Älvsborgs fästning – vilken härlig kväll det blev!

Ett besök till Älvsborgs fästning var verkligen något positivt! Jag har varit där en gång tidigare, men minns inte om det var med våra barn eller om det var när jag själv var barn! Så hur det såg ut här ute, minns jag inte. Nu blev det ytterligare en båttur med ”Ellen af Göteborg” (Västkustlinjen) och den här gången då ut till Älvsborgs fästning. Jag gillar verkligen att åka med dessa gamla skönheter! 🙂

Den välkända siluetten som man ser både från land och då man passerar med båt…

Väl ute så väntade en kommendant på oss – den femtioåttonde i ordningen! 🙂

Tyvärr minns jag inte kommendantens namn, men jag tror det var Henrik. Hursomhelst så bidrog han till att besöket blev något alldeles extra! Han berättade på ett mycket roligt, fängslande och engagerat sätt. Det där med årtal och olika händelser kan ju bli lite långrandigt att lyssna till, men inte av vår kommendant! Älvsborgs fästning har en stor betydelse för hur staden Göteborg blev till och inte minst hur Sveriges gränser blev till mot grannländerna Danmark och Norge.  Fästningen började byggas 1653 för att försvara staden mot den danska flottan. Den har varit belägrad, men aldrig intagen av fientliga styrkor. Nya Älvsborg  som det egentligen handlar om är ett statligt byggnadsminne sedan den 25 januari 1935. Nya Älvsborg är en av Sveriges 11 salutstationer där officiella saluter avges av Försvarsmakten vid särskilda högtider såsom nationaldagen, Konungens födelsedag, etc. Ja, det finns mycket att berätta om Älvsborgs fästning som; sjöröveri, pirater, skörbjugg och fängelsehålor för att nämna något. Det var mycket intressant att lyssna till Henriks berättelser och tillsammmans med honom och övriga i gruppen vandra runt på ön som egentligen består av två öar om jag minns rätt. Ett trevligt inslag i modern tid är att det är populärt att gifta sig här ute i den lilla officerskyrkan. Den renoverade senast 1727 och är sedan dess orörd. Ett minne i form av en kanonkula vid sidan om kyrkporten vittnar om svunnen tid!

Efter den guidade turen bjöds det på varm punsch – sommarglögg som Henrik kallade det för och därefter trerätters middag i ”salen” med de vackra murade valven. Efter mat och dryck, fanns det lite tid att på egen hand vandra runt på ön medan solen sakta gick ned i västerhavet och därefter en tur tillbaka med skärgårdsbåten ”Ellen af Göteborg.”

Ska vi kika runt lite…

Ser ni gluggen därnere… därinne serverades middagen och inte mörkt och dystert som man kan tro. Utan dagsljus kommer in genom gluggarna, men stämningen förhöjdes av alla levande ljus.

Vilken byggnadskonst!

Vacker utsikt mot de olika hamnarna…

Bron i bakgrunden som förbinder de olika holmarna…

Vacker utsikt som sagt…

Solen sjunker sakta ned i västerhavet och det är dags att åter kliva på skärgårdsbåten och lägga ytterligare ett fint minne till handlingarna!

Och bakom oss lämnar vi Älvsborgs fästning för den här gången! 🙂

Kram Gunilla

(Visited 94 times, 1 visits today)
0

7 svar på ”Älvsborgs fästning – vilken härlig kväll det blev!

 1. Vilken spännande utflykt! Tack för att vi fick följa med.

  Hoppas att du får en fin start på jobbet så här efter semestern. Jag sitter här och samlar mig inför första arbetsdagen imorgon.

  Kram Christina

  0
 2. Jag såg gluggen och njöt som vanligt av alla dina fina bilder. 🙂 Däremot fick jag inte se den gamla skönheten som du åkte dit med. Intressant att läsa din text.
  Roligt att läsa att du var nöjd med dina fem lediga veckor. Nu hoppas jag det blir en behaglig jobbfortsättning och att du tankat tillräckligt med energi för hösten.
  Kram Bosse

  0
  • Nu när du skriver det. Jag kommer ihåg inlägget och att den gamla pärlan var med på foto.
   Skönt vetskap att ha några orörda semesterdagar kvar. Hösten kan bli vacker. Det kan även behövas ledighet av andra skäl.
   Önskar dig en fin helg. Vi tänkte besöka djur i eftermiddag.
   Helgkram Bosse

   0
 3. Fina bilder! Skönt att Du också känner Dig nöjd med semestern och verkar fått en bra jobbstart. Här är en viss logistik för tillfället. Sönerna ska tillbaka till sitt i helgen och den ena byter boende så har varit fullt skubb runt det. Skönt när alla grejer hittar sitt hem igen. Just nu är det lite rörigt men blir bättre efter helgen. Glad att jag nu haft tiden att hjälpa till utan att behöva stressa ihjäl mig helt.
  Må så gott i sensommaren!
  Kram Annika

  0
  • Hej Annika!
   Ja, semestern blev som jag önskade mig! Så underbart att vara hemma och göra utflykter härifrån!
   Du har en viss röra därhemma och det har jag också! Alla pusselbitar på jobbet är inte på plats, men snart så….
   Kram, Nilla

   0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.