Efter regn kommer solsken!

Det är underbart att vakna upp till en ny dag och se att det blir en strålande dag! Det kom minst sagt rikligt med regn igår – och regnet behövdes! Idag i solskenet blir det lite trädgårdsarbete – tycker verkligen om att pyssla med blommorna och alla pelargonior tycks ha klarat av vinterförvaringen. Massor av knoppar som snart står i blom! Till eftermiddagen ska vi hem till goda vänner och där blir som alltid tror jag, god mat och dryck! Så det kommer att bli en toppendag och kväll!

Det är sannerligen en hektisk tid nu före semestern. Det är mycket som ska bli klart innan den efterlängtade ledigheten. Men som alltid försöker jag göra en sak i taget. Dock märker jag ändå att att jag är lite disträ…. har tankarna på lite av varje… det är en hel del förändringar på gång, vilket bland annat har resulterat i att jag tappat bort en hel nyckelknippa!! Inte kul alls! Det innebär ju såklart merarbete! Men, men värre saker kan hända…

Tyvärr har jag inga pioner i vår trädgård, men min granne har…

Älskar verkligen pioner och en enda kan vara nog så vacker!

Nu ska jag ut som sagt och pyssla om blommorna och se om jag kanske kan göra små blomsterstilleben här inne med hjälp av pelargonior, nejlika och murgröna. 🙂

Önskar er en härlig lördag!

Kram, Gunilla

 

 

 

Bevara regnskogarna och urskogarna – de är jordens lungor och djurens hem!

Igår sändes ”Mitt i naturen”, ett program som jag inte vill missa! Som tittare får vi uppleva en fantastisk natur från jordens alla hörn samtidigt som vi informeras om hur moder natur och dess djurinvånare mår.

Naturprogrammet handlade om Borneos regnskogar, men också om våra svenska urskogar och som många gånger förr får man bevittna människors vansinniga framfart och djurarters lidande. Att regnskogar skövlas vet vi redan och tack och lov görs en hel del för att stoppa vansinnet. Både globalt, nationellt och lokalt. Så även på Borneo, men mycket har redan gått förlorat och många naturkatastrofer som sker världen över sägs bero på att ”jordens lungor” har skövlats. Och dit hör ju också förlorade korallrev som dör på grund av syrebrist i världshaven.

Borneo är en av världens mest unika platser i fråga om flora, fauna och naturmiljöer – ett av de få naturmässiga paradisen som finns kvar på jorden. Här lär finnas 222 däggdjursarter och många av dem finns bara på Borneo. På Borneo har man funnit mer än 700 olika trädarter och i skogarna lever bland annat orangutanger och gibbonapor. Men i området finns också elefanter, leoparder, och noshörningar.

Det som jag påmindes om i gårdagens program var att på Borneo omvandlas ovärderlig regnskog till palmoljeplantager och andra snabbväxande trädslag. När skogen försvinner, försvinner också livsutrymmet för många vilda djurarter. I programmet fick vi följa hemlösa orangutangungar på ett rehabcenter för att de där ska få ”grundläggande kunskaper”, för att så småningom kunna leva fritt i de områden som fortfarande finns kvar.

Jag blir så fruktansvärt arg och ledsen över en del människors framfart – allt för ekonomisk vinning! Men vi har alla en del i det på sätt och vis genom att köpa alla de olika produkter som innehåller palmolja!

Sedan december 2014 måste alla EU-länder ange vilket vegetabiliskt fett och vilken vegetabilisk olja som livsmedlet innehåller och i och med det blir det lite lättare att se vilka produkter som innehåller palmolja. Titta särskilt i produkter som; kakor, godis, choklad, mikro popcorn, tvål, smink, och färdiglagade livsmedel. Biobränslen är ett svårare kapitel! I vidare perspektiv – vad gör palmoljan med våra kroppar undrar jag?

Bakom de enorma plantagerna med oljepalmer döljer sig skövling av regnskog och brott mot mänskliga rättigheter. Bilden är från Riau i Sumatra, det område i Indonesien som drabbats värst av den storskaliga palmoljeproduktionen. (Naturskyddsföreningens hemsida.)

Foto: cc Flickr Forest Defender.

Hur är det med våra urskogar då? Och vad menas med urskog?

Urskog är skog som aldrig har utsatts för mänsklig exploatering som jordbruk och
skogsbruk. Motsatsen är kulturskog, dvs skog som är ett resultat av skogsodling där man har planterat ny skog. Ett mellanting är naturskog, skog som inte har utsatts för mänsklig verksamhet på 150 år. Alltså: skog utan spår av människors ingrepp! Bortsett från fjällbokskog är verkliga urskogar sällsynta här i Norden. En del urskogar finns fortfarande i n. Sibirien, Alaska och n. Canada samt i ännu återstående regnskogar.
Måtte världens urskogar få vara kvar – med alla djurarter som hör hemma där!
Jag tänker att det alltid går att påverka – att göra skillnad och det kan vi alla göra genom att bli en medveten konsument och stödja någon naturorganisation.
Här hemma i min kommun och i mitt närområde finns så kallade naturreservat. Områden som ibland utsätts för hot om skövling för att ge plats åt nya vägar och bostadsområden. Redan befintliga samhällen växer och förtätas och närliggande grönområden får ibland ge vika. Infrastruktur – ett ord som ger mig rysningar! Naturreservat är naturreservat och de lär vara fredade områden. Vi människor som bor i tätorter behöver dem så väl! Jag behöver dem och i vårt närbelägna ”naturrum” vistas jag så ofta jag bara kan!
Vägen in i ”mitt naturreservat”… 
DSC_0019
thumb_DSC_0006_1024
P1070015
P1070014
P1060953
P1060954
P1060536
DSC_0003
DSC_0008
DSC_0010
DSC_0007
DSC_0006
Tack för att du läste och för att du följde med på min promenad!
Kram, Gunilla

En intensiv och angenäm helg med blandade upplevelser!

Min helg har varit intensiv och mycket angenäm. I fredags var jag i stora staden med en vännina och det blev en god lunch och ett glas vitt på en uteservering i solskenet! 🙂 Så härligt att kunna sitta ute. Vi besökte ett antal butiker som vi båda gillar och uteslutande handlade det om inredning  – och blomsterbutiker. Roligt med inspiration!

Alla foton med mobilkameran…

img_20161007_143120

Tänk att det är oktober och vi kunde sitta ute! Ser ni påsen…en ny kappa! 🙂

På lördagen träffade maken och jag goda vänner på Trädgår´n här i Göteborg. Även här blev det god mat och dryck, men självklart var vi där för att höra och se Niklas Strömstedt och hans medmusikanter som var toppenbra! Vi blev inte besvikna – en härlig, rolig, och fartfylld show med Niklas alla underbara låtar!

img_20161009_083412

20161009_002755

Niklas, ett piano och några lugna, fina låtar….

Efter två intensiva dagar med många intryck, så var det skönt att tillbringa söndagen åt en lång stadspromenad, men den gången i lugnet bland villor och vackra trädgårdar.

20161009_150204

En lummig och vacker trädgård i höstskrud och min blick drogs till äppelträdet…

20161009_150212

20161009_150240

Underbara röda juläpplen! Hoppas att de tar vara på dem…

Promenaden gick vidare bland all vackra villor och trädgårdar i området runt Örgryte. och minsann hittade jag inte bara röda äpplen, utan också ett underbart rött hus! 🙂

20161009_163848

Tror ni att jag skulle vilja bo här!?

Väl hemma så tillagade jag en fransk köttgryta, vi tände ljus, öppnade en flaska rött och njöt av stunden.

20161009_173906

Höstgardinerna har kommit upp…

20161009_173940

Först en förrätt…20161009_180111

Därefter den franska köttgrytan som gjordes på lamm…

Önskar er en fin vecka!

Kram, Gunilla

 

 

Så mjuk, tillgiven och alldeles underbar!

Här ligger jag i sjuksängen med halsinfektion och lite feber. Därav tystnaden här på bloggen. Nu går det ingen större nöd på mig, för både make och lille Sture se till att jag har det bra ändå. Maken serverar den godaste frukosten bestående av färskpressad juice, nybakat surdegsbröd, en skiva melon, ägg och så te med honung. En för mig perfekt frukost. Sture gosar med mig mest hela tiden och jag funderar över om inte min vårtrötta kropp såg till att jag behövde lite extra vila just nu när ändå Sture skulle komma.

Idag kommer Stures matte och husse hem igen och därmed har åtta underbara dagar passerat med den här ljuvliga varelsen. En Ragdoll som alltså heter Sture!

Här var du liten och efterlängtad av din matte och husse…

DSC_0001

Och de där ögonen blev jag direkt förälskad i! Nu är både maken och jag ännu mer förälskade. Jag var lite orolig över hur Sture skulle trivas att bo hos oss, men det har gått över förväntan bra! Vi förstår varandra bra Sture, maken och jag och om vi inte skulle göra det, så visar han tydligt vad han vill!

Varje natt har du legat i vår säng och sovit mestadels tyst som en mus! 🙂 Ibland ett svagt susande, ibland lite mer ljudligt. Framåt tidiga morgonen har du försiktigt nosat på min kind, för då vill du kela lite mer. Jag kliar dig under hakan och genast spinner du då som en katt! 🙂

Även här hemma har du hittat dina favoritställen för att kunna se ut…

thumb_DSC_0032_1024

Som här på det lilla runda bordet…en perfekt plats…

thumb_DSC_0006_1024

Här är jag på spaning…det finns så mycket spännande därute som jag är intresserad av. Löv som blåser förbi, små fåglar och stora fåglar som låter mycket!

thumb_DSC_0003_1024

Bäst att se lite farlig ut….

thumb_DSC_0030_1024

Vad är det där…en fjäril…så snabb att varken jag eller fotografen hann med!

Här finns det visst rinnande vatten, men hur kommer det ut…kanske om jag jamar…

thumb_DSC_0021_1024

Det smakar ju riktigt bra, fast vatten på tassen vill jag inte ha…

thumb_DSC_0020_1024

thumb_DSC_0011_1024

Leka med tennisbollar är hur kul spm helst, särskilt när de rullar ned för trappan! Men det kostar på att jaga bollar, så då är det gott att vila sig ett tag…

thumb_DSC_0011_1024 2

thumb_DSC_0033_1024

Här är också en skön plats att vila på….

Åh, vad vi kommer att sakna dig Sture! Så tillgiven, klok, busig och alldeles underbar! Nu finns du förstås nära oss även i fortsättningen och du kommer kanske att bo hos oss fler gånger när din matte och husse inte kan ha dig med.

thumb_DSC_0010_1024

Välkommen tillbaka Sture…vi saknar dig redan!

Kram, Gunilla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felmeddelande!

Hej alla bloggvänner! Jag har fått flera mail om att det inte går att kommentera på min blogg! Vet inte vad felet är…ska försöka åtgärda snarast! Tack för att ni meddelat mig!

Försök gärna att kommentera på detta korta inlägg…har justerat en liten detalj!

Kram, Gunilla

thumb_DSC_0029_1024

 

Att ge ut en egen barnbok – läs om min bloggvän Lollo!

Jag som så många andra går i författardrömmar! Nu är det inte en bok jag vill skriva, utan flera! En bok skulle handla om människan i samklang med naturen, en annan om årstiderna och den tredje skulle bli en barnbok. Det fanns långt framskridna planer på en barnbok och min underbara vän Camilla skulle illustrera bilderna. Drömmen blev aldrig verklig…Camilla är inte längre här hos oss på jorden.

Någon som har förverkligat sin dröm är min bloggvän Lollo. Nu har hennes bok kommit ut ”Snobbis berättelser” och hon har själv illustrerat bilderna. Kika in på hennes blogg, ”I mitt tankerum” och läs mer där om hennes underbara barnbok! 

Så roligt det är när drömmar blir till verklighet! Lycka till Lollo!

Kram, Gunilla

snobbies berättelser

Angenäm höstledighet!

När sommarsemestern är slut, så är det gott att veta att det kommer fler semesterdagar!  Vi brukar ha den trevliga ovanan att resa iväg så här på höstkanten. 🙂

Så…

Nu tar jag, datorn och mobilen, paus några dagar….det ska bli skönt att byta miljö, och promenera, botanisera, upptäcka – med andra ord njuta med alla sinnen. Låta kropp och själ få en ordentlig dos av andlig spis!

Hösten…blir bara vackrare och vackrare!

DSC_0001

DSC_0012

DSC_0001

Vi hörs snart igen…

Kram, Gunillla

Höstskörd!

Torsdagskväll…vilket för mig betyder att jag inleder min helg! Åh, det är en skön känsla när jag går hem från arbetet, känner mig nöjd, och vet att jag har lediga dagar framför mig. Fri att göra vad jag vill!

Därhemma väntade maken som såg mycket nöjd och belåten ut med sin dag med ett besök hos goda vänner och därefter med köksbestyr här hemma. Med hem från goda vännerna fanns en gul vacker höstbukett, underbart goda plommon och röda, syrliga svenska äpplen! På spisen kokade den första omgången av de lingonen som plockades i Söderhamn. Skördefest! 🙂

Vilken lycka att ha goda vänner som delar med sig av det som inte finns i vår trädgård!

DSC_0005

DSC_0007

DSC_0006

 

DSC_0002

Njuter av alla smaker och färger och mer lär det bli!

Kram, Gunilla

 

 

Baciller och vårblommor!

Här ligger vi, du och jag i en obäddad säng, omgiven av pappersnäsdukar, tidningshögar, böcker och vattenglas. Nej, det är inget uppmuntrande alls att skriva om, men för oss och många andra är det ett faktum.

Mer upplyftande är det att skriva om solsken, fågelsång och vårblommor. För det finns därute – utanför vårt fönster och med balkongdörren på glänt kan vi höra en och annan fågel och vi ser en nästintill molnfri himmel.

På stapplande steg, med lite feber i kroppen, försöker jag ändå att ta mig ut på altanen och andas frisk luft. Jag känner solens strålar mot ansiktet, men vinden är lite kylig. Det är inte bara jag som vill lapa sol, det vill våra krokusar också!

DSC_0002

Älskar färgen och tackar dem för att de förgyller tillvaron för oss just nu!

DSC_0003

Önskade att jag just nu var en humla eller ett bi som fick njuta av blommans nektar. Jag undrar just hur mycket saffran jag skulle få ut av våra krokusar! 🙂

(Det krävs minst 100 000-150 000 krokusar för att utvinna ett kilo torkad saffran.) DSC_0004

Lila kombinerar stabiliteten i blått och energin i rött och associeras med visdom, värdighet, oberoende, kreativitet, mysterier och magi. Det symboliserar styrka, ädelhet, lyx, och ambition. Nu betyder lila lite olika beroende på vilken världsdel vi befinner oss i, men nog känner jag mig hemma i det som beskrivs här, även lyx! Och då täcker jag inte på konsumtion i första hand, utan lyxen att ha tak över huvudet och mat i kylskåpet. Konsumtionen av mat är inte särskilt hög, så det räcker nog ett tag!

Det går ingen nöd på oss…vi ligger här tillsammans och kurerar oss så gott det går. När jag blundar, så ser jag hur vi går i vitsippeskogen. Friska och energiska och kreativiteten är på topp!

vitsippor

Kram och må så gott!

Gunilla