Blomster nära havet!

Jag uppskattar verkligen att ha både havet och stadens parker nära mig och på så sätt få uppleva mångfalden. De olika miljöerna för blommor, träd och grönt. Men en del blommor och träd trivs ju både vid havet och inåt land.

Foto: Vid Björholmen, Tjörn.

Som strandgossarna som trivs på det flesta platser. Bara det är mager jord som sand. Här hemma växer de längs vägrenen utmed vår motväg. Men det är vid havet som jag tycker att de passar bäst! Mellan skrevor och vid klipphällar. Nu på försommaren blommar den rikligt.

Foto: Saltholmen, Göteborg
Foto: Strandglim vid Björholmen Tjörn

Strandglim är också en blomma som jag gärna ser vid havet!

Vildapel, även kallad surapel är ett träd i familjen rosväxter. Vid Apelviken i Varberg finns det sådana träd. De är så vackra när de blommar!

Foto: Vildapel, Apelviken Varberg.

Där finns också rosa blommor på vildapel.

En blomma som betyder särskilt mycket för mig är styvmorsviol. Den blomman samt blåklocka var min mormors favoriter. Jag tänker på henne då jag ser styvmorsvioler vid havsbandet eller ute på någon ö i skärgården här på västkusten. Jag har minnen hur mormor plockade några och satte dem i en liten vas. Några la hon också i press, för att ha under den långa vintern. Ett vackert sommarminne!

Foto: En majdag i Varberg.
Foto: Björholmen, Tjörn.

En gul blomma som jag också ofta ser ute vid havet är, käringtand. En tålig blomma som också trivs bäst i mager jordmån.

Foto: Käringtand, Säröleden, utanför Göteborg.

Tjärblomster trivs utmärkt nära havet och blommar rikligt i år. Har sett dem på flera ställen längs vår kust.

Tjärblomster längs landsvägen, Björholmen.

En hel äng med tjärblomster vid Björholmen. De är lite klibbiga på stjälken, men gör sig fint som en liten bukett. vackrast är förstås alla blommor där de står!

Vid Ganlet – en badplats i Göteborg, där såg vi stora, fina rönnbärsblommor, samt blommor av slånbär. Dagen före bröllopet plockade vi några som blev så vackra till bordsdekorationen.

Foto: Vit slånbärsblomma, Ganlet, Göteborg.


Häromkring där jag bor en bit inåt land, finns inga gullvivor eller majnycklar som de säger i Bohuslän. Men ute i skärgården finns de på flera platser och därför förknippar jag dem med havsnära! 🙂

Foto: Gullvivor på Valö i norra Bohuslän.
Foto: Majnycklar på Valö i norra Bohuslän.

Till sist, men inte minst – kaprifol! Bohusläns landskapsblomma!

Kaprifol, Rörö, Göteborgs norra skärgård.

Det är nog inget som doftar så gott på kvällen som kaprifol!

Många av de här blommorna som jag visat i inlägget, finns ju med i blomsterdekoration på min sons bröllop. Du kan inte annat än förstå hur mycket jag älskar Bohuslän, havet och miljön där!

Kaprifolblad, slånbärsblomma och strandgossar.

Kram Gunilla

(Visited 1 027 times, 1 visits today)
0

10 svar på ”Blomster nära havet!

 1. Ja, nu finns det verkligen ett överflöd av blommor – blomstermånaden Maj levererar som alltid en härlig mångfald!
  Strandgossar har jag aldrig hört förut – kul namn på strandtriften!
  Underbara och inspirerande bilder Gunilla!
  Kram

  0
  • Vad kul att jag fick lära dig något nytt namn! 🙂 Jag menar du som kan så många! Ja, maj är underbart… det borde vara två av den månaden! 🙂
   Kram Gunilla

   0
 2. De där små blommorna som kämpar på magra strandängar är så vackra. Jag känner igen dem allihop. Så vackert bordet är dekorerat!
  Ha en fin vecka!
  Kram, Ingrid

  0
 3. Underbart vackra bilder du visar för oss.

  Ja nu är blomningen av alla sorters blommor i full gång. Naturen är riktigt läcker, såväl i trädgårdar som i det vilda!

  0
 4. Så vackra bilder på strandnära blommor. Jag känner igen dem alla från strandängarna vid Sönnerbergens naturreservat där min dotter bor. Jag älskar dessa blommor så vackra i all sin enkelhet där de växer i klippskrevor och på strandängar. Kaprifolen är min favorit och doften är ljuvlig. Så fin dekoration på bordet. Tycker om när man kan använda saker från naturen och de är oftast det vackraste.

  Ha en fin fortsättning på veckan och kramen ?

  0
  • Tack Gunilla! Alltid så roligt att få en hälsning ifrån dig! 🙂 Ja, de här blommorna är verkligen så vackra i sin enkelhet och skänker oss människor så mycket njutning. det är oerhört vackert när strandgossarna blommar i mängd och kaprifolens doft är något alldeles extra ljuvligt!
   Många kramar, Gunilla

   0
 5. Helt otroligt, jag har nog aldrig sett ett helt fält av gullvivor i verkligheten. Tack för att jag fick se det på bild. Vad vackert…nu vill jag ju resa till Bohuslän nästa vår för att få se detta. I trädgården har vi planterat några gullvivor, bara för att de är så fina. Strandglim har vi på Öland också, de omnämns i min bok.
  Och violer, dessa väldoftande sköra små blomster kan man inte låta bli att älska. Fint minne av din mormor, att hon pressade dem för att kunna njuta av våren även på vintern.

  Hoppas att du får en fin långhelg!
  Kramar Christina

  0
  • I år har vi helt enkelt inte hunnit med allt som vi vill! Det har varit många ”trevligheter” under främst maj månad! Desto mer blir väl längtan till nästa år att uppleva ”majnycklarna” i vackra Bohuslän!
   Kram Gunilla

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.