Om sorgbearbetning

Sorgbearbetning

Sorgbearbetning – ett handlingsprogram för känslomässig läkning vid dödsfall, separationer och andra förluster.

Programmet är politiskt och religiöst obundet där enda syftet är att hjälpa så många människor som möjligt med sorgbearbetning.

Jag har utbildat mig till Certifierad handledare inom Sorgbearbetning vid Svenska Institutet för Sorgbearbetning i Göteborg/Stockholm.

Varför ska man välja att gå en kurs i sorgbearbetning?

Att gå Programmet för Sorgbearbetning är ett sätt bland andra, för att få hjälp med att bearbeta sin förlust. Programmet är omfattande och bör också enligt min uppfattning, ses som en utbildning i att förstå sina behov och hur det kan bli när de inte blir tillgodosedda.

Mina viktigaste erfarenheter utifrån utbildningen skulle jag vilja sammanfatta så här:

 • Jag har fått de verktyg jag behövde för att bearbeta och fullborda de förluster som jag har varit med om.
 • Jag är bättre rustad för att vara i nuet, men också att på att möta morgondagens förluster.
 • Jag har lättare för att möta andra i deras sorg.

Vad är sorg

Sorg är en normal och naturlig känslomässig reaktion på en förlust av något slag. Sorg är alla de ofta motstridiga tankar och känslor som våra förluster väcker inom oss.

Att känna sorg när man är med om en förlust är normalt och naturligt. Däremot saknar de flesta kunskap om hur man genomför ett sorgearbete eller hur man bemöter andra i sin sorg. Istället florerar en del myter och rädslor kring sorg i vårt samhälle. Bristande kunskap och isolering är de två främsta anledningarna till att sorgen förblir oförlöst.

Ofta förknippas sorg med dödsfall och skilsmässor. Sorgereaktioner kan dock utlösas av en rad olika förluster och förändringar. Exempel på händelser som kan utlösa sorg är separationer, övergrepp, relations-problematik (till partner, förälder, barn, vänner, kollegor) egen eller annans sjukdom, arbetslöshet, pensionering eller att livet inte blev som man tänkt sig. Även utmattningsdepression bottnar ofta i sorg, eftersom obearbetad sorg ofta ligger bakom de beteenden som orsakar dessa symptom.

Sorgen över vår förlust kommer att fortsätta påverka våra liv och våra relationer på ett negativt sätt så länge vi inte möter och kommunicerar med det vi bär inom oss. Obearbetad sorg leder till att vi håller tillbaka våra känslor och får svårare att känna glädje. Genom att vi inte är här och nu tappar vi mycket av vår livsenergi!

Att bearbeta din sorg betyder inte att du ska glömma, utan att lära dig att förhålla dig till sorgen på ett annat sätt så att du kan leva med minnet utan att känna skuld, ilska eller smärta. Det handlar också om att du får en djupare förståelse för att du inte kan påverka gårdagens händelser, men med förnyade kunskaper om dig själv blir det lättare att möta eventuella framtida förluster.

Vanliga sorgereaktioner i samband med förluster är:

 • En känsla av bedövning
 • Oregelbunden sömn
 • Humörsvängningar
 • Förändrade matvanor
 • Koncentrationssvårigheter
 • Energiförlust

Hur reaktionerna ser ut i praktiken är individuellt, samt varierar även hos varje enskild person över tiden. Vad som beskrivs är ingen tidsbestämd process som sker i stadier, utan kan bättre beskrivas som ett flöde som böljar fram och tillbaka. I detta sammanhang kan det även vara lämpligt att nämna att det inte är tiden i sig som avgör om sorgen läker, utan det är vad man gör under tiden.

Bakgrund

Kursmaterialet som används i Sorgbearbetningsprogrammet är utvecklat av John W James och Russel Friedman som under de senaste 30 åren personligen hjälpt mer än 25 000 sörjande. År 2001 togs metoden till Sverige av Anders Magnusson efter att han fått egen hjälp av metoden. Anders grundade då även Svenska institutet för Sorgbearbetning (www.sorg.se).

Om du vill komma i kontakt med mig gör du det på:

k.l.gunilla.johansson@gmail.com

Copyright © Svenska Institutet för Sorgbearbetning.

 

 

(Visited 257 times, 1 visits today)

2 reaktion på “Om sorgbearbetning

 1. Jag har läst det här förut, och gjorde det nu igen. Blev lite förvånad att det inte fanns någon kommentar från mig (har precis för mig att jag skrivit här), men jag skriver en nu istället 🙂
  (Du kanske hade samma text på gamla bloggen … eller?)

  Så väl man känner igen sig i det du skriver här. På något sätt är det också skönt att se det sakligt framställt, hur mycket känslor det än är som spelar i bakgrunden till dessa fakta 🙂
  Just det där – att sorg och förlust är så mycket mer än det man kanske först tänker på – tror jag är viktigt att man förstår. Det kan förklara en hel del när kropp och sinne reagerar utanför ens kontroll …

  Tack för att du har den här texten tillgänglig 😀

  Kram

  • Ja, jag tycker det är viktigt att sprida kunskap om vad sorg kan innefatta och att sorgreaktioner både har likheter och att det skiljer sig åt från individ till individ och vid olika tillfällen. Många, många människor bär på sorg utan att veta om det. Reaktioner kan komma åtskilliga år efter det att sorgen/förlusten inträffade.
   Jag tror att texten var ungefär den samma på min gamla blogg och jag vill också minnas att du gav en positiv kommentar.
   Kram, Gunilla

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.