Tillbakablickar och framtidstro!

När året närmar sig sitt slut, brukar jag summera året, utan att värdera för mycket i vad som blev bra eller dåligt. Det finns ingen mening i det, utan mer konstatera vilka val som var möjliga och hur det blev. För mig handlar det om att ”höja medvetandenivån” utifrån vilka beslut som har fattats. Medvetet eller omedvetet – ibland agerar jag utifrån ”autopiloten”, vilket får olika följder. Ibland positivt, ibland negativt. Saker och ting sker hela tiden och allt kan jag inte påverka. Ibland kan jag det, men väljer ändå att låta ”saken bero”, för att det känns bäst just då. Vid andra tillfällen vill jag förändra och det skulle kunna vara möjligt, men väljer ändå att ”låta saken bero”, därför att jag ser fler fördelar än nackdelar med det beslutet. Jag accepterar hur det är även om det inte är smärtfritt!

Bakom mig lämnar jag nu ett år som har inneburit både med – och motgång. Så som det oftast är. En del utmaningar har varit lite svårare att ta sig igenom och har orsakat en del känslomässiga berg – och dalbanor som har tagit energi. Jag upplever alltmer hur viktigt det är för mig att fortsätta ”vända blickarna inåt” mot mig själv, för att växa som människa. Jag vill vara sann mot sig själv, stå upp för mig själv, vilket inte är detsamma som att vara självupptagen eller självgod. Utan det är att ta ansvar för sina egna handlingar och tillgodose de egna behoven och om möjligt nå sina drömmar. Jag behöver ” de goda människorna” och de ”goda samtalen”, vilket ger mig glädje och harmoni och det ger mig kraft att ge tillbaka!

Jag behöver också stillhet, trygghet och närhet, vilket jag får genom att vara tillsammans med min familj och några få, men nära vänner. Naturen och kulturen står för andlighet och omväxling – allt tillsammans bildar en helhet.

Ett nytt år – jag hoppas och tror att det ska bli ett gott år!

Jag önskar innerligt att det blir så!

Jag önskar också dig Ett Gott Slut Och Ett Gott Nytt ÅR!

Kram, Gunilla

DSC_0015

DSC_0010

Nu kan gästerna komma!

Dukat för goda samtal! Nyårsdukning 2014/2015 hemma hos oss. 

Jul i Trädgårdsföreningen Göteborg!

God fortsättning på julhelgen all bloggvänner!

Sist vi var i Göteborg och flanerade runt för att titta på stadens ljusinstallationer, besökte vi även Palmhuset i Trädgårdsföreningen. Där inne möttes vi av vackra och annorlunda julinstallationer bland alla växter som alltid finns där.

En minnesvärd dag som jag är glad att vi inte missade!

DSC_0022

Den röda matta utrullad för vår skull… 🙂

DSC_0027

Inne var det fullt av små svävande luftballonger med var sin tomte ombord…på väg med sina julklappar! Svävande amaryllisar fanns det också!

DSC_0032

En svävande guldfisk minsann med en tomte!

DSC_0033

De var så söta och så små, så små, och svåra att göra rättvisa på bild!

DSC_0034

Tom…stackars lilla tomte som kanske har fallit ur! 🙁

DSC_0036

”Svävande” amaryllis i en mossboll, så vackra!

DSC_0063

Eller som här ”växande ur dammen!” Mycket effektfullt!

DSC_0038

Vilka konstverk! Stora och praktfulla…

DSC_0040

DSC_0041

DSC_0045

DSC_0051

Överallt fina julinstallationer…önskar jag kunde visa er dem alla! Om ni är i Göteborg runt juletid, så missa inte att gå till Trädgårdsföreningen. Men det är alltid mysigt att botanisera bland alla fina växter och vi själva kommer snart att gå dit igen för kameliorna blomsterprakt vill jag inte missa!

Kram, Gunilla

 

Efterlängtad julledighet!

Idag gick jag hem ifrån arbetet med en känsla av tillfredsställelse! Det har varit en hektisk och prövande tid på olika sätt, både på arbetet och privat. Men som sagt idag, infann sig en djup känsla av lugn och harmoni. Framför mig har jag nu tjugo lediga dagar och även om jag vet hur fort tiden går, så är det ändå många dagar, fri att göra det jag vill!

Här i hemmets vrå njuter jag av vårt ”julhus.” Granen är redan klädd trots att vår tradition säger att det ska göras kvällen innan julaftonen och detta samtidigt som julskinkan sprider sina dofter från ugnen. Det är skönt att inte vara alltför traditionsbunden, utan mer låta känsla, energi och lust få styra. Jag vill att julen ska präglas av gemenskap, värme och realistiska förväntningar och allt talar för att det ska bli så. Hela familjen ska samlas hemma hos en av våra söner och jag vet att det kommer att bli en alldeles speciell jul! 🙂

Jul – med olika förväntningar, men också sorg, smärta och förtvivlan. Människor runtom i världen har det svårt på olika sätt. Sverige – världen står inför många utmaningar! Det kan vara svårt att uppleva ”julfrid” och glädje, när man vet hur många som far illa. Det sämsta man kan göra är att ”ställa saker o ting” emot varandra. Människor behöver gemenskap, värme – en hjälpande hand och det kan vi alla bidra med på något sätt. Naturkatastrofer, terror, krig, svält, livshotande sjukdomar…listan kan göras lång av hemskheter! Men tack och lov finns det människor som också vill lyfta fram allt det positiva som sker och en av dem är; Hans Rosling. En person med stor kunskap och som kan förklara på ett sätt som alla kan förstå. Det finns alltid något gott att ta till sig!

DSC_0013

DSC_0022

DSC_0039

Att välja glädje….

Kram, Gunilla

 

 

 

Julstaden Göteborg!

Uppehåll och milt, eller snarare varmt för att vara några dagar före julaftonen! Någon snö är inte att vänta enligt kvällens väderprognos, men nog tycker jag ändå att Göteborg var fantastiskt juligt och vackert vid vårt besök idag på eftermiddagen. Vår stad strålade av ljus i vitt, rött, rosa och blått. Och snö har jag ordnat alldeles själv här på bloggen, genom WordPress. 🙂

Ingen stress, inget skulle inhandlas, utan vi flanerade runt i staden ifrån Korsvägen, ner längs Avenyn och vidare mot Bältesspännarparken och in mot Trädgårdsföreningen som var målet med dagens besök. Där mötes vi av underbara och annorlunda julinstallationer i Palmhuset. Och till vår glädje fanns det redan några blommande kamelior.

Efter besöket i Trädgårdsföreningen gick vi ut genom parken mot Drottningtorget och sedan vidare mot Brunnsparken och in på olika tvärgator i city. För här är det extra fint då varje tvärgata har sin julbelysning.

Eftersom vi inte direkt skulle gå i några affärer, så tog jag med kameran och det är jag glad för. Jag tror faktiskt inte att jag har tagit foton inne i Göteborg i ”julskrud”, så det var på tiden!

Det finns många vackra skyltar i vår stad, men också en del mindre roliga att ha med på foton. Svårt att parera bland förbudsskyltar, lyktstolpar, parkeringsautomater och ”goa göteborgare” som måste gå precis framför kameran! 🙂

Det blev ganska bra foton ändå…

DSC_0004

DSC_0007

DSC_0011

Fjärilar…ja det är ju varmt! 🙂

DSC_0075

Ett posthotell ska naturligtvis vara inslaget! 🙂

DSC_0084

DSC_0077

DSC_0078

Och granen står där den ska stå på Gustav Adolfs torg!

DSC_0091

DSC_0111

DSC_0096

Ett av Göteborgs äldsta hus, slutet av 1700-talet.

DSC_0099

Nk och massor av göteborgare och turister som shoppar och myser…

DSC_0101

Och på Kungsgatan finns så klart ”kungakronorna!” Så pampiga även om det numera är utbytta mot något lättare material.

DSC_0102

DSC_0104

De här killarna kan spela så det spritter i varendaste ben som går förbi och så vill de gärna vara med på bild! Riktigt duktiga gatumusikanter!

DSC_0114

Vår vackra Aveny medan mörkret faller och längst upp skymtar konstmuseet.

DSC_0116

Lisebergstornet som syns över stora delar av vår stad.

Ja, det blev en mysig eftermiddag med blicken mot all fin belysning. Många foton togs också inne i Palmhuset i Trädgårdsföreningen och dem visar jag en annan dag.

Tänd ett ljus och låt det brinna…

Fjärde Advent idag…snart kommer tomten…

Kram, Gunilla

Se då smyga tomtar upp ur vråna….

Med två julfester på raken, var det skönt att idag ha sovmorgon! Men visst är det en trevlig tradition som vi har att duka upp till ett gemensamt julbord på jobbet. Vi bjuder också in kollegor som har slutat och så samlas vi alla och avslutar julmyset med julklappsleken. Något som jag egentligen inte tycker om…men alla har ansträngt sig för att innehållet ändå är till någon nytta och glädje. Jag ingår i två olika arbetslag, så den andra traditionen är att med de kollegorna samlas vi hemma hos någon och njuter av mat, gemenskap och lek! 🙂

Efter lucia brukar tomtarna här hemma smyga fram ur vråna…och ibland händer det att någon ny tomte har hittat hit. Ingen snö i sikte, men frost och väldigt halt! Usch!

Nu är det inte många arbetsdagar kvar och det ska bli skönt att vara långledig och njuta av mer gemenskap, men också ”bara-vara-dagar!”

Se då smyga tomtar upp ur vråna…

DSC_0016

DSC_0019

DSC_0017

Hoppas ni får en fin dag!

Kram, Gunilla

 

Mysigt att skriva julkort och slå in julklappar!

Min tradition är att skriva en julhälsning till nära och kära på luciadagen. Då tar jag fram alla de hälsningar som vi själva fick i fjol, tittar och läser dem en gång till. Sedan är det dags att lämna plats för nya hälsningar! Några sparar jag…

Jag tycker det är en trevlig tradition att välja kort och skriva en personlig hälsning till var och en. Det tar en stund, men jag har tid! Det är extra trevligt att skriva med en fin penna som bär mitt bloggnamn, Nillas Hälsa & Harmoni!

DSC_0007

DSC_0009

Vilka fick vi ifrån förra året? Trevligt att läsa dem igen!

När jag ändå var igång, så slog jag in julklapparna och valde omslagspapper med omsorg.

Tänker tillbaka under de åren då jag arbetade i butik…undrar hur många julklappar jag har slagit in i mina dar? Saknar inte butiksarbetet, men saknar tiden runt jul och därefter reastarten. Det var stressigt, men så roligt vi hade!

DSC_0002

DSC_0004

Tända ljus och lyssna på klassisk musik…balsam för själen. Tycker även att påsarna ar fina och praktiska.

DSC_0006

Något luciafirande har det inte blivit idag…det blev det i torsdags på jobbet med barn, föräldrar och kollegor. Men nu ska jag smaka lite glögg och fixa middag tillsammans med kära maken.

Vad har ni gjort idag som också är söndagen i tredje Advent?

Kram, Gunilla

 

 

Att hantera känslomässig stress!

Nu är det knappt två veckor kvar till julaftonen och stressen gör sig kännbar för många. Det är mycket som ska hinnas med och för varje dag som passerar skruvas tempot upp. När julaftonen väl är här, upplever en del lättnad och julfrid. Andra är helt uttömda på energi och önskar helst att julens högtider är över. De flesta idag vet att det som vi upplever som stress egentligen inte är något som är skadligt. Det som är skadligt är om vi inte får regelbunden återhämtning efter arbetskrävande perioder. Stress är en naturlig och livsviktig reaktion på fysiska, mentala och känslomässiga påfrestningar. För urtidsmänniskan var ju stress ett sätt att uppfatta fara, för att sätta kroppen och sinnet i beredskap för att kämpa eller fly och för att överleva. Det här känner vi till, men likväl saknar många kunskapen om hur stressreaktioner uppstår och hur vi kan hantera stressens konsekvenser när de väl har uppstått!

Jag har genom åren lärt mig mycket om mig själv – om vad det är som skapar stressreaktioner (stressorer) hos mig och det är i huvudsak känslomässig stress. Stress startar egentligen utifrån våra tankemönster och eftersom kroppen har svårt att skilja på tankar och verkliga fysiska faror, så skapas också kroppsliga reaktioner. Det jag bland annat förknippar med känslomässig stress är: dödsfall och obearbetade konflikter. 

Vetskapen av hur viktigt det är för mig att ha goda relationer omkring mig har inneburit och innebär stundtals hårt arbete. Ett arbete som för en del kan tyckas var helt eller delvis orimligt. Alla reagerar vi olika. En del av oss kan ta saker och ting hårt, medan andra ”skakar av sig” det inträffade och lägger inte ner någon större energi på att få till exempel en relation att fungera. Alla relationer är inte lika viktiga för välbefinnandet, men jag vet att obearbetade konflikter tar energi och påverkar därmed hela kroppen. Det är mycket lönsamt att på ett så bra sätt som möjligt avsluta relationer som inte längre är energigivande eller ens nödvändiga.

En del av oss har ingen eller kanske dålig erfarenhet av konflikthantering. Att lära sig hantera konflikter på ett positivt sätt startar redan i de tidiga barnaåren och pågår livet ut. Har vi som barn inte fått ge uttryck för olika känslor på ett konstruktivt sätt som sorg och ilska, så kan det bidra till att ha svårt att uttrycka sina behov som vuxen och lyssna och känna in andras. Att inte kunna ”stå upp för sig själv” och sätta tydliga gränser för vad som är acceptabelt eller inte, påverkar både självkänslan och självförtroendet. Blir självbilden skadad och negativ, så är det lätt att kränkande ord och handlingar, får passera förbi. Min egen erfarenhet är att det inte får ske! Uppstår en känsla av obehag inom mig, så vet jag att jag måste ta mitt ansvar och anta utmaningen som det innebär i att få klarhet.

Jag har utbildat mig till handledare inom sorgbearbetning och vet vad det innebär och vad obearbetad sorg kan leda till. Jag har också utbildat mig inom stresshantering och mina kunskaper och erfarenheter, från dessa områden, belyser vikten av att dels vända blicken inåt och dels utåt, för att kunna mogna och växa som människa. Det är i samförstånd med andra som jag visar mina gränser och förstår andras. Att uttrycka sig  i ”jagform”, skadar varken dig eller dina medmänniskor…

Idag har decembersolen visat sig och jag gjorde det som jag mår bra av. Det blev en skön promenad ned till sjön och längs ån och jag njöt av att sätta mig i solen en stund och betrakta allt vatten, för nog är det välfyllt i alla sjöar och vattendrag…det får gärna komma lite snö istället. Med betoning på lite! 🙂

P1070032

P1070033

P1070040

Lukas bro – Landvetters Monet bro!

P1070035

P1070042

Här tog min promenad slut…vattnet forsar fram!

P1070045

Här under någonstans finns vägen…

P1070044

Hoppas stugan klarar sig och att vattnet rinner undan!

Imorgon är det Lucia…ur vädersynpunkt är det svårt att se!

Må gott!

 

Kram, Gunilla

Ett byggnadsverk – Oscar Fredriks kyrka i Göteborg

I stadsdelen Olivedal ligger Oscar Fredriks ståtliga kyrka i nygotisk stil. Enligt Wikipedia invigdes kyrkan 2 april 1893. Kostnaden uppgick till 515 000 riksdaler! En kyrka som maken och jag har promenerat förbi många gånger, men aldrig sett den inifrån. I måndags när vi var på långpromenad genom Slottsskogen, Masthugget, Olivedal och området runt Linné, så blev det äntligen av. Till vår glädje och förvåning var det öppet för allmänheten. Oscar Fredriks kyrka syns på långt håll och det är verkligen en kyrka som ”sticker ut” med alla sina tinnar och torn och den för övrigt rika utsmyckningen.

Dagen – en underbar solig dag som så väl behövdes efter allt regnande och stormande! Decembersolen kändes ovanligt stark och värmande denna måndag!

DSC_0009

DSC_0010

DSC_0011

DSC_0012

DSC_0010

DSC_0027

När jag fotograferade en del av all adetaljer, så kom jag att tänka på våra besök i Italien med alla pampiga och vackra kyrkor som finns där. Men visst har vi många kulturskatter här hemma också!

DSC_0007

Otroligt vackra fönster…

DSC_0021

Ännu vackrare inifrån…

DSC_0017

Och naturligtvis i dessa tider en julkrubba i all sin enkelhet.

DSC_0022

Tända ljus för nära och kära.

Tänk…jag tröttnar nog aldrig på att vara turist i min egna stad! Göteborg som också sägs vara julstaden nummer ett!

Kram, Gunilla

 

 

 

 

Andra Advent och Lussebak!

Det finns dagar som idag, då jag väljer att vara inne och göra det som jag inte skulle ha gjort om det hade varit strålande sol! 🙂 Det innebär att vi har bakat lussekatter, pyntat med blommor, läst, och ätit en underbart god middag. Vid närmre eftertanke hade vi ätit middag förstås och pynt med blommor har jag nästan alltid lust till. 🙂

En riktigt skön innedag!

Jag hoppas att ni också har haft en fin andra Advent!

Kram, Gunilla

DSC_0005

DSC_0004

DSC_0008

Har köpt purpur färgade hyacinter…hoppas nu att det är den nyansen och inget annat!

DSC_0010