Nyårstankar…

Tänk att det är årets sista dag och maken och jag håller på att förbereda inför kvällens nyårsfirande. Jag har ställt fram svärmors nyårsklocka som har blivit en kär tradition här hemma. Klockan har sin hedersplats på månbordet. Det fina fotot i bakgrunden är min mamma i unga år och det lilla fickuret tillhörde min morfar. Silverfatet som klockan står på tillhörde min mormor. Fina minnen samlade tillsammans bland lite nytt!

DSC_0018

Nyårstraditionen att ställa fram nyårsklockan började hemma hos min kära svärmor Ellen. Det var vid ett tillfälle, några dagar före nyåret som jag besökte min svärmor för att bland annat hjälpa henne iväg till sin frisör. Under tiden hon var där dammade jag bland alla hennes vackra porslinsföremål. Det var då jag fann en ”nyårsklocka” av kristall. Jag tog fram den vackra klockan och satte den på hennes soffbord. När jag hämtat tillbaka Ellen, frågade jag henne om klockan och tyvärr mindes hon inte riktigt varifrån den kom. Jag föreslog för Ellen att om hon nu var vaken vid tolvslaget på nyårsaftonen, så kunde klockan, två glas, och en flaska ”champagne” stå framme på bordet. Ellen tyckte att det var en utmärkt idé och ville att jag skulle ställa i ordning allt, så kunde hon skåla in året med nattpersonalen! Personalen uppskattade detta och det hann bli en liten tradition ett par, tre år, innan Ellen avled. Jag är så tacksam att Ellen talade om att det var hennes önskan att efter hennes död skulle klockan tillfalla mig. Tack söta Ellen!

Så till årets nyårsfirande…

Det är trevligt att vara gäst, men också att ha gäster! Jag vill att våra gäster ska känna sig välkomna på alla sätt – inte minst att sätta sig vid ett omsorgsfullt dukat bord. Vi äter ju även med ögonen! Eller hur? Här hoppas jag att vi ska sitta länge och njuta av mat och dryck. Maten är lagad med omtanke och temat är ännu så länge hemligt! 🙂

DSC_0010

Visst är det vackert med murgröna, silverkottar och ljus!

DSC_0008

Nyår – att lämna ett helt år bakom sig och ha ett helt nytt år framför sig. Det väcker tankar, känslor och förhoppningar. Det finns en del att önska för egen del, för min familj och för en hel värld.

Ett bra slut och en bra början av ett år är att uttrycka tacksamhet. Tacksamhet över att ha ett hem som jag är trygg i, att ha min familj och mina vänner. Det är att ha inre rikedom.

DSC_0015

Ett riktigt Gott slut och ett Gott Nytt År 2015!

Många Nyårskramar,

Gunilla

På mitt sängbord – inspirerande böcker!

På mitt sängbord ligger en liten hög med inspirerande böcker. Några har jag läst, några håller jag på att läsa. Några böcker är sådana som jag gärna återkommer till. Som ni ser är det böcker om yoga, fotografering, kåserier och visdomsord. Böcker som ger näring åt kropp och själ! Tomas Sjödin – älskar hans krönikor i GP och även hans böcker. De är som balsam för själen. Har inte läst boken ännu, men lyssnat till hans föreläsning som bygger på den senaste; Det händer när du vilar.DSC_0007

Skimrande ögonblick – och dagar i grått, har jag köpt av en ”bloggvän” Bosse, som skrivit den tillsammans med sin fru Solveig. En underbar bok med olika berättelser med plats för skratt, humor, värme och med mer allvarsamma och eftertänksamma kapitel.

Skimrande ögonblick och dagar i grått.

Fotoboken håller jag på att läsa och jag gillar den. Inser att jag har en del att lära om fotografering och boken är ett bra hjälpmedel.

Yoga böcker…Jag tycker mycket om Malin Berghagens sätt att skriva, då hon delar med sig av tankar, känslor och de egna erfarenheterna som detta har resulterat i. Hon skriver vackert, klokt och omsorgsfullt! Yoga är en livsstil som berör på djupet. Fysiskt, psykiskt och andligt. Yoga handlar om att nå sitt sanna jag. Tomten kom med den tredje boken i min samling. 🙂

DSC_0009

Att nå sitt sanna jag – det är vad jag vill! För mig betyder det att lyssna till hjärtats röst. Att göra det som jag mår bra utav och som utvecklar mig. Det betyder också att våga möta sina inre demoner – de rädslor som hindrar mig att leva fullt ut. Det är även att vara ödmjuk och kärleksfull mot sig själv.

Malin skriver att yogan är en nödvändighet för att leva livet så som hon vill. Friskt, starkt och vackert. Och detta delar jag. Även jag är tacksam för att yogan kom in i mitt liv. Yoga hjälper mig att hitta balansen mellan kropp och själ. Utan yogan med andnings – och meditationsövningarna, så hade jag inte klarat av hösten. Av olika anledningar kom livet ikapp mig och jag hamnade i en rejäl svacka. Det är så livet är – att falla, men resa sig igen. Nu ser jag fram emot den yoga kurs som jag ska påbörja i januari…tills dess och även fortsättningsvis, rullar jag ut min yogamatta då och då och sträcker ut min kropp i de olika yogarörelserna. Tomten kom med en julklapp till…frigörande dans! Längtar efter att hänge mig åt detta!

DSC_0004Denna bok; Allt om yoga  som jag nämnt tidigare, beskriver väldigt bra på vilket sätt de olika övningarna påverkar kropp och själ och hur de ska utövas. Författaren, Kerstin Linnartz har också en varm ton att skriva om sina erfarenheter.

Böcker i all ära är just inspiration…men att läsa och utöva är ju inte samma sak. Så nu behöver jag sträcka ut kroppen en stund…så kikar jag in imorgon igen…årets sista dag.

Kram, Gunilla

 

 

Den första snön!

Vaknade som vanligt mitt i natten, tassade upp, tittade ut och då låg den där. Den första snön! Äntligen lite vinter och det ser ut som om snön kommer att ligga kvar några dagar i alla fall!

Ser glada barnfamiljer i vårt område som är på väg ut för att åka pulka. Själv ska jag allt ge mig ut i skogen eller ner mot sjön och njuta av det vita landskapet.

Må gott!

Kram, Gunilla

DSC_0009

DSC_0011

Granatäpplen med riktiga snökristaller!

Äntligen sol och frost!

God fortsättning alla bloggvänner! 

Både juldagen och idag Annandag jul, har bjudit på underbart soligt väder med några minusgrader. Ja, natten till idag då jag var uppe en liten stund, då var det elva minusgrader! Hörde av en annan granne en bit bort, där det var femton minusgrader. Men nu på dagen, var det alldeles lagom kallt med några minusgrader och vindstilla. Som gjort för promenader! Och det blev det…tänkte att ni kanske vill se några tidiga vinterbilder. Ingen snö, men lite frost som ger lite känsla för årstiden.

Tänk så många gånger jag har gått över den här spången…som leder in till Gallhålans naturreservat. Här är lika vackert året om.

DSC_0019

Soljus, skuggor, frost och mossa. Visst är det vackert!?

DSC_0020 Tunn ishinna som bildar vackra mönster…årsringar!

DSC_0010

DSC_0014

Äntligen små istappar här och var i skogen. Lite märkligt…jag är lika lycklig att se de första istapparna och sedan se dem smälta bort för att istället välkomna våren!

DSC_0027

Ville visa även det här fotot. Förmodligen ser ni hur soljuset avspeglas i kameran, men vad ser ni längst ner till höger i bild? Och mitt i fotot lyser en röd prick…?

DSC_0012

Jag ser ett löv – ett rosa löv.

Kram, Gunilla

Julmys både inne och ute!

Tittar in en liten stund för att önska dig och alla andra läsare en riktigt God Jul! Nu sitter vi här maken och jag och njuter av att allt är så bra som det kan vara. Maten är inhandlad och det mesta är tillagat inför morgondagen. Huset andas julefrid och julgranen står på sin plats. Blommor, mossa och kottar pryder och välkomnar oss och våra gäster, både ute och inne. Nu väntar vi på att nära och kära ska komma och på tomten så klart!

Tycker om att ta vara på gamla kära ting…här en antik bakform som pryder vårt köksbord.

DSC_0010

Juläpplen pryder vid vår entré…

DSC_0014

Hjärtligt välkomna till oss…nära och kära!

DSC_0015

Det ska vara vackert på altanen också…

DSC_0017

Tänk vad man kan göra med ett brickbord och med mossa, kottar, lök med mera…

DSC_0018

Granen, står så grön och grann i stugan…

DSC_0039

Så enkelt men effektfullt…

DSC_0030

Jag önskar er alla en riktigt…

DSC_0036

med mycket ljus, värme, god mat och omtanke om varandra!

Kram, Gunilla

Snabba julbrödet!

Tänk, att jag börjar att tycka om att baka! Kanske för att jag har upptäckt att det inte alltid behöver vara svårt eller krångligt! Nu har jag både mjukt och hårt bröd att bjuda på till julbordet.

Sedan är det ju dofterna – det luktar verkligen gott när skinkan griljeras, ifrån nybakat bröd och så alla blomdofter! Just nu luktar det julköttbullar….:)

Ett nybakat bröd passade utmärkt att ta med idag som julgåva istället för en blomma. Så mysigt med en ”liten julafton” hos några av våra nära och kära.

Här kommer receptet som håller sig saftigt länge och passar bra till julmaten.

Snabba julbrödet

2 dl grovt rågmjöl

5 dl vetemjöl

1 msk malda pomeransskal

3 tsk bikarbonat

1 tsk salt

1 dl russin

1 dl grovhackade valnötter

2 dl porter eller mörkt öl

2 dl gräddfil

2 msk ljus eller mörk sirap

1/2 dl rårörda lingon

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i porter, gräddfil, sirap och lingon. klicka ner smeten i en smord och lätt bröad, avlång bakform, ca: 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca: 50 minuter. Stjälp upp limpan och låt den kallna något innan du smakar!

Man kan ju utesluta eller lägga i någon ingrediens som man själv tycker. Det är till exempel väldigt gott med äppeltärningar i också.

Lycka till!

Kram, Gunilla

DSC_0013

DSC_0010

Kärlek och omtanke!

Jag vaknade vid femtiden i morse och konstaterade snabbt att jag behöver inte bekymra mig alls om hur mycket klockan är! Vill jag gå upp så gör jag det. Vill jag ligga kvar så gör jag det. Jag somnade om och vaknade klockan halv nio av att kära maken hade frukosten klar till mig. Vilken härlig känsla! Nu är jag ledig många, många, sköna dagar!

Jag är så tacksam att jag lever i ett förhållande där alla känslor är tillåtna. Det är kärlek och omtanke om varandra…att se varandras behov…att känna in vad den andre behöver. Där styrka och svaghet går hand i hand. Där det finns en famn att krypa in i. Där det finns en hand att hålla i. Där det finns någon som jag kan gråta eller skratta med. Där det finns någon som tröstar och uppmuntrar. Där jag får vara den jag är med mina svagheter och mina styrkor. Där jag också får ge tillbaka av kärlek och omsorg!

Det blev en lång och mysig frukost idag…få se vad dagen mer kommer att innehålla.

Stämningsfullt, omsorg och kärlek!

DSC_0013

Bara till att sätta sig och njuta…

DSC_0014

Färskpressad juice i ett vackert glas…så gott!

DSC_0009

Tycker mycket om fruktsallad och rysk yoghurt…

DSC_0016

Var rädda om varandra!

Kram, Gunilla

Andlig hälsa!

Om andlig hälsa!

Ett vanligt sökord på min blogg är om ”andlighet” eller betydelsen av ”andlig hälsa”. Det väcks en nyfikenhet inom mig på vad det är man hoppas få svar på?

Lite funderingar…

Jag tror att många människor som söker efter andlighet, kanske söker efter stillhet och mer balans i tillvaron. Något som varar över tid och rum och som ger en djupare tillfredsställelse. Kanske det handlar om att leva ett annat sorts liv, där tempot är lugnare och där livsinnehållet har ett fokus på att leva och inte på att konsumera. Vi lär och inspireras av varandra och det finns en stor glädje i det. Men det är lätt att tappa bort sig själv i all inspirationsflöde och leva efter någon annans behov eller sanningar. När så sker, uppstår ofta en känsla av tomhet och/eller en otillfredsställelse som är svår att identifiera och beskriva. Att sällan eller aldrig stanna upp och reflektera över livssituation skapar en inre obalans som bara ökar och ökar om inga förändringar görs i positiv riktning. I din riktning! Inspirationsstress är ett begrepp, där vi lever i ett informationsflöde som aldrig tycks sina. Livet bara snurrar på och du söker mer yttre stimulans i stället för att söka blicken inåt och efter mer stillhet.

Människan är en andlig varelse med skilda behov. Kroppsliga och själsliga. Och på sätt och vis länkas det samman eftersom jag ibland sätter kroppen i rörelse för att uppnå ett själsligt behov.

…”Andlighet är för mig en form av tänkande och kännande som jag kan uppnå med bland annat meditation, yoga och vistelser i naturen. Känslan av andlighet har med själva upplevelsen att göra – att jag är i ett tillstånd där jag är ett med något. Jag är fullständigt närvarande i nuet, utan att tolka eller analysera upplevelsen med intellektet. När jag är i nuet och i kontakt med mina känslor, infinner sig ett lugn och ett välbefinnande.”…

Den här delen i min text är viktig för mig och jag anser att den beskriver det som jag vill lyfta fram; att andlighet har med själva upplevelsen att göra – att jag är i ett tillstånd där jag är ett med något. Jag glömmer tid och rum för ett ögonblick och bara är. Andlighet – en stund, ett ögonblick av djupare tillfredsställelse som jag upplever då och då och där jag inte störs av något yttre eller inre ”brus”.

Intresset för yoga och meditation har ökat och lockar allt fler människor. Jag tränar yoga för att det dels gör muskulaturen mer stark och smidig. Men också för att det ”öppnar upp inåt”! Rörelserna blir som ett flöde och tillsammans med andningen upplever jag att jag får mer energi, men också ett lugn. Andningsövningar – att djupandas som jag lärt mig i medicinsk yoga är verkligen hjälpsamt! Djupandning är stressiga tankars motpol!

Andlighet har helt klart lite olika betydelse för oss människor. Jag skulle möjligen vilja säga att inte ”krångla till det!” Livstempot går att påverka och det är fullt möjligt att leva enklare och med mer eftertanke om det är det som saknas.

Jag hör ibland någon säga att ”yoga eller meditation är alldeles för långsamt för mig. Jag mår bättre av till exempel en löprunda.” Så bra tänker jag! Gör det som du mår bra utav, så länge du vet att det är det du vill och vad din kropp behöver! Jag tänker också att ibland vet vi inte riktigt vad vi behöver. Jag tror att vi behöver både stillhet och rörelse för att må bra.

Jag behöver kulturupplevelser, naturen, medmänniskor, rörelse och stillhet…

Sakta ned farten en stund och njut av lite stillhet.

Här några foton ifrån en skön skogspromenad med kära maken.

DSC_0002

DSC_0003

Om jag hade haft bråttom, så hade jag inte upptäckt dessa fantastiskt vackra svampar som växte på trädstammen. De är som blommor!

(Det här inlägget har jag tidigare publicerat på min gamla blogg. Det har många visningar varje vecka, därför har jag uppdaterat det och publicerat det även här).

Kram, Gunilla

 

Yoga som livsstil!

Jag har alltid varit en aktiv människa i den bemärkelsen att jag tycker om att vara i rörelse. Som ung älskade jag friidrott och har några medaljer i min samling ifrån grundskolan. 🙂 Därefter har det blivit damfotboll, simning, friskis och svettis, dansklasser, aerobics, gymträning, cykling och stavgång, för att nämna något av allt jag har prövat på och tyckt om. Trots allt träning, så har jag inte alltid förstått vikten av att också ta hand om mitt andliga jag. Kroppen är ett skal, med alla viktiga funktioner. Men själen – det inre glöms oftast bort. Kropp och själ hör ihop, men behöver näring på olika sätt.

Tidigt i höstas upplevde jag att all lust till träning var som bortblåst! Ja, lusten till det mesta var faktiskt borta. Jag ville ingenting – kropp och själ ville ingenting! Så jag försökte leva som jag lär, vilket innebar att jag tog en paus ifrån allt som jag inte behövde göra. Ibland blir helt enkelt påfrestningarna för stora och för många och så blev det för mig. Det har tagit mig fram till nu att uppleva att jag börjar komma i balans igen och det kan jag tacka yogan för. Lusten till att träna yoga försvann, men inte till yoga som livsfilosofi! För yoga handlar om så mycket mer än ”bara träning.” Att utöva yoga innebär inte att i första hand kunna svåra yogapositioner, utan det handlar mer om att komma i kontakt med sin själ. Med sitt inre behov om du så vill. Yoga hjälper mig att hitta balansen mellan kropp och själ.

Jag har läst en hel del böcker i ämnet och har till exempel blivit inspirerad av Malin Berghagen. Hon delar flitigt med sig av sin högst personliga inre resa och hur yoga har blivit hennes passion. Ser fram emot hennes tredje bok.

En annan yogabok som jag har fått i present är; Allt om yoga, av Kerstin Linnartz. En inspirerande bok oavsett om du ”bara” vill förbättra din kropps smidighet eller tränga djupare in i yogans värld. Det som jag tycker om med boken är att den innehåller andnings – och meditationsövningar. Men också att författaren beskriver på vilket sätt vi mår bra av de olika övningarna. Linnartz tar upp det som händer i vår tid när man inte hittar någon mening med livet och fyller det med fel innehåll. Människor drabbas av depression, bulimi, anorexi och olika missbruksproblem. Vi drabbas av livsstilsjukdomar -oavsett om det handlar om ryggproblem eller hjärtinfarkt – vilket vittnar om sjukdomar i vår själ. Och själen blir sjuk om den inte lever i enlighet med sin dharma. I yoga kallas det för adharma (sanskrit: a = mot, dharma = naturlag). Jag tror att det är viktigt att fylla livet med allsidig näring och det innefattar kropp och själ.

”Eleverna i väst lär sig bara till ”B” för body (kropp).

Därför är det en lång väg för dem innan de kommer

till ”S” för soul (själ)”.

(Akhilesh Bramchari)

 För en del verkar yoga fortfarande vara ”flumigt” och svårt. Det är synd, för så är det inte. Yoga innebär inte heller att behöva avstå från det ”moderna livet”. Yoga handlar bland annat om att vara mer sann – att vara sann mot sig själv och andra. Precis som Linnartz beskriver i sin bok om att hon till exempel tycker om att resa och bo på fina hotell, men också uppskatter en enkel bambuhydda. Så älskar jag också att resa ut i Europa, men jag älskar lika mycket en liten utflykt här hemma. Det är att jag gör något som jag mår bra av! Nu kan det uppfattas som så att yogautövande är lösning på alla livsstilsproblem eller på människors inre behov. Så kanske man inte kan uttrycka det. Men eftersom man med hjälp av andnings – och meditationsövningar har lättare för att slappna av mer effektivt. Så hjälper det till att påverka sina negativa tankemönster, vilket i sin tur hjälper oss att släppa taget och ta saker med ro. Det ena utesluter inte det andra.

Att hämta inspiration via nätet eller genom böcker är ett sätt att förstå vad yoga handlar om, men naturligtvis är det bästa att pröva på olika yogaformer, för att få klarhet i vad som passar just dig bäst. Jag mår bra av mediyoga, yinyoga och globalyoga, vilket är de former som jag just nu har prövat på. Jag behöver mycket stillhet och styrka och dessa yogaformer ger mig det. Men ibland behöver jag fart och det finns ju yogaformer för det också! Eller något helt annat!

Jag avslutar mitt inlägg med att visa den vackraste julblomman av de alla. Amaryllisen! Här i en ljuvlig mörkröd ton. Att vistas i naturen och att alltid omge mig med blommor är ett enkelt sätt att skapa god harmoni.

Namaste, Gunilla

DSC_0009

DSC_0011

DSC_0010

Visst är den vacker!?

 

Se då smyga tomtar fram ur vråna…

Käraste små tomtar! Det är likadant varje år. Ni ligger där väl nedpackade i en vit, fin, förvaringsbox och bara väntar på att få komma upp! Jag tänker varje år, att nu får de ligga kvar, för jag tycker inte om julröda tomtar! Men så tittar ni på mig med bedjande ögon…och vem kan motstå det? Ni påminner ju ändå om mina barndomsjular, så som jag tyckte om julen förr!

Jag tycker om gamla saker…till en viss del. I lagom dos. Så vad gör man med en gammal sockerlåda, en fönsterbåge från tidigt 1800-tal och tomtar som har många år på nacken. Skulle det kunna bli ett stilleben? Och Fanny och Alexander…ja ni får väl sitta där på listen, i väntan på att den riktiga tomten ska komma!

Lite glädje skänker de väl ändå…eller vad säger ni? Samlar ni på tomtar?

DSC_0016

DSC_0018

DSC_0017

DSC_0019

DSC_0022

Jag hade i alla fall kul med kameran!

Kram, Gunilla