Underbar bok som leder mina tankar till vikten av sorgbearbetning!

Förkyld och febrig… det ena avlöser det andra för min del! Jag har legat nedbäddad i en vecka, men nu är jag på bättringsvägen och hoppas att jag får vara frisk nu!

När man är krasslig och ligger nedbäddad, så är en bra bok räddningen! Min man hade lånat några böcker av vår sonhustru och en av dem var ” Om du bara visste” av Caroline Säfstrand. Maken gav mig den och sa kort och gott, ”Läs den, du kommer att älska den!” Vilket jag också gjorde av flera anledningar.

Jag citerar en bit av författarens prolog:

”Om man översätter jordens ålder till ett dygn varar ett människoliv endast bråkdelen av en sekund. Hur förvaltar du den? Med en kosmisk suck, förvånade blinkning, ett skratt med bottenklang av jävlar anamma? vad gör du med denna obegripliga korta tid?”

Jag tycker mycket om boken då den delvis utspelar sig I Torekov – en plats där vi varit flera gånger då vi varit på husvagnssemester. Däremot har vi tyvärr inte kommit ut till Hallans väderö, en betydelsefull plats i bokens handling. ”Om du bara visste”, är en vacker och fängslande roman om två kvinnor som möts över generationsgränserna och om deras kamp för att ta makten över sina öden. Sina liv. Men den ger oss också en lektion i sorgbearbetning, vilket ofta innebär att;

  • Acceptera det som händer eller har hänt
  • Ta konsekvenserna av de val man gör eller har gjort
  • Framföra en ursäkt (vilket inte är samma sak som att be om förlåtelse)
  • Förlåta sig själv och andra, vilket sker inom en
  • Om möjligt – försonas
  • Gå vidare och uppfylla sina drömmar

Ibland ställs vi inför svåra prövningar i livet. Det är oändligt många situationer och relationer som vi ska ta hand om. Vi har alla en mängd olika relationer runt omkring oss och vi kan naturligtvis inte ha en nära och välfungerande relation till dem alla. En del relationer tar slut av naturliga skäl och förhoppningsvis utan att det har påverkat vårt inre negativt. Andra relationer har varit eller är viktiga för oss och om en sådan relation bryts på ett sådant sätt att den får negativa konsekvenser för oss, så behöver vi bearbeta förlusten för att kunna gå vidare. En förlust går alltid att bearbeta och det är viktigt att veta, men det kräver engangemang och kunskap om vad sorgbearbetning är. Det är inte alltid det går att försonas, men om det är möjligt så är det ofantligt värdefullt för det inre välbefinnandet. Det finns så många trasiga hjärtan här i världen och de läker inte med skam, skuld och hämnd eller med att stänga av och/eller döva sina sinnen och känslor på ett destruktivt sätt.

Tänk om alla förstod hur viktigt det är att acceptera, bearbeta, förlåta och gå vidare och fylla livet med glädje! Observera att jag skriver förlåta och gå vidare. Inte förlåta, glömma och gå vidare! Förlåtelse innebär inte att glömma, utan att försonas med det som har hänt. Det går inte att ändra på! Möjligen de närmaste valen som man gör.

Ja, en vacker och gripande roman som fick mig att tänka på mitt eget liv, Ifrån barndomen fram till idag. På alla de val vi gör. Medvetna och omedvetna. På alla relationer – energigivande relationer och energislukande relationer. På sorg och andra förluster och inte minst alla underbara glädjeämnen! Det viktigaste som jag lärt mig är att det går inte att fly ifrån en dålig situation eller relation – den måste bearbetas!

Jag vill poängtera att boken inte handlar om sorgbearbetning, utan som sagt det är en roman om kvinnoöden. Att försonas med det som varit och leva vidare i glädje! Men för den som har blivit inspirerad att läsa boken, utifrån att den är en välskriven roman och ha med mina personliga reflektioner i bakhuvudet, så hoppas jag att du därmed får en stunds bra och insiktsfull lässtund!

Hursomhelst – Läs den!

Det ligger en bok därunder som jag precis börjat läsa…den tror jag också att jag kommer att tycka om! ”Trädens hemliga liv!” jag tror inte att jag kommer att bli besviken…

Kram, Gunilla

 

 

 

 

 

 

Hjärtats innersta röst…

Skönt att vakna till en solig och ledig dag! Fyra lediga dagar och sedan börjar semestern…det låter väl som en skön början!

Så här i semestertider vill jag varmt rekommendera två böcker som jag nu har sträckläst och som både har berört och fängslat mig. Några av er har förmodligen redan läst dem, då de har blivit en ”bästsäljare” i bokhandeln och bland annat blivit uppmärksammade i tv-programmet Go´kväll. Det var där jag hörde om talas om dem och tänkte att de två romanerna måste jag läsa och glömde sedan bort det. Tills min väninna sa ”Den här boken måste du läsa – du kommer att älska den!”  Då bokade jag dem på biblioteket…för det var kö!

Igår kväll läste jag klart bok nummer två och jag har svårt att finna egna ord om alla de känslor som har kommit i omlopp. En bok vars innehåll beskriver människors; längtan, tro, hopp, inre och yttre styrka, förtvivlan, förtröstan, meningen med livet, mystik, andlighet, sexualitet, grymhet och innerlig kärlek.

Stundtals la jag ifrån mig boken för den var så grym. Stundtals ville jag bara vara kvar i ögonblicket och njuta av allt det vackra och innerliga som uppenbarade sig i mitt innersta av de bilder som målades upp i mitt huvud.

Den första boken heter;

Konsten att höra hjärtslag

Handling;

”Tin Win är framgångsrik advokat i New York. Han kommer ursprungligen från Burma men hans amerikanska familj, hustru och två barn, vet nästan ingenting om hans uppväxt och bakgrund.

En dag strax efter att dottern Julia avlagt sin juridikexamen försvinner han utan ett ord. Familjen tvingas till slut acceptera att spåren slutar i Bangkok. Fyra år senare hittar Julia ett fyrtio år gammalt kärleksbrev som hennes far skrivit till en okänd kvinna i en by i Burma”.

Som ni säkert förstår bestämmer sig Julia så småningom om att söka upp kvinnan i brevet och så småningom får vi vara med om en berättelse – en saga som innehåller allt!

Bok nummer två…

två

hjärtats innersta röst

”Det har gått nästan tio år sedan Julia Win kom tillbaka från sin resa till Burma, landet där hennes far föddes och där hon fann en bror. Hon är framgångsrik advokat på Manhattan, men känner sig vilsen och utbränd. När hon inne i sitt huvud börjar höra en enträgen röst som ställer de frågor hon alltid försökt undvika – Varför lever du ensam? Vad söker du i livet? – känns sammanbrottet nära. I ett försök att hitta tillbaka till sig själv och meningen med livet återvänder hon till Burma. Där får hon höra historien om en kvinna som heter Nu Nu, en historia som är full av passion och tragik och som kommer att vända upp och ner på Julias liv”.

Jag känner en saknad över att jag läst klart böckerna…

Jag hör fortfarande deras röster, deras märkliga tilltalsnamn och om och om igen upplever jag dofterna, ljuden., smärtan och kärleken. Läs och förundras!

Kram, Gunilla

Helhetstänkande kring hälsa

Idag träffade jag min personliga tränare på Nordic Wellness här där jag bor. Det är toppen att ha ett brett utbud av olika aktiviteter här på vår ort. Det gör att det finns något för alla!

Under min julledighet så vilade jag mycket. Det blev lite stavgång och lätt yoga, men mest behövde jag vila och släppa taget om det mesta! Smärtan i knävecket, har satt stopp. Men jag vet att jag aldrig släpper taget om träningen helt – det gäller att pröva sig fram för att hitta en bra balans. Efter skov eller annat smärttillstånd, återupptar jag träningen och utan träning skulle jag inte må så bra som jag gör. Träningen i sig kan vara smärtlindrande om den görs på rätt sätt!

Jag är tacksam över att jag alltid har haft lusten till att träna, vilket har gjort att jag prövat på olika former. Allra bäst trivs jag ute i naturen med mina promenader, stavgång, vandring, cykling och yoga när vädret tillåter. Men att träna inomhus är ibland även det en fördel. På grund av artros i ett knä, kommer jag nu att styrketräna – får ett personligt program. Kalla dagar och vid halka, då är det toppen att kunna gå en timme inomhus! 🙂 Jag ska också pröva på yoga stretch…få se hur det går. Annars gör jag det som fungerar här hemma. Det kan inte betonas nog hur viktigt det är att träna, även om man har någon diagnos. I de flesta fall om man tränar rätt, så mår man bättre! Har man ont är det lätt att bli nedstämd…en ond spiral uppstår. Nedstämd – vill/vågar inte träna – mer ont – mer nedstämd…Ge inte upp – ta hjälp!

Hälsa ur ett helhetstänkande innefattar flera delar. Förutom kost och träning, är den viktigaste biten den som kommer inifrån. Vår psykiska hälsa – våra tankar som påverkar självkänslan och självförtroendet. Och som alltid är all hälsa en färskvara – alla delar behöver ständigt omsorg för att hela kroppen ska må bra. Om jag tänker att jag inte kan träna på grund av smärta…så blir det svårare. Inställningen till det vi gör är alltid viktig!

Inspiration – jag låter mig gärna inspireras av olika hälsoböcker och genom media på olika sätt. Jag har ett flertal yogaböcker som jag inspireras av och ofta går jag till biblioteket för att låna en trave böcker av olika karaktär. Nu låter jag mig inspireras av Agneta Sjödins bok: ”Av egen kraft.”

av-egen-kraft-inspiration-balans-kost-traning

En bok som handlar om Agnetas personlig resa – ”att leva inifrån och ut, inte utifrån och in.” Agneta delar med sig av sina erfarenheter, tankar, träningstips och recept. Allt som har haft stor betydelse för den personliga utvecklingen. Jag är nyfiken på Agnetas tankar kring ”andlighet” och hur hon upplevde sin vandring till Santiago de Compostela. Något som attraherar mig – en vandrare som jag! Konstigt nog har jag inte läst någon av Agnetas böcker…nu var tiden tydligen inne! Kanske det blir fler?

Kosten…

Som jag har skrivit tidigare och som Agneta också påpekar i sin bok, så följer jag inte någon diet. Jag inspireras och prövar mig fram…vad som känns bra i kroppen. Jag mår bra av att minska in på kolhydrater och två dagar i veckan utesluter jag bröd, potatis och pasta. Ris äter jag väldigt sällan. Övriga dagar blir det regel lite potatis i någon form, matvete, och pasta. Men det är en liten mängd i förhållande till grönsakerna och proteinet som oftast är fisk eller fågel.

Så här kan min middag se ut:

Torskrygg, räkor, grönsallad och broccoli. Lite dressing.

DSC_0001

DSC_0002

Jag mår väldigt bra av fisk och äter olika sorter. Tycker om det mesta!

Att ugnssteka en hel majskyckling i en lergryta och fylla den med olika smaker är också mycket gott. Pressad citron och örtkryddor som timjan eller rosmarin är favoriten! Praktiskt allt sköter sig självt i ugnen…

DSC_0002

DSC_0004

Ibland bara olika grönsaker till, gärna rostade rotfrukter. Ibland blir det potatis och gärna då hasselbackspotatis! 🙂

Inspiration var ordet i det här inlägget, vilket vi alla behöver ibland!

Kram, Gunilla

 

 

 

Tiden – hur vi använder vår tid!

Torsdag igen och min arbetsvecka är slut. Ofta tänker jag på hur fort veckan går. Dagar blir till vecka som blir till en månad som blir till ett år. Nyss var det sommar, semester och nu är snart september till ända och på arbetet har vi så smått börjat planera för lucia – och julfirande!

Det sägs att tiden går fort då det är roligt. Tiden kan också upplevas som om den kryper fram eller till och med står stilla. Men tiden är som den är och justeras var artonde månad med en ”skottsekund”. Det exaktaste urverk som finns idag är den så kallade cesiumfontänklockan. Det är en utveckling av atomuret och kan göras exakt nog att inte avvika mer än 1 sekund på 20 miljoner år. (Allt om vetenskap.) Vilken fascinerande vetskap och svårt att förstå!

Det där är nog inte så mycket som vi tänker på i vardagen. Utan när vi pratar om att tiden går fort eller långsamt, så är det innehållet som vi avser. Många människor i dagens samhälle tycker inte att tiden räcker till och det är egentligen märkligt! Vad är det tiden ska räcka till? Till att hinna allt som man vill och till det som man inte vill? Vem eller vad bestämmer tiden? Är det inte till stora delar om hur vi tänker om tid och vad vi fyller tiden med?

Jag kan uppleva att tiden går fort, men ytterst sällan att den går långsamt. Jag uppskattar min tid och den får gärna upplevas som hur långsam som helst, så länge inte innehållet är ”meningslöst.” För det är något helt annat! Innehållet i våra liv kan inte alltid innehålla glädje och harmoni. Livet rymmer också sorg och disharmoni. Jag väljer att se som att tiden går, men det kommer också ny tid.

Jag är tämligen säker på att vi alla upplever dagar med bristande energi. Dagar som upplevs som allmänt grå och dystra. Inte minst inombords! Det kan bero på känd eller okänd sjukdom. Men också på att vi förmodligen har levt över våra tillgångar, fysiskt och själsligt och våra prioriteringar har inte varit överensstämmande med de faktiska behoven. När vi har pressat oss för hårt under en längre tid, säger kroppen stopp på ett eller annat sätt. Och då kommer tomheten och den stora tröttheten! Där efter kommer förhoppningsvis insikten om att ta ”livet med ro” och släppa taget om att ”görandet” inte alltid får gå före ”varandet.”

Vardagen – är dagar som kan vara både lika och olika. Vardagen ger mig trygghet då jag vet en del om dess innehåll. Men samtidigt  är var dag en ny dag med plats för positiva upplevelser eller lika gärna tid för reflektion och stillhet. En del dagar får vi inte uträttat så mycket…vi går liksom bara omkring! Jag tror bestämt att vi behöver de dagarna och arbetsfria dagar – där får frukosten gärna ta lång tid och morgonrocken eller mysdressen får gärna sitta på en bit in på förmiddagen.

Jag har haft en intensiv och rolig arbetsvecka, med utmaningar som har inbringat positiv energi. Likväl ser jag fram emot ”varandet” och ett lugnare tempo. Jag ser fram emot fredagens morgonyoga och kvällen, där vi ska överraska ett födelsedagsbarn! 🙂 Händelser som känns mycket angenäma. Längre än så är inget planerat och det upplever jag som befriande!

Inspiration till dagens inlägg har jag fått av Tomas Sjödin. Som jag har nämnt tidigare så är jag en stor vän av hans böcker! Med tacksamhet har jag nu läst ”Det är mycket man inte måste.” En annan bok av Tomas Sjödin som jag rekommenderar är: ”Det händer när du vilar.”

Kram, Gunilla

 

 

En fantastisk fotobok om naturen!

Idag efter arbetsdagens slut, fick jag sådan lust att ta en kvällspromenad genom skogen och förbi hästhagarna. Jag hade en förhoppning om att bland annat kunna fotografera några av alla våra småfåglar. Att fotografera de små liven är sannerligen inte lätt. Kommer man för nära så flyger de snabbt iväg. Så det gäller att kunna fotografera på långt håll, och trots bra objektiv, så blir de pyttesmå på fotot!

En bok som jag bläddrat mycket i under vintern och våren är en bok som jag gav mig själv i present. Den heter: ”I skuggan av träden”. Författare: Naturfotograferna Felix Heintzenberg och Tom Schandy. En helt underbar fotobok om natur och djur, från norr till söder, genom de olika årstidsväxlingarna! Detta är en bok för alla naturälskare!

DSC_0019

Boken har skänkt mig både njutning, glädje och fotoinspiration och den dagen jag får till en liknade fågelbild som på bokens omslag…då kommer jag att jubla av stolthet!

Övning ger fingerfärdighet och det finns ju en hel del att fotografera i vår underbara natur!

Och de här underbara djuren, är lite lättare att fånga på bild!

DSC_0008

DSC_0006Kram, Gunilla

Världens bästa motion!

Till fots….världens bästa motion och så mycket mer…

Finns det något enklare och skonsammare än att promenera för en god hälsa? Det tror inte jag! Ingen annan vardagsmotion är så enkel och så effektiv som en daglig promenad! Det krävs i regel inte så mycket utrustning, mer än att klä sig efter väder och att ha rejält på fötterna. För min del är det bara att byta om, öppna dörren och ge mig iväg! Här finns promenadvägar med rejäla backar och här finns skogsstigar som löper i kuperad terräng. Ibland längtar jag till havet och jag har Göteborg och andra kustnära städer att välja på. Eller varför inte en stadsvandring…att se en stad till fots är enklaste sättet!

Har du tänkt på hur många valmöjligheter det finns med att promenera eller vandra? Du kan välja att gå själv eller ha sällskap på promenaden. Du kan gå en kortare sträcka eller kanske en dagstur. Många med mig väljer vandringsresor och det finns olika temaresor världen över. Det svåraste är att välja, då utbudet växer hela tiden. Maken och jag längtar till vår nästa resa…men vi är inte riktigt där ännu.

Det är mycket att vinna genom att röra på sig, kroppen stärks både fysiskt och psykiskt. Det är aldrig försent att börja med de regelbundna promenaderna. Varje promenad som blir av är av godo! Därtill är alla upplevelser som naturen eller stadsbilden erbjuder. Visst är det fantastiskt! Vad vi också vet är att naturen är läkande. Hur ofta har inte jag själv hämtat kraft i naturen?

Benen kan ju mer än att promenera och vandra. Du kan jogga och du kan cykla. Något som också tilltalar många. Cykelsemester och vandringsturer…jag längtar det är underbart! Pilgrimsvandring…vandra i historiska spår.

Det är så klart givande att dela sitt intresse för motion och naturupplevelser med andra. När jag också finner böcker i berörda ämnen, så är det bara så underbart!

Det är märkligt (inte alls) hur man drar till sig saker och ting som ligger en varmt om hjärtat!

Fråga efter de här böckerna på ditt bibliotek och njut av texter och bilder! Den understa boken är också en härlig inspirationsbok.

DSC_0007

DSC_0001

I boken finner du Inspirerande bilder som visar allt man kan upptäcka till fots!

DSC_0002Det här är en bok för dig som tycker om att vara i naturen, skriva och fotografera! Ljuvliga bilder och texter som väcker många tankar och känslor.

DSC_0004Ett litet smakprov…

Hur ofta promenerar du och var? Har du varit på någon vandringsresa? Eller föredrar du jogging eller något annat? Berätta gärna och dela med dig av dina erfarenheter!

Kram, Gunilla

 

 

 

 

 

 

God mat – ja tack!

Efter julhelgerna är det många som tar tag i det där med träningen och kosten och det är ju bra! Julmaten i sig behöver inte vara så osund, utan det är när det blir för mycket av det goda och av det söta som du ser det på vågen! Därtill bristen på motion. Men tänk inte bara på viktminskning, utan tänk på helheten – att må bra i kropp och själ!

Sedan jag började träna yoga, så har mina tankar kring mat förändrats. Hälsa handlar ju inte bara vad vågen visar, utan det är också kroppsformen och hur hela kroppen mår! Mat ska vara gott – en fröjd för öga och gom. Mat ska vara näringsrik och ha en bra sammansättning av proteiner och olika sorters fett. Här går dock åsikterna isär om vad som är rätt och fel! Var och en får bli sin egen lyckas smed! 

Så här års har jag lätt för att frysa och det gör att jag väljer grön, men varm mat! Jag älskar wokade grönsaker och tillsätter fisk, skaldjur eller kyckling. Pressad lime eller citron är gott till. Soppor är också perfekt mat och kan varieras i det oändliga. Både med eller utan kött och fisk. Ekologisk mat känns bäst, men är ibland ett dyrare alternativ. Men det får kosta lite mer, eftersom jag inte köper chips, läsk och smågodis. Jag njuter av frukt, bär, nötter och gärna mörk choklad! 🙂

Nu lever jag inte alltid som jag lär! 🙁 Här har det minsann slunkit ner alldeles för många godsaker och utav fel sort! Men jag har inte dåligt samvete…det gör ingen människa glad! Och jag tänker inte bantning…jag tänker på vilken mat som jag kommer att må bra av fortsättningsvis! Nya recept är alltid inspirerande och det fann jag i den här boken…

DSC_0008

En bra bok, med många goda recept! Det är ett vidare tänk utifrån LCHF som tilltalar mig. Jag anser att kroppen behöver en viss mängd kolhydrater och andra fettkällor än det animaliska. Det här är bra mat, som inte orsaker inflammationer i muskler och leder eller i inre organ. Det är i alla fall vad jag hoppas och tror på!

Både maken och jag tycker om MAT och husmanskost i synnerhet! Igår tillagade vi ”Gyllene kålpudding”, ett recept ur boken och som vi tyckte om! Det är så bra med ”allt-i-ett-mat”, som nästan sköter sig självt.

DSC_0003

DSC_0006

De frysta lingonen, blev en härlig färgklick och helt utan socker! Här kommer receptet för den som vill ha:

För fyra portioner:

600 g vitkål,

500 g älgfärs (det hade jag hemma) eller nötfärs.

1 gul lök

2 msk olivolja

1 köttbuljongtärning alt. grönsakstärning.

1 tsk salt, svart – och vitpeppar

1 dl matlagningsgrädde

1/2 dl okokt fullkornsris

2 dl frysta lingon.

Gör så här:

Finstrimla kålen, (inte för smått) och koka den med 2 deciliter vatten i en kastrull till den har mjuknat, cirka 15 minuter. Medan kålen kokas bryner du färsen och den hackade löken i olja i en stekpanna och tillsätter salt och peppar efter smak. Häll över färsblandningen i kastrullen med kålen, och tillsätt sedan grädden och riset. Bland väl.

Lägg blandningen i en ugnsform och stek i mitten av ugnen i ca: 40 minuter. Du kan röra runt i blandningen en gång under tiden så att ytan inte bränns. Servera sedan med frysta lingon. Nu innehöll rätten lite ris, men jag kokade även brysselkål, för mer mättnad och för att det är så gott!

Ta hand om dig och njut av det goda!

Kram, Gunilla

 

På mitt sängbord – inspirerande böcker!

På mitt sängbord ligger en liten hög med inspirerande böcker. Några har jag läst, några håller jag på att läsa. Några böcker är sådana som jag gärna återkommer till. Som ni ser är det böcker om yoga, fotografering, kåserier och visdomsord. Böcker som ger näring åt kropp och själ! Tomas Sjödin – älskar hans krönikor i GP och även hans böcker. De är som balsam för själen. Har inte läst boken ännu, men lyssnat till hans föreläsning som bygger på den senaste; Det händer när du vilar.DSC_0007

Skimrande ögonblick – och dagar i grått, har jag köpt av en ”bloggvän” Bosse, som skrivit den tillsammans med sin fru Solveig. En underbar bok med olika berättelser med plats för skratt, humor, värme och med mer allvarsamma och eftertänksamma kapitel.

Skimrande ögonblick och dagar i grått.

Fotoboken håller jag på att läsa och jag gillar den. Inser att jag har en del att lära om fotografering och boken är ett bra hjälpmedel.

Yoga böcker…Jag tycker mycket om Malin Berghagens sätt att skriva, då hon delar med sig av tankar, känslor och de egna erfarenheterna som detta har resulterat i. Hon skriver vackert, klokt och omsorgsfullt! Yoga är en livsstil som berör på djupet. Fysiskt, psykiskt och andligt. Yoga handlar om att nå sitt sanna jag. Tomten kom med den tredje boken i min samling. 🙂

DSC_0009

Att nå sitt sanna jag – det är vad jag vill! För mig betyder det att lyssna till hjärtats röst. Att göra det som jag mår bra utav och som utvecklar mig. Det betyder också att våga möta sina inre demoner – de rädslor som hindrar mig att leva fullt ut. Det är även att vara ödmjuk och kärleksfull mot sig själv.

Malin skriver att yogan är en nödvändighet för att leva livet så som hon vill. Friskt, starkt och vackert. Och detta delar jag. Även jag är tacksam för att yogan kom in i mitt liv. Yoga hjälper mig att hitta balansen mellan kropp och själ. Utan yogan med andnings – och meditationsövningarna, så hade jag inte klarat av hösten. Av olika anledningar kom livet ikapp mig och jag hamnade i en rejäl svacka. Det är så livet är – att falla, men resa sig igen. Nu ser jag fram emot den yoga kurs som jag ska påbörja i januari…tills dess och även fortsättningsvis, rullar jag ut min yogamatta då och då och sträcker ut min kropp i de olika yogarörelserna. Tomten kom med en julklapp till…frigörande dans! Längtar efter att hänge mig åt detta!

DSC_0004Denna bok; Allt om yoga  som jag nämnt tidigare, beskriver väldigt bra på vilket sätt de olika övningarna påverkar kropp och själ och hur de ska utövas. Författaren, Kerstin Linnartz har också en varm ton att skriva om sina erfarenheter.

Böcker i all ära är just inspiration…men att läsa och utöva är ju inte samma sak. Så nu behöver jag sträcka ut kroppen en stund…så kikar jag in imorgon igen…årets sista dag.

Kram, Gunilla

 

 

Yoga som livsstil!

Jag har alltid varit en aktiv människa i den bemärkelsen att jag tycker om att vara i rörelse. Som ung älskade jag friidrott och har några medaljer i min samling ifrån grundskolan. 🙂 Därefter har det blivit damfotboll, simning, friskis och svettis, dansklasser, aerobics, gymträning, cykling och stavgång, för att nämna något av allt jag har prövat på och tyckt om. Trots allt träning, så har jag inte alltid förstått vikten av att också ta hand om mitt andliga jag. Kroppen är ett skal, med alla viktiga funktioner. Men själen – det inre glöms oftast bort. Kropp och själ hör ihop, men behöver näring på olika sätt.

Tidigt i höstas upplevde jag att all lust till träning var som bortblåst! Ja, lusten till det mesta var faktiskt borta. Jag ville ingenting – kropp och själ ville ingenting! Så jag försökte leva som jag lär, vilket innebar att jag tog en paus ifrån allt som jag inte behövde göra. Ibland blir helt enkelt påfrestningarna för stora och för många och så blev det för mig. Det har tagit mig fram till nu att uppleva att jag börjar komma i balans igen och det kan jag tacka yogan för. Lusten till att träna yoga försvann, men inte till yoga som livsfilosofi! För yoga handlar om så mycket mer än ”bara träning.” Att utöva yoga innebär inte att i första hand kunna svåra yogapositioner, utan det handlar mer om att komma i kontakt med sin själ. Med sitt inre behov om du så vill. Yoga hjälper mig att hitta balansen mellan kropp och själ.

Jag har läst en hel del böcker i ämnet och har till exempel blivit inspirerad av Malin Berghagen. Hon delar flitigt med sig av sin högst personliga inre resa och hur yoga har blivit hennes passion. Ser fram emot hennes tredje bok.

En annan yogabok som jag har fått i present är; Allt om yoga, av Kerstin Linnartz. En inspirerande bok oavsett om du ”bara” vill förbättra din kropps smidighet eller tränga djupare in i yogans värld. Det som jag tycker om med boken är att den innehåller andnings – och meditationsövningar. Men också att författaren beskriver på vilket sätt vi mår bra av de olika övningarna. Linnartz tar upp det som händer i vår tid när man inte hittar någon mening med livet och fyller det med fel innehåll. Människor drabbas av depression, bulimi, anorexi och olika missbruksproblem. Vi drabbas av livsstilsjukdomar -oavsett om det handlar om ryggproblem eller hjärtinfarkt – vilket vittnar om sjukdomar i vår själ. Och själen blir sjuk om den inte lever i enlighet med sin dharma. I yoga kallas det för adharma (sanskrit: a = mot, dharma = naturlag). Jag tror att det är viktigt att fylla livet med allsidig näring och det innefattar kropp och själ.

”Eleverna i väst lär sig bara till ”B” för body (kropp).

Därför är det en lång väg för dem innan de kommer

till ”S” för soul (själ)”.

(Akhilesh Bramchari)

 För en del verkar yoga fortfarande vara ”flumigt” och svårt. Det är synd, för så är det inte. Yoga innebär inte heller att behöva avstå från det ”moderna livet”. Yoga handlar bland annat om att vara mer sann – att vara sann mot sig själv och andra. Precis som Linnartz beskriver i sin bok om att hon till exempel tycker om att resa och bo på fina hotell, men också uppskatter en enkel bambuhydda. Så älskar jag också att resa ut i Europa, men jag älskar lika mycket en liten utflykt här hemma. Det är att jag gör något som jag mår bra av! Nu kan det uppfattas som så att yogautövande är lösning på alla livsstilsproblem eller på människors inre behov. Så kanske man inte kan uttrycka det. Men eftersom man med hjälp av andnings – och meditationsövningar har lättare för att slappna av mer effektivt. Så hjälper det till att påverka sina negativa tankemönster, vilket i sin tur hjälper oss att släppa taget och ta saker med ro. Det ena utesluter inte det andra.

Att hämta inspiration via nätet eller genom böcker är ett sätt att förstå vad yoga handlar om, men naturligtvis är det bästa att pröva på olika yogaformer, för att få klarhet i vad som passar just dig bäst. Jag mår bra av mediyoga, yinyoga och globalyoga, vilket är de former som jag just nu har prövat på. Jag behöver mycket stillhet och styrka och dessa yogaformer ger mig det. Men ibland behöver jag fart och det finns ju yogaformer för det också! Eller något helt annat!

Jag avslutar mitt inlägg med att visa den vackraste julblomman av de alla. Amaryllisen! Här i en ljuvlig mörkröd ton. Att vistas i naturen och att alltid omge mig med blommor är ett enkelt sätt att skapa god harmoni.

Namaste, Gunilla

DSC_0009

DSC_0011

DSC_0010

Visst är den vacker!?