Önskar er en mysig första Advent!

Oj, vad det blåser…till och med regnet har blåst bort! Efter en mysig frukost med tända ljus här och var, ska vi strax iväg och fira vår svärdotter som har fyllt år. Vi ska alla samlas på en restaurang för att äta brunch. Trevligt! 🙂 Få se om vi får till någon promenad efteråt…

Kram, Gunilla

DSC_0002

 

Att vårda och pynta sitt hem och uppleva glädje med det!

Idag har maken och jag pyntat det sista inför första advent. Adventsstjärnan och ljusstakarna lyser i de rena fönstren och ute har granriset med ljusslinga kommit på plats. Inne är det rent i var endaste vrå och silvret är skinande blankt. Under tiden som jag har skurat, diskat, torkat, så har jag spelat klassisk julmusik och som vanligt rinner tårarna när jag hör, ”O helga natt” och ”Stilla natt.” Det händer något inom mig och jag vet att det är saknaden efter alla dem som inte längre finns här hos mig…

Jag tänker också på hur mycket jag tycker om att ”vårda vårt hem”. Det är så jag tänker…hemmet, vår oas, där maken och jag ska uppleva lugn och harmoni och när våra vuxna barn med respektive kommer hit ska de förhoppningsvis uppleva detsamma!

När barnen var små fick de hjälpa till att städa och pynta – allt efter förmåga. Jag och maken tyckte det var viktigt – ett sätt att lära barnen att ta ansvar för sina och andras saker. Jag tror att våra vuxna söner tycker om att komma hem och känna igen sig – känna igen saker som hör julen till, men också upptäcka nya saker. Eller sakna något som inte har blivit framtaget! Det är då jag blir medveten om hur viktigt det är att bevara en del prydnadsföremål och traditioner. Det är ju det som blir minnen från barndomen. Att ständigt ändra och köpa nytt är inget som ger barndomsminnen.

Många idag lever ett stressigt liv, där merparten av de vuxna arbetar heltid och har svårt att hinna med allt i livets pussel. Och när det gäller allt som ska hinnas med inför jul, så är det inget undantag! Vi matas med olika strategier, för att förenkla och skapa en stressfri jul. Men vad betyder en ”stressfri jul?” Att överlämna allt ”görandet” till någon annan?

Vi är olika och prioriterar därmed olika. Jag vill inhandla och laga min julmat tillsammans med maken. Ett bra och trevligt alternativ är att ha ”knyte” om man är många. Det är ju både gott och tidssparande om alla kan bidra med något till julbordet. Men om ”brist på tid” innebär att köpa tjänster som att någon annan har städat vårt hem eller bara inhandla ”färdigmat” är inget jag kan tänka mig. Istället handlar det för mig om att hela familjen i god tid pratar igenom vilka förväntningar var och en har och därefter tar ett gemensamt ansvar för genomförandet.

Jag tycker heller inte om någon köphysteri och tycker närmast att det är synd om de barn som översköljs av julklappar. Så många att de inte vet vem som har köpt vad! Tänk vad de pengarna istället skulle betyda för barnens framtid…

Att gå på julmarknad kan vara mysigt – att i lugn och ro gå runt och titta på gediget hantverk…som kan bli en julklapp till någon. Lugn och inspiration får jag också när jag får gå runt och titta i handelsträdgårdar. Ofta finns där förutom blommor och grönt också noga utvalda inredningsdetaljer. En butik som jag gärna besöker i jultider är ”Inspirera” i Särö, söder om Göteborg. Igår blev det ett besök där bland underbara blommor, grönt, keramik och i en varm och ombonad atmosfär!

Mysigt redan vid entrén…

DSC_0001

DSC_0003

Många fina detaljer som tilltalar mig…

DSC_0007

Patenterade krukor som är så vackert…

DSC_0009

Julrosor och mot den råa putsade väggen…

DSC_0010

Älskar den här miljön i det lilla växthuset…ser ni kransen?

DSC_0011

Kuddmossa och vackra band!

DSC_0014

Fint arrangemang som man kan göra själv…med tid och lust!  Åh, så naturligt och dekorativt!

DSC_0015

Närbild…visst är det fint?! Men håll uppsikt över tända ljus och mossa!!!

Nu ska maken och jag njuta av god mat, ett glas rött och av att vara tillsammans! Det som vi har skapat tillsammans!

Livet är för kort för att stressas bort…njut av ditt hem och var tacksam!

Kram, Gunilla

 

Adventsfint både inne och ute!

Igår pyntade vi både ute och inne med mossa, kottar och blommor. Det är så roligt att göra egna arrangemang, istället för att köpa färdiga blomstergrupper och så blir det billigare!

Bara att sätta igång och plantera…

DSC_0007

Ljung, amaryllis i den mörkröda färgen och en vit, vita hyacinter, murgröna och echeveria, en slags suckulent.

DSC_0008

Suckulenter, passar bäst inne, om det är risk för frost. Är det inte alltför kallt och de står skyddat kan de klara sig ute också.

DSC_0012

Murgröna som har fått stå ute under hela hösten, blir härdig och klarar i regel vintern bättre. Några av mina murgrönor är flera år gamla. Jag lägger lecakulor i botten i korgen och därefter lite jord och fyller upp med mossa runtom, så skyddas växterna bra mot kyla och så blir det ombonat. Mossan behåller också fukten till växterna.

Färdigt för att ställas ut.

DSC_0013

DSC_0003

På brickbordet ute: olika mossa, kottar och några kvistar. Kom på att jag glömde rödlök som gör sig så fint till det  gröna, så det la jag också dit.

Tänt…

DSC_0018

DSC_0015

Ett fat med mossa, vit amaryllis och hyacinter, små echeveria och några revor av murgröna. Den blir fin på bordet i vardagsrummet!

DSC_0016

Lökarna klarar sig utan vatten, spraya mossan lite lätt ibland.

DSC_0025

Lättare än så här kan det inte bli…En hög vas med lite mossa och en mörkröd amaryllis.

DSC_0006

Vanligtvis är jag inte så förtjust i julstjärnor, men den här tyckte jag om med många små stjärnor! Fanns i mörkrött också.

Nu har vi Adventsfint både inne och ute, beträffande blommor och grönt. Nästa helg är det dags att sätta upp och tända Adventsljusen. En sak i taget…

Kram, Gunilla

En underbar novemberdag vid Sandvik

Jag ligger här i sängen och ser att hustaken och träden är alldeles frostiga. Så vackert! Om det ändå ville hålla i sig nu…

Igår fredag, promenerade maken och jag ute vid Sandvik – ett fint naturområde med sommarstugor och båthamn. Lite kyligt i luften, men vindstilla och novembersolen gjorde sitt yttersta för att värma oss. Efter den stärkande promenaden, blev det lunch vid golfkrogen där ute. Åh, vad jag älskar våra utflykter i skog och mark och som denna gång, vid havet. På vägen hem gjorde vi ett stopp vid Frölunda torg, en del saker behövdes inhandlas och för att vara en fredag, var det ovanligt lugnt. Jag tycker mindre och mindre om att gå till stora köpcentra, inte bara beroende på det som hände i Paris, utan för att det känns så övermäktigt på något sätt med alla butiker! Samtidigt är det förstås bra att det finns olika butiker samlat på ett ställe. Men hellre går jag till småbutiker och får personlig service och där tempot inte är så uppskruvat.

Några foton från vår promenad vid Sandvik…

DSC_0002

Björnbär i en solig södersluttning…de lär inte hinna bli mogna.

DSC_0003

Vackra små blommor på en buske som lyste korallrött i solen…

Dessa bär brukar jag plocka här hemma och ha som dekoration i utekrukorna. Tror att det är klarbär?

Snöbär (smällbär) är också fina att pynta med!

Och så det underbara havet, där solens strålar försökte lysa upp bland klippor och skrevor.

DSC_0008

DSC_0007

Nu har vi förhoppningsvis en vacker tid framför oss med lite kyla och snö, men när vi gick här den här soliga novemberdagen kändes det mer som en tidig vårdag.

DSC_0009

Den här skylten låg på en klippavsats inne i en mindre vik och vi kan bara hålla med! ”Vårt paradis på jorden” finns lite överallt, men igår var det vid Sandvik!

Kram, Gunilla

Innan frosten och snön…

November har varit en mycket varm och behaglig månad. Inte så värst mycket regn heller. Men nu får det gärna bli lite ”frostigt” ute inför Advent!

November bjuder på mycket vackert i naturen och det är långt ifrån grått och trist.

P1070014

Satte mig en stund och vilade och lyssnade till den porlande bäcken. Vattnets färg har ett djup nu och det ser kallt och friskt ut.

Visst är det vilsamt att titta på de gamla stenmurarna. På hösten framträder konturerna så mycket mer tillsammans med mossan.

P1070018

Åh, kuddmossa, så grön och mjuk som en huvudkudde! 🙂

 

Vid ett annat tillfälle, i september, såg jag massor av kuddmossa, men se hur blek den är på grund av sol och torka.

P1070017

Nu är den grön och frodig!

P1070019

Effektfullt…lyser som en sol där på grenen!P1070022

Ett endaste löv kvar…

Nu har jag lite mossa o kvistar här hemma…så nu kan frosten och snön komma!

Åh, tycker om att göra fint i krukorna både inne och ute inför Advent! Imorgon ska jag köpa några amaryllis och hyacinter.

Kram, Gunilla

 

 

 

Det gör ont men jag hanterar det!

Tankarna och känslorna snurrar runt i kropp och själ som en centrifug och jag vill skrynkla ihop svaret på röntgen om att smärtan som jag har i knät, beror på artros. Jag vill inte ha artros och jag vill inte ha ont! Jag vill heller inte äta smärtstillande tabletter och jag vill inte hålla på med sjukgymnastik! Jag vill gå mina långpromenader och stavgång och jag vill åka på vandringsresa och jag vill cykla långturer och jag vill träna yoga!

Nu är inte artros någon livshotande sjukdom och det är vanligt förekommande. Det kan drabba vem som helst. Men ärligt talat – vad hjälper det mig!? 

Ett tag tog pessimisten ett rejält tag i mig, när jag hade som mest ont och inte klarade av att arbeta. Men efter vila, medicinering och viss träning har ändå den värsta smärtan lagt sig och idag trotsade jag alla förmaningar om ”att vara försiktig” och dansade loss med barnen på jobbet och när jag kom hem tog jag en längre, promenad. Dumt, men roligt och skönt! 

Ilskan och besvikelsen har börjat klinga av och jag börjar inse att besvären kommer att bestå, ibland förvärras. Förmodligen kommer jag att må bättre om jag är mer ödmjuk och tolerant mot mig själv! Att ha ont och känna sig begränsad är inget som jag vänjer mig vid, men jag har oftast en vilja att göra det bästa i sådana situationer, för vad finns det för alternativ? Att deppa ihop eller ta nya tag?

Förmodligen kommer jag att kunna göra allt det som jag njuter och mår bra av, men i mindre omfattning. Medicinsk yoga som jag redan praktiserar ibland är utmärkt för olika smärttillstånd, och mindfulness hjälper mig att hantera oroliga tankar och känslor. Optimisten börjar göra sig hörd och påminner mig om att jag är bra på att hantera både smärta och motgångar, men jag har svårt att lyssna till ogenomtänkta kommentarer som talar om för mig att det finns alltid någon som har det så mycket värre! Och detta påstående är i och för sig sant…det finns förmodligen alltid någon som har det värre än du och jag och det är ju inget som någon av oss önskar.

Så…

Jag for iväg till de stora sportaffärerna…köpte nya träningskläder från topp till tå! Nåväl…stötdämpande socks blev det och färgglada skor får det bli vid nästa köp!

DSC_0005

Nåväl…en yogaposition i nya mjuka kläder och fem kilo lättare! 🙂

DSC_0010

I en underbar korallfärg som jag älskar!

DSC_0013

Snygga detaljer och supermjuka tights!

DSC_0007

Ok! Nya tag och nya möjligheter.

Kram, Gunilla

 

 

 

 

En stillsam promenad i Göteborg

Det blev en stillsam promenad inne i Göteborg idag. Det var ett tag sedan vi var där och flanerade på stadens mysiga gator. Söndag är en bra dag…inte så trångt som på en lördag då det är mycket liv och rörelse. Vi hade inget direkt mål med dagen…men passade på  att kika in i några av favoritbutikerna.

Kameran var med…

Ganska soligt och inte så mycket folk som synes…och ingen spårvagn heller…

DSC_0006

DSC_0008

Premiär…julskyltning på NK. Här var det som alltid fullt med folk framför de stora fönstren. Barn och vuxna som glatt gestikulerade åt allt de såg i ”sagans värld.”

DSC_0016

Artilleriet, The Kitchen… både höst – och julstämning…

DSC_0017

Blev varm i hjärtat då jag såg den här skålen…har en liknande här hemma efter min svärmor, fast en mycket mindre…

DSC_0020

DSC_0018

Granatäpplen i fönstret…vackert…Tycker mycket om atmosfären härinne…

DSC_0019

DSC_0021

Julstämning…Artilleriet…

DSC_0004

Grönt och frodigt utanför Balders hage…

DSC_0002

Och hos Krukatös och Floramor som hade stängt för dagen.

Jag älskar ”mitt Göteborg” och hoppas att jag kommer att fortsätta göra det. Ingen eller inget får ändra på det!

Kram, Gunilla

 

 

 

 

Mitt i allt det svåra…

Idag hade jag tänkt att skriva om något helt annat, men det får bli någon annan gång. Tankarna går oavkortat till alla drabbade i Paris. Visst blir jag påverkad och vill inte att det som har hänt ska vara sant! Terrordåd, människor på flykt som bara blir allt fler och fler medan en del av omvärlden blundar för deras situation. Det är en extremt svår situation som endast kan lösas i samförstånd. Jag läser också om medmänniskor här hemma – mina ”vanliga” medmänniskor som på ett eller annat sätt har det svårt. Det handlar om den ”lilla människan” som ibland blir bortglömd, när vi ställer olika svårigheter mot varandra.

Mitt i allt det svåra och i det kaos som följer, så får vi inte glömma bort allt det goda som också existerar.

Ta hand om varandra!

Kram, Gunilla

ros

 

Med brunt i inredningen blir det sobert!

Brunt kan upplevas som murrigt och dystert, men tillsammans med naturtoner, vitt och svart, blir brunt mycket snyggt.  Jag tröttnar nog aldrig på brunt, men det finns naturligtvis olika nyanser av brunt som tilltalar mig mer…

Slettvoll…den bruna väggen är så snygg och gör sig så bra till den vita bokhyllan. Snyggt är också det svarta bordet och som går igen i de svarta ramarna. Lägg också märke till de bruna och lila kuddarna. Balans mellan färger och former. Här skulle jag vilja sitta länge och föra goda samtal! Harmoni!

slettvoll

katalog2009-2010s16

Ur en annan vinkel. Svarta ramar här också.

mörkbrun vägg

Här är det också en makalös snygg brun fondvägg! Mörkt bord och så de ljusa stolarna. Ljust och sobert. Tänk så färglöst det hade blivit om väggen hade varit ljus.

brunt

Olika bruna nyanser, vitt som mjukar upp och svart som ger det där lite extra! Så vackert!

Bild-5

Visst är det snyggt med den bruna byrån tillsammans med de andra svarta detaljerna mot allt det ljusa! Makalöst snyggt!

08

Underbara kontraster…som går igen i alla rummen.

katalog2009-2010s14

Återigen en brun fondvägg…

jul_6

Vackra naturfärger med svart och vitt. Och snart är det jul…

Visst är det snyggt med bruna sobra toner och tillsammans med guld och mässing är det helt rätt! Faller alltid för naturtoner där bruna nyanser ingår. Färger som ger mig lugn och harmoni.

Kram, Gunilla

 

 

 

 

 

 

Höstens bästa plagg!

Ponchos och koftor är en stor trend i höst och är ett måste i sin höstgarderob! Jag var sugen på att köpa en poncho, men hittade ingen som föll mig i smaken. Men så i favoritbutiken Masai, där hittade jag vad jag sökte efter! En kofta som också fungerar som en jacka, under sköna höstdagar! DSC_0001

Den här gråbruna färgen fungerar både till brunt, svart, grått och till blåjeans. Jag tycker inte om stela skjortor, men den här av mjukaste trikå är skön mot kroppen och är köpt på New House.

DSC_0005

Fina detaljer förhöjer intrycket…

DSC_0003

Jeans och snygg blus är alltid ett säkert kort och med koftan till så…

DSC_0002

En kofta i skönaste merinoull som fungerar året om – en bra investering!