Boktips – en underbar bok om de tio Öckeröarna!

Maken och jag har ju ett litet projekt ( inte så litet) att besöka all bebodda öar i Göteborgs skärgård. Vi har under sensommaren och tidig höst, koncentrerat oss på den norra skärgården. De tio Öckeröarna. Vi inte bara besöker dem, utan vi har vandrat på de olika naturslingorna som finns på respektive ö. Sist ut var Grötö! Det har varit ett givande projekt –  till nytta och glädje för mina läsare och för oss!  Några av er har berättat att ni har blivit inspirerade till att göra egna utflykter. Toppen!

Så vill jag tipsa om en bok…

Det är märkligt – fast egentligen är det inte det – för boken jag vill tipsa om idag har förmodligen funnits på vårt bibliotek sedan länge. Men jag har inte lagt märke till den förrän vi hade påbörjat vårt projekt – att besöka de tio Öckeröarna. När man intresserar sig för någonting, så drar man det till sig!

Det är en underbar bok att bläddra i då bilderna är fantastiskt vackra! Det är naturligtvis också givande att få ”bekanta sig” med en några ö-bor.

Boken heter: Havsblänk – de tio Öckeröarna i Göteborgs norra skärgård

Av: Stefan Edman & Tore Hagman

Utgiven Oktober 2009 Votum

Beskrivning

Norr om Vinga Fyr och alldeles inpå knutarna till Göteborg ligger de tio Öckeröarna. En tångdoftande mosaik av hav och land, makalös natur och särpräglad kultur.
Här ute bor en tiondel av alla Sveriges yrkesfiskare. Och här arbetar konstnärer och musiker, inspirerade av det magiska ljuset och de salta stränderna. Tack vare ett rikt mått av idealitet och entreprenörsanda frodas både idrotten, fromheten och de åttahundrafemtio små och stora företagen.
Stefan Edman och Tore Hagman tar dig med till denna skärgård, sydligast i Bohuslän. Vi far på kräftfiske en tidig morgon, möter den världsberömde frimärksgravören Martin Mörck och lyssnar till Rita Karolén de Kosters dråpliga historier på gammalt ö-mål.
Boken är en naturskildring med människan i fokus. Vi gör även strandhugg med reportage om bagebröd och påskefyrar, gåbba i hamna och djärva bergsklättrare, makrillturism och mycket annat. Här skildras brännvinskriget på 1800-talet och den legendomsusade smugglarkungen Bremer. Men Havsblänk spanar också mot morgondagen!

Stefan Edman är biolog, miljödebattör och författare med ett 40-tal uppmärksammade böcker om natur, miljö och människor.

Tore Hagman är en välrenommerad naturfotograf som genom åren bidragit med ett stort antal bilder i bland annat böcker och tidskrifter.

Jag rekommenderar den varmt!

Fler liknande böcker kommer jag att ge tips på!

Kram Gunilla

 

 

 

Boktips: Vild – en vandring till mig själv!

Det är lite märkligt det där att man drar till sig det som man tycker om! Egentligen tror jag inte att det är så konstigt, för det som man intresserar sig för, det uppenbarar sig också på något sätt. Det blir plötsligt synligt fastän det har funnits där hela tiden!

Ni som följer mig här på bloggen vet ju att maken och jag har ett ”litet projekt”, där vi vandrar på de olika öarna i Göteborgs skärgård. Inte några långa vandringsturer direkt, även om jag drömmer om det också.

Det där med att låna och läsa böcker går lite i vågor. Jag har funnit ett flertal underbara böcker på vårt bibliotek som har fångat mitt intresse utifrån skärgårdsvandring, vildmarksvandring, vandring i naturreservat och nationalparker. Det är också böcker om människor som vill förändra sina liv, utifrån att komma nära naturen. Den första boken – en självbiografi, som jag vill tipsa om är den här…

Originaltitel: Wild

Författare: Cheryl Strayed

Genre: Självbiografi

Förlag: Albert Bonniers Förlag

Publiceringsår: 2012 Vild – En vandring till mig själv är en självbiografi skriven av Cheryl Strayed. Det här är boken som fick Opera Winfrey att starta en bokklubb! Jag har inte bara missat boken, utan också filmen som bygger på boken. Filmen hade premiär i januari 2015 på de svenska biograferna och det var Reese Witherspoon som spelade huvudrollen. Jag hoppas jag att kunna se filmen så här långt efteråt.

Handling: ”När Cheryl Strayed är tjugotvå år rasar hennes liv samman. Hennes mamma, som bara är drygt fyrtio år gammal, insjuknar oväntat i en aggressiv cancer och avlider hastigt. Hennes ursprungsfamilj, brodern, styvfadern, splittras och tappar sakta men säkert kontakten. Cheryl flyr vardagen och sin man, inleder affärer med en rad olika män varav en är narkoman och snart går också hon på heroin. Hennes äktenskap kraschar naturligtvis. På några få år har hon förlorat allt. Framför allt tron på sig själv. Men någonstans i en spiral som bara pekar neråt föds idén om att under tre månader lämna allt och ge sig ut på en vandring från Mexiko till den kanadensiska gränsen. Leden heter Pacific Crest Trail´, är knappast mer än ett streck på kartan och verkligen ingenting för amatörer. Vild handlar om denna livsavgörande färd. Cheryl går ensam genom snö och öknar, i för små kängor och med för tung ryggsäck, och möter skallerormar, björn och andra vandrare – de som blir vänner för livet, och de som vill utnyttja att hon är en ensam kvinna. Hon begår alla fel man kan tänka sig, men lär sig av misstagen och långsamt mognar insikten om att hon nog kan börja tycka om sig själv igen. Mot alla odds kämpar Strayed på under den hundra dagar långa vandringen som först bryter ned henne, men gör henne starkare och slutligen hel igen. Vild är en drabbande skildring av en ung kvinnas kamp med sig själv”.

Fakta om leden: The Pacific Crest Trail’ är en vandringsled som går ifrån det lilla samhället Campo, CA vid den Mexikanska gränsen och går hela vägen genom Kalifornien Oregon och Washington innan den slutar vid Manning Park i Kanada. Leden är 4,265 km lång och tar ungefär 5 månader att avsluta. Cheryl Streyed vandrade ca: 180 mil.

Mina tankar om boken: Det var något med den där kängan på omslagsfotot som drog åt sig min blick. Jag lånade hem boken, började läsa och jag blev som uppslukad av handlingen. Språket är lätt att ta till sig och Cheryl berättar med en öppenhet, klarsynthet, med värme och humor, om sin stundtals tuffa resa genom livet.

Boken har en hög igenkänningsfaktor för alla som har upplevt ”att något är fel i livet.” Det finns en vilja till förändring – på ett eller flera plan. Men alla som har känt så kanske inte just ger sig ut på en sådan lång vandring. Det finns andra sätt att hitta tillbaka till sig själv. Jag både våndas och fängslas av den bitvis tuffa vandringen som hon genomför och hur hon försöker bemöta sina inre demoner. Jag kan verkligen känna hennes rädslor, men också den sköna känslan hon upplever när hon går emot sin rädsla och övervinner den.

Ja, jag fascineras av hennes mod – att våga vandra ensam. Hon är van vid djur och natur sedan barnsben, men det hon upplever efter sin mors död och under vandringen är något helt annat. Hon har obefintliga kunskaper om vandringsutrustning med allt vad det innebär, och det är mig en gåta hur hon lyckades med sin fortsatta vandring, med de skador som hon åsamkade sig genom att vandra i de för små kängorna. Hon hamnar onekligen i otäcka situationer. Men hon möter också medmänniskor – andra vandrare som kommer att betyda mycket för henne på ett eller annat sätt. När jag börjar närma mig slutet av boken, så är det en sista fråga som dröjer sig kvar: Kommer kärleken och ljuset åter finnas i hennes liv?

Inspiration: Jag vet att den här boken har inspirerat många ute i världen att vilja vandra samma led och på andra liknande leder. Det är bara att googla, så finns det många vandringsberättelser att ta del av. Även jag har blivit än mer inspirerad till att vandra, mer och längre, även om jag inte har den kapaciteten att genomföra en sådan vandring som skildras här i boken. Ännu så länge blir det på hemmaplan, sedan får vi se om det blir en vandringsresa med tiden. Vi har varit på en vandringsresa i Italien, (så klart ) då vi vandrade bland några av de fem bergsbyarna. Cinque Terre. Underbar vandring som gav mersmak. Men härnäst väntar en annan efterlängtad resa…

Kram Gunilla

 

 

 

 

 

Lyckan i det lilla – en tänkvärd bok av Ernst Kirchsteiger.

Den här boken har jag missat – upptäckte den vid ett tillfälle då jag var på biblioteket! En lättläst bok som beskriver livets olika delar. Jag blev genast förtjust i den och hade svårt att släppa den ifrån mig!

Boken är skriven tillsammans med journalisten Carina Nunstedt.

Lite om det som står det på bokens baksida:

”Varför är det svårt att vara lycklig? Att stanna upp i nuet och skapa plats för mer kärlek, närvaro, skönhet och balans. Lyckan i det lilla är en modern tankebok som får oss att reflektera över de val vi gör och hur vi lever våra liv. En bok att inspireras av och hämta kraft ur”…

Illustrationerna står Ernst själv för och även bokens omslag.

Ur bokens inledning…

I ett tidigare inlägg skrev jag om att jag höll på att läsa i en bok, som berörde mig och det var den här boken! Jag tyckte särskilt om kapitlet ”Nyckeln till kärlek”, eftersom jag just då höll på att skriva ett inlägg utifrån förälskelse till ett livslångt förhållande. Men Ernst skriver som bara han kan om kärleken till sig själv, vänner, kollegor och om så mycket mer!

Jag blir glad av att se och höra en man som vågar vara den han är! Ernst vågar ta plats, men är samtidigt mycket generös mot andra. Ernst skriver också om sina rädslor och om kändisskapet olika sidor och bjuder därmed på sig själv. Jag tittar gärna på hans program, då jag delar hans sätt att tänka om inredning. Han har en naturlig begåvning att sätta samman färger, former, gammalt och nytt på ett harmoniskt sätt. Feng Shui – kort och gott utan att han påpekar det.

Det finns en nyare utgåva som ser ut så här:

Fotograf: Henric Lindsten.

En underbar bild på Ernst! En person som jag beundrar och ser upp till.

Läs och njut!

Kram Gunilla

 

 

 

 

Minnet av vatten – en fängslande och skrämmande roman!

Bokens omslag och titel fångade mitt intresse direkt!

Boken visade sig vara både fängslande och skrämmande på en och samma gång.

Jag tänkte mycket på boken igår, då jag gick min promenad genom skogen och återigen blev varse om att det knappt fanns något vatten i bäcken. Vatten som många av oss tar för något självklart. Det ska bara finnas där i våra olika vattendrag som; floder, älvar, sjöar, åar, och i små bäckar. Vi bara öppnar kranen, så vet vi att det kommer vatten – friskt vatten! Ibland – eller mycket sällan råder det bevattningsförbud. men nu gör det det!

Det råder vattenbrist i delar av världen och vi märker också av naturkatastrofer som många menar på, att det vi upplever med ömsom torka, ömsom skyfall och med svåra översvämningar som följd, är en följd av den globala uppvärmningen.

Det här är också en bok som griper tag i en beträffande vår konsumtion och det sopberg (plastberget) som vi lämnar efter oss till kommande generationer.

”Deprimerande att läsa? Inte alls! Men kanske du som jag kommer att minnas att;

…” Allt i världen tillhör inte människorna. Teet och vattnet tillhör inte temästarna, det är temästarna som tillhör teet och vattnet. Vi är vattnets väktare, men framför allt dess tjänare.” …

Bokens handling i korta drag:

”Den globala uppvärmningen har förändrat världen geografiskt och politiskt. Krig utkämpas om vatten, och Kina har tagit makten över Europa och över Skandinaviska Unionen. Vi får följa sjuttonåriga Noira Kaito i lära för att bli temästare, samma befattning som hennes far haft före henne. Det är bara temästarna som känner till var den dolda vattenkällan finns – den källa som förser Noiras by med vatten. Militären är henne på spåren… Noira tvingas välja mellan att slåss och skydda sig själv, mellan kunskap och släktband och traditioner.”

Språkbruket är rikt och jag fick komma in i en fascinerande värld.

Vattenblänk ifrån det lilla skogstjärnet som skänker mig glädje året om!

Kram Gunilla