Att rensa och organisera är att underlätta både för sin egen del och för sina anhöriga!

Något av det värsta som skulle hända i vårt hem är att mötas av att det har varit inbrott, eller ännu värre att förlora delar eller allt i en brand! Blotta tanken skrämmer mig! Tack och lov, så har vi hitintills inte blivit drabbade. Vi känner nog alla någon som har fått sitt hem genomsökt och förlorat personlig ägodelar. Dess bättre är det inte lika förekommande att förlora sitt hem och hus i en brand.

Något annat som kan vara lika smärtsamt och svårt är att rensa, och sortera efter någon nära anhörigs bortgång. Att ta hand om ett så kallat dödsbo. Som alltid när det gäller olika händelser, så påverkas vi på olika sätt. Allt beror ju på tidigare erfarenheter och på hur vi har lärt oss att hantera dem. Vid inbrott är det oftast personliga saker som går förlorade och som kan ha ett högt personligt värde. Det går oftast inte att ersätta fullt ut. (Känslomässig betydelse.) Vid en brand är det så mycket mer som går förlorat. Ett helt hem ska kanske återuppbyggas med allt vad det innebär ekonomiskt och känslomässigt! Men det som de flesta uttrycker först och främst, som har förlorat sitt hem i en brand, är främst tacksamhet över att inga människoliv gick till spillo! En högst naturlig reaktion, då vi vet att det allra värsta kan inträffa!

Vid andra tillfällen, kan situationen vara den att du väljer att göra dig av med ägodelar av egen fri vilja för att det är just det du vill och önskar! Du kanske ska flytta utomlands, byta till mindre bostad, eller helt enkelt väljer en livsstil där ägodelar har fått en mindre betydelse.

Anar du vart jag vill komma?

Ett begrepp som jag har sett och hört då och då är att ”döstäda”, vilket inte ska förväxlas med att ”dödstäda”. Det sistnämnda betyder att ta hand om ett dödsbo. Att döstäda är att göra just det som jag alltid har gjort. Rensa, sortera och organisera. Naturligtvis gör jag det främst för min egen skull. För vår skull. Men med tiden har det också kommit att innebära att även underlätta för våra barn. Jag vill inte att de ska ha ett ”berg av tillhörigheter” att ta hand om den dagen då vi har lämnat jordelivet! Och det som finns, det ska gå att överblicka.

Att rensa, sortera och organisera kan kännas övermäktigt, beroende på olika omständigheter. Vi lever olika liv och har olika krav och möjligheter till att skapa ordning och harmoni omkring oss. Ett flertal anser att det tar sådan tid att hålla ordning på allt och därför blir det rörigt och det är delvis sant. Vi har inte alltid ork och intresse av att ge vårt hem all uppmärksamhet. Det är så mycket annat som pockar på uppmärksamhet och som kanske känns mer angeläget! Min övertygelse är dock att ett hem som inte är belamrat med möbler och prylar och där det mesta får ha sin plats, är ett hem som dels är lättstädat, dels är ett hem som dess invånare mår bra i.

Om jag avslutar där jag började, så är det så klart en stor skillnad på att förlora ägodelar i till exempel en brand och att själv vilja rensa bort onödiga ägodelar. Men sammantaget är hur lite en del av alla våra ägodelar egentligen betyder för oss och ändå tycker så många att det är svårt att göra sig av med dem! Kanske snarare att det är så att ”bara tanken på att ta tag i det”, är det som tynger! Ju äldre jag har blivit, ju mer saker inser jag att jag inte behöver. Livet är som bekant föränderligt och jag eftersträvar att hela tiden anpassa vårt hem efter våra behov. Därför behöver vi alla med jämna mellanrum rensa, sortera, skänka och sälja saker, för att själv trivas och för att underlätta för våra anhöriga. Men det gäller förvisso att rensa både med hjärta och hjärna. Med det menar jag att skänka och ge bort ägodelar och annat till anhöriga och andra medan man själv lever!

Vad som gör ett hem vackert är högst personligt! Jag har lånat några bilder ifrån Alvhems mäkleri Göteborg. Hem som tilltalar mig i färg, former och i sättet att inreda.

New York känsla. Avskalat och underbara naturtoner!

Vackra stilleben – att samla ihop!

Vackert i ett fönster eller på ett bord som nedan.

Färgerna som binder ihop de olika stilarna på möblerna och tillbehören.

Avskalat, lugnt och harmoniskt!

Ja, jag vet att det här är stylade hem! Men det är inte mängden saker som gör ett hem. Det är färgsättningen, stilblandningen, placeringen, sammansättningen som skapar en helhet och gör hemmet harmoniskt!

Inspirerad? Hoppas det!

 

Kram Gunilla

 

 

 

(Visited 34 times, 1 visits today)

8 reaktion på “Att rensa och organisera är att underlätta både för sin egen del och för sina anhöriga!

 1. Intressanat inlägg som vanligt. Dina ord blir som ringar på vattnet. Vi är också inne i en sådan fas. Jag ”döstäda” som mamma ofta sa. Då tyckte jag det lät sorgligt. Nu tycker jag det har många andra bottnar och nyanser. Idag hann vi med både en runda för att skänka saker och en runda till ”tippen” för att slänga. Jag har sista tiden haft mycket lättare för att slänga prylar. Blir riktigt överraskad och nästan ”besviken” på mig själv ibland. Tror det handlar om en kombination av att prioritera och mognad. Sedan är vi i en ny fas när våra döttrar är på väg ut för att pröva sina egna vingar.
  Tilltalande foton du lånat.
  Kram Bosse

  • Ja, precis så är det Bosse – att ju äldre jag också har blivit, ju lättare är det att göra sig av med saker! Nu kan det kanske låta som om jag därmed shoppar mycket, men det gör jag inte! Men visst shoppar jag ibland, men jag anser mig vara återhållsam. Att ”döstäda” låter inte så muntert och jag använder mig nog inte av den formuleringen i det vardagliga. Rensa och försköna låter bättre! 🙂
   Trevlig helg!
   Kram Nilla

    • Det blev en solig och kylig söndag! Det blev ingen promenad, utan vi åkte och köpte färg, så nu ska det bli fint även i övervåningen. Men det är en bit kvar till dess… här är rörigt minst sagt som det blir när två rum ska tömmas på grejer!
     Hoppas din helg blev fin och mindre rörig! 🙂
     Kram Nilla

 2. Härligt och inspirerande inlägg med bild och text!
  Jag försöker att hålla ordning men känner sällan att jag når hela vägen fram då jag har en förmåga att vilja spara. Vi har dessutom en vind som är överfull med grejer huller om buller- och varje vinter säger vi att vi måste ta tag i att sortera på vinden. I år är målet att avsätta en dag och göra så mycket vi hinner på den dagen – då blir det kanske inte så övermäktigt som när vi tidigare tänkt att vi skulle rensa upp på hela vinden.

  Tack för påminnelsen om att rensa. Det känns ju faktiskt alltid fint efteråt när man väl gjort det 🙂

  Ha en fin helg!
  Kramar Christina

  • Det är absolut inte fel att spara, det kan ju behövas längre fram. Men ändå att vara medveten om vad som sparas och hur länge! Slänga saker ska absolut undvikas. Bara sådan som egentligen har tjänat ut eller att ingen helt enkelt vill ha det! Vi har varken vind eller källare, bara ett förråd och även där samlas fort grejer!
   Bra att avsätta en dag eller två för att gå igenom er vind. Det är som du själv skriver så befriande och skönt när det är färdigrensat och organiserat.
   Lycka till!
   Kram Gunilla

 3. Så flitiga ni är med renovering och rensning! Skönt! Jag gjorde ju en kraftansträngning även här hemma efter att jag och min bror rensat vår mammas lägenhet när hon flyttade till gruppboende. Den rensningen upplevde både jag och min bror som tung både fysiskt men mest mentalt tröttande. Känslosamt. Men det blev så bra som möjligt. Här hemma kom det också naturligt för det blev lite rotation när sönerna
  flyttade. Jag var stadig gäst på Återbruket och
  olika inrättningar för att skänka saker. Så skönt!
  Lite återbruk blev det också. Ett gammalt skrivbord
  och två stolar fick ny färg och omklädda dynor.
  Vår ena son påpekade klokt att han förstod att jag faktiskt underlättade för honom och hans bror i framtiden.
  Avsatte även en hel helg till garagedelen för där behövde jag hjälp. Tog bara en halv dag när vi väl
  satte fart. Befriande! Visst finns det kvar att rensa men mycket är gjort och jag är glad att jag fått tid till det. Så mycket lättare när man vet bättre vad man har och var. Det spar tid och ger energi!
  Tog även några dagar i vår stuga så inte en massa man tror ska komma till användning blir stående där.

  Fortsatt lycka till med allt och fin helg!
  Kram Annika

  • Jag tycker att du verkar ha full koll på det här med att rensa och organisera! Jag tror att har man fått rensa efter sina föräldrar, så inser man kanske då hur viktigt det är att ha ordning på sina egna saker! Det är otroligt lätt att samla på sig, men inte lika att göra sig av med det! Vårt rensande inomhus börjar bli klart, därefter har vi förrådet i trädgården som vi ska ta tag i till våren. Vi har rensat där också genom åren. Men mer ska bort!
   Det blir så fint med uppfräschningen. Nymålade tak, väggar och nya golv. Snart kan jag börja inreda! 🙂 Till hösten eller kanske nästa vår ska väggarna målas om i vardagsrummet. Därefter tror vi oss vara klara med alla rummen! Nästa år har vi bott här i fyrtio år, så det är klart att det då och då behöver renoveras!
   Kram kram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.