beger jag mig ut bland vitsipporna, och ännu en gång får jag förundras över hur vacker naturen är här och nu!

Jag får inte nog av att se dem, beundra dem och fotografera dem!  Bilderna nedan är ifrån Råda Säteri – ett stort område med ek – och björkskog och mängder av vitsippor. Råda Säteri ligger i Mölnlycke, i Härryda kommun. Några bilder är ifrån Krokängsparken på Hisingen Göteborg.

En tjock matta av vitsippor mot de vackra träden…

Tycker om att få med träden och stenarna i bilden, vilket framhäver vitsipporna mer…

Det här fotot är ifrån Krokängsparken, och visst är det vackert med den stora grenen och vitsipporna som nästan omsluter den!?

Här ser vi en liten del av den gamla vägen till Råda Säteri. Det är fantastiskt vackert att gå här på den vägen och beundra både den gamla muren, de mäktiga ekarna, Rådasjön och som nu på våren alla vitsippona! Säteriets historia sträcker sig ända mot 1100-talet och det är lite svårt att föreställa sig hur det såg ut då. Men nog skulle jag vilja komma som gäst med häst och vagn på våren i vitsippetid på den tiden då ett flertal berömda poeter besökte Säteriet.

Headern – min favoritbild beträffande vitsippor är också tagen vid Råda Säteri mot Rådasjön.

Kramar, Gunilla

Naturen skänker lugn och energi på en och samma gång!

Inatt hade jag en sådan där ”vakennatt” på grund av stelhet i ryggen, höfter och sätesmuskulaturen. (Bechterews, Ankyloserande Spondylit). Då är det skönt att veta att jag inte ska iväg till arbetet, utan det är en ledig dag. Jag tar det extra lugnt på morgonen och mjukar upp hela kroppen så gott det går.

Idag var inget direkt inplanerat, så jag bestämde mig för att gå ut i skogen. Vi har som jag nämnt många gånger förut, ett underbart naturreservat alldeles runt knuten och där finns det många stigar att följa genom ett ganska kuperat område. Jag gick tidig eftermiddag och i samma ögonblick tittade solen fram. Naturen skänker mig lugn och energi på en och samma gång! Jag mår så bra i kropp och själ av att vandra i skogen – ja i naturen var jag än är! Varje steg jag tar är som ett ”reningsbad” för kropp och själ och tankarna både lugnar sig och klarnar. Varje steg är meditativa! Ibland är det något som fångar min uppmärksamhet och jag stannar till och njuter av att ”bara få vara”.

När träden har blivit gröna, så ser man inte skogtjärnet. Idag kunde jag gå ända fram till kanten  och vassen lyste som guld i solskenet.

Från stigen såg jag den här ”utväxten” på trädet och trodde först att det var ett fågelbo. men väl där framme såg jag att trädet drabbats av någon svampsjukdom.

Älskar mossa!

Fullt med små vattendroppar som täckte den mjuka mossan.

Vackert ljus som letade sig in under granen, vilket syns ännu bättre på nästa foto…

Visst är det magiskt!?

Kram, Gunilla

Längtan till Varberg!

Idag bestämde vi oss för att ta en tur till Varberg då det utlovades strålande sol! Nu när det inte finns någon snö och då temperaturen håller sig på plussidan, så känns det verkligen som vår! Underbart friskt och skönt!

Vi har varit många gånger i Varberg genom åren, både med och utan husvagn och vi åker gärna dit oavsett årstid. Havet är ju nära där som här och havet uppvisar så många olika skiftningar beroende på solljus och årstid. Vi gick strandpromenaden och hade fika med oss och det var så vackert att sitta där på en bänk bland klipporna och blicka ut över havet.

Visst ser vattnet kallt ut mot de mörka stenarna?

Tomt på stranden vid Lilla Apelviken…vacker blå färg på det kalla vattnet!

Härliga klitter som väntar på badgästerna!

Visst är det vackert? Men inte kan man tro att foto är taget idag den 28 januari?

Så här på vintern så syns de gamla vattentornen bättre då träden är kala.

Och så vackra färger det finns även på vintern…

En frökapsel….så vacker i den karga naturen!

En underbar dag blev det i Varberg, Gamla köpstad och i Läjet!

Vi kommer snart tillbaka!

Kram, Gunilla

 

 

Årets första skogspromenad!

Hej alla bloggvänner och god fortsättning på det nya året!

Maken och jag har tillsammans med goda vänner firat nyår i Berlin. Ett mycket annorlunda nyårsfirande där vi bär med oss många olika minnesbilder. Jag vill gärna dela med mig av vår vistelse där, men gör det i ett annat inlägg lite längre fram.

Efter gårdagens långa hemresa med buss och färja, var det gott att ha en extra ledig dag idag. Jag längtade efter att komma ut och röra på mig efter gårdagens stillasittande!

Morgonen och förmiddagen bjöd på minusgrader och det var så där vackert frostnypet! Sedan slog det om och det kom regn. Men jag hann att gå en skön runda i skogen och kameran fick följa med!

Efter storstadspuls är det befriande att komma hem till tystnaden och låta blicken sakta förflytta sig.

En tunn ishinna i kanten av det lilla skogstjärnet. Så många gånger jag har passerat här under de olika årstiderna och det är alltid lika vackert.

Is som bildar små skulpturer…

Vatten i rörelse…

Frostig mossa…

Som bildar en stor mjuk matta…

En liten fågel i rörelse…

Vass som viker sig av frosten och bildar mönster på ytan….

Skägglava som är så dekorativt!

En ticka som växte under en nedfallet träd. Vilka vackra färger!

Det blev en bra start på morgonen och förmiddagen och när regnet sedan kom, var det helt okej att ta tag i dagens sysslor! 🙂

Kram, Gunilla

 

 

 

Bevara regnskogarna och urskogarna – de är jordens lungor och djurens hem!

Igår sändes ”Mitt i naturen”, ett program som jag inte vill missa! Som tittare får vi uppleva en fantastisk natur från jordens alla hörn samtidigt som vi informeras om hur moder natur och dess djurinvånare mår.

Naturprogrammet handlade om Borneos regnskogar, men också om våra svenska urskogar och som många gånger förr får man bevittna människors vansinniga framfart och djurarters lidande. Att regnskogar skövlas vet vi redan och tack och lov görs en hel del för att stoppa vansinnet. Både globalt, nationellt och lokalt. Så även på Borneo, men mycket har redan gått förlorat och många naturkatastrofer som sker världen över sägs bero på att ”jordens lungor” har skövlats. Och dit hör ju också förlorade korallrev som dör på grund av syrebrist i världshaven.

Borneo är en av världens mest unika platser i fråga om flora, fauna och naturmiljöer – ett av de få naturmässiga paradisen som finns kvar på jorden. Här lär finnas 222 däggdjursarter och många av dem finns bara på Borneo. På Borneo har man funnit mer än 700 olika trädarter och i skogarna lever bland annat orangutanger och gibbonapor. Men i området finns också elefanter, leoparder, och noshörningar.

Det som jag påmindes om i gårdagens program var att på Borneo omvandlas ovärderlig regnskog till palmoljeplantager och andra snabbväxande trädslag. När skogen försvinner, försvinner också livsutrymmet för många vilda djurarter. I programmet fick vi följa hemlösa orangutangungar på ett rehabcenter för att de där ska få ”grundläggande kunskaper”, för att så småningom kunna leva fritt i de områden som fortfarande finns kvar.

Jag blir så fruktansvärt arg och ledsen över en del människors framfart – allt för ekonomisk vinning! Men vi har alla en del i det på sätt och vis genom att köpa alla de olika produkter som innehåller palmolja!

Sedan december 2014 måste alla EU-länder ange vilket vegetabiliskt fett och vilken vegetabilisk olja som livsmedlet innehåller och i och med det blir det lite lättare att se vilka produkter som innehåller palmolja. Titta särskilt i produkter som; kakor, godis, choklad, mikro popcorn, tvål, smink, och färdiglagade livsmedel. Biobränslen är ett svårare kapitel! I vidare perspektiv – vad gör palmoljan med våra kroppar undrar jag?

Bakom de enorma plantagerna med oljepalmer döljer sig skövling av regnskog och brott mot mänskliga rättigheter. Bilden är från Riau i Sumatra, det område i Indonesien som drabbats värst av den storskaliga palmoljeproduktionen. (Naturskyddsföreningens hemsida.)

Foto: cc Flickr Forest Defender.

Hur är det med våra urskogar då? Och vad menas med urskog?

Urskog är skog som aldrig har utsatts för mänsklig exploatering som jordbruk och
skogsbruk. Motsatsen är kulturskog, dvs skog som är ett resultat av skogsodling där man har planterat ny skog. Ett mellanting är naturskog, skog som inte har utsatts för mänsklig verksamhet på 150 år. Alltså: skog utan spår av människors ingrepp! Bortsett från fjällbokskog är verkliga urskogar sällsynta här i Norden. En del urskogar finns fortfarande i n. Sibirien, Alaska och n. Canada samt i ännu återstående regnskogar.
Måtte världens urskogar få vara kvar – med alla djurarter som hör hemma där!
Jag tänker att det alltid går att påverka – att göra skillnad och det kan vi alla göra genom att bli en medveten konsument och stödja någon naturorganisation.
Här hemma i min kommun och i mitt närområde finns så kallade naturreservat. Områden som ibland utsätts för hot om skövling för att ge plats åt nya vägar och bostadsområden. Redan befintliga samhällen växer och förtätas och närliggande grönområden får ibland ge vika. Infrastruktur – ett ord som ger mig rysningar! Naturreservat är naturreservat och de lär vara fredade områden. Vi människor som bor i tätorter behöver dem så väl! Jag behöver dem och i vårt närbelägna ”naturrum” vistas jag så ofta jag bara kan!
Vägen in i ”mitt naturreservat”… 
DSC_0019
thumb_DSC_0006_1024
P1070015
P1070014
P1060953
P1060954
P1060536
DSC_0003
DSC_0008
DSC_0010
DSC_0007
DSC_0006
Tack för att du läste och för att du följde med på min promenad!
Kram, Gunilla

Tofta julmarknad, skogen och havet!

Tänk att det är första Advent och det ser ut att bli en solig och fin dag! Snart ska maken och jag åka in till stora staden och titta på julskyltningen vid bland annat NK. Därefter är vi bjudna till födelsedagsmiddag.

Igår blev det ett nytt besök vid Tofta julmarknad. Vi åker mest dit för att de erbjuder gediget hantverk och goda matprodukter. Sedan ligger Tofta så vackert vid havet och med naturreservatet. Efter att ha kikat runt både ute och inne bland de trevliga marknadsstånden, promenerade vi in i naturreservatet och vidare ned mot havet. Vi var ju här i höstas och det var då vi upptäckte naturreservatet och de olika vandringsstigarna. Här är så vackert!

20161126_121137

20161126_121202

Visst är de söta grantomtarna!?

Lite av fjällnatur…

20161126_131927

Och så alla dessa gärdsgårdsmurar som är som konstverk i naturen.

20161126_130151

Solen försöker att bryta igenom och värma oss i de byiga vindarna.

20161126_130244

20161126_130249

Älskar att vara i den här miljön…spelar ingen roll om det blåser och är blött! Havet är alltid vackert och ger mig både ro och energi.

img_20161126_165400

Och så till slut en fantastisk vacker solnedgång!

Ja, en välgörande helg och ännu är den inte slut. En helg med vila och återhämtning, men också med energigivande upplevelser som jag också behöver då jag dragit på mig en rejäl förkylning.

Må gott vänner och njut av alla ljusen!

Ps. Jag syns mer på Instagram nu än här på bloggen, så kika in där om du har lust! Längst upp till höger finns en genväg. ”Wiew on Instagram” Ds.

Kram, Gunilla

Supermånen!

Det är något visst med soluppgången och solnedgången och jag undrar hur många foton som jag har tagit på det genom åren? Regnbågen är en annan favorit att fotografera, men svårast enligt mitt tycke är att få till bra bilder på månen. Ikväll var supermånen väldigt vacker och synlig och jag passade på att ta några foton. Och månen var lika svårflörtad i kväll för min del.

thumb_dsc_0001_1024

Ett mycket intensivt ljus från månen som spred sig mellan träden..

thumb_dsc_0007_1024

thumb_dsc_0001_1024-2

Vilket ljus!

Kram, Gunilla