En titt i det nya köket!

Kom på att jag inte visat er foton på vårt nyrenoverade kök! Ni är ju några som vill se resultatet. Allt är inte klart, arbetsbänkar och diskbänk ska bytas ut, men för övrigt är det klart och vi är så nöjda. Något stort rustikt lantkök har det inte blivit – det kan det inte bli i vårt lilla radhus. 🙂

Först ett foto vid matplatsen hur det såg ut innan vi påbörjade förändringen. Väggen var målad i en” kaffe latte färg”, panelen som haft olika färger är nu borta. Tallrikshyllan har fått nytt hem! Golvet är utbytt och har en karaktär av ”plankor” och är gråvit i tonen. Vitlaserad ek.

Vi vill behålla den lantliga känslan, men mer rustik. Istället för den vita panelen, valde vi en tapet som ser ut som träspont. Det är svårt att se på bild men golv, tak och tapet harmonierar så fint.

Så svårt att fota nu i mörkret. Närbild på tapeten.

Morgonmys! 🙂

Kvällsmys!

Den andra långa väggen – det som blir vårt lilla allrum. Ekskåpet och spegeln har fått nytt hem och kistan väntar på sitt nya hem! 🙂 Valvet är borta!

Ingen dramatisk förändring, men så luftigt och ljust det blev! Lampan på skåpet är ny och kommer som många andra lampor i vårt hus ifrån Watt och Veke. Älskar deras lampor!

Köksdelen skymtar i den nya spegeln från Ikea…

Är så nöjd med skåpet som heter Hemnes, från Ikea. Går förstås inte att jämföra med vårt gedigna och massiva ekskåp. Men det var dags för något luftigare och nättare intryck!

Fototavlan har jag köpt av min bloggvän Christina! Här på skåpet fick den äntligen en bra plats. Alla färger i köket kommer igen i tavlan! 🙂 Christina har ibland fotoutställningar och gör underbara installationer av sina foton och dikter. Kika gärna in på hennes blogg! 

Praktiskt med skjutdörrar… Visst är golvet snyggt!? 🙂

Och i skåpet kan man ha lite av varje som syntes! 🙂

Själva köket ligger till höger på bild. Ny fönsterlampa! 🙂

Som passar så bra där i fönstret!

Må så gott!

Kram, Gunilla

 

 

 

 

 

Drömmen om ett stort, lantligt, rustikt och industriellt kök!

Ja, här går jag och drömmer om det stora, stora lantköket i vårt lilla, lilla radhus! Nu blir det inte som alla kan förstå något stort lantkök, men nytt och fräscht kommer helhetsintrycket att bli! Vi har funderat och planerat fram och tillbaka om vi skulle riva ut hela köket eller delar av det. Vi har renoverat i omgångar och alla vitvaror är nya, nytt kakel och köksluckor. Så nu byter vi ut golvet, tar bort valven och öppnar upp och så blir det därmed nya ytskick. Det blir nya arbetsbänkar/diskbänk också. Hade vi rivit ut allt och ändrat planlösningen, så hade jag kommit närmre drömmen om ett stora lantkök. Men det ingreppet är stort och omfattande och efter diskussioner fram och tillbaka, så tror vi att slutresultatet blir bra så här också.

Nu har vi kommit en bit på vägen, maken kommer att bli klar med golvet idag och därefter ska golv – och taklister upp. Därefter blir det att invänta målarmästaren och vår vän rörläggaren! 🙂 Sedan är det min tur att få inreda och det är ju så roligt! Jag googlar runt och tittar på vitrinskåp, hyllor, lampor… det finns så mycket fint!

Genom att googla på rustikt och industriellt lantkök så blev resultatet som följer…

Älskar det vita och ljusa mot träfärgat…

Lite franskt, lite svenskt och en stilsäker blandning av gammalt och nytt.

Öppna rejäla hyllplan där fint porslin samsas med dekorativa föremål. Älskar det slitna köksbordet!

Så viktigt att bryta av mot vitt och svart genom att blanda in bruna toner…

Är så förtjust i hyllor och knoppbrädor som gör det hemtrevligt och lätt att förändra.

Rustikt porslin tillsammans med det lätta och skira. Så enkelt och vackert för ögat!

Även om min dröm inte blir helt uppfylld, så går att få till en viss känsla som man tycker om genom att möblera och tillsätta saker som förstärker just den känslan. Några veckor till får vi leva i röran, men sedan så…

Kram, Gunilla

Inspirerande tapetkollektion och interiör – Villa Dalarö!

Vi går i tankarna att göra om i vårt kök. Helst skulle jag vilja byta ut hela köket och göra om planlösningen som skulle göra vårt kök mer funktionellt och rymligt! Under tiden som jag drömmer och planerar så kikade jag in på Sandbergs tapeter och i deras blogg kom jag fram till ett reportage och en kollektion tapeter vid namn ”Villa Dalarö”. Åh, jag blev helt betagen!

Vad jag förstår så har stylist Marie Strenghielm ”lånat ut” delar av sitt hem för att där göra de inspirerande miljöerna och fotografen är Anna Malmberg.

Älskar huset, miljöerna och tapeterna! Eller vad säger ni!?

Älskar de här husen med snickarglädje och att de ligger nära havet är ingen nackdel! 🙂

Ett underbart lantkök om du frågar mig! Men det skulle inte passa här i vårt hus!

Älskar de här färgerna och den avslappnande miljön!

Sirligt och ljust! Älskar de olika kuddarnas material och tapetmönstret!

Vilken underbar entré! Golvet, färgerna, tapeten, tavlorna – ja allt!

Säger bara harmoni! Ljuvligt!

Vilket underbart stilleben och tapeten lyfter fram de vackra föremålen!

Och den bästa bilden sparade jag till sist! Alltså det här med platsbyggda bokhyllor!

Jamen att drömma kostar inget… men ett helt nytt kök kostar ju! 🙂

Och om jag får bestämma så vill jag bli fotograf och stylist i mitt nästa liv… 🙂

Kram på er!

Gunilla

 

Naturen och Feng Shui är min inspiration när jag inreder!

Hej alla fina läsare!

Vad gott det gör i kropp och själ när solen visar sig och att naturen bäddar in sig i lite vitt! Ännu har vi ingen snö här på västkusten, men rimfrosten gör sitt bästa för att ge lite julstämning. Jag längtar ut till skogen och havet – till mina promenader! Men här ligger jag mest och försöker återhämta mig efter att ha drabbats av akut ryggskott – igen! Förmodligen en kombination av reumatisk påverkan och för hög arbetsbelastning. Men efter goda samtal, ser det nu ut som om arbetsbelastningen ska minska. Personalgruppen ska få förstärkning!

Så till dagens rubrik….

Jag inreder inte efter någon särskilt trend. Jag är plockar godbitar ur olika inredningsstilar, och för mig är det viktigt att det finns en balans mellan färgval, interiör och möbler. Jag har märkt att både maken och jag tycker bäst om dämpade toner – naturtoner och det är många gånger ifrån naturen som jag hämtar inspiration. Jag tycker om färg, men i små doser. Om man tittar i naturen, så kan du se den mest fantastiska färgstarka blomman eller busken. Men tänk på hur det ser ut runt omkring. Himmelen och och växtligheten utgör en lugn bas. Annars skulle vi ju inte se den fantastiska blomman. Eller hur? Tänk på humlorna! Tänk på ett maskrosfält mot den gröna ängen och den blå himmelen. Vilken färgprakt! Men också ytan – vilket vanligtvis saknas i en vanlig bostad. Inne är det istället vackert med en bukett gula rosor eller solrosor i en vas mot en lugn bas. Eller tänk en skogssjö med vita eller röda näckrosor som lyser som små färgpaletter i vattnet. Monet!

DSC_0008

DSC_0012

Ja, naturen är min stora inspirationskälla och läran om Feng Shui är något som jag också inspireras av. Feng Shui är ingen inredningsstil, utan det är att skapa balans och harmoni i sitt hem. Att inreda efter de fem elementen innebär att få de fem elementen representerade i varje rum och de är; trä, eld, jord, metall och vatten. Det finns ju speciella ”Feng Shui konsulter” som inreder både i privat och offentlig miljö och för den som är lite insatt i ämnet kan man se att även en konsult har sin personliga smak, men att alla elementen är representerade oavsett tycke och smak. Att inreda enligt Feng Shui är så mycket mer än de fem elementen, så vill du lära mer är det klokt att gå en grundkurs som jag har gjort och även lära mer genom facklitteratur, bloggar och på andra sätt. Mycket om läran är verkligen naturligt.

De flesta påverkas mer eller mindre av olika trender och inredningsstilar och om man läser inredningsbloggar, så kan man inte ta miste på vilka färgval, möbler och inredningsprylar det är som gäller. Nog inspireras och kopierar vi varandra –  alla vi som är inrednings-intresserade, men hur blir det personligt? Och en av de viktigaste frågorna. Hur blir det hållbart? Både beträffande miljön, plånboken och intresset. Det är ju ingen garanti att jag för alltid tycker om en pryl för att det är en designklassiker!

Personligt för mig innebär att omge mig med saker som jag tycker om och som gärna återspeglar oss som bor där. Jag anser att man inte bara kan utan ska blanda lite olika stilar, för då blir hemmet mer levande. Men som redan nämnts – viktigt att tänka på färgval, balans och harmoni. Och tänka långsiktigt med fokus på miljö och hållbarhet!

Jag tycker om att göra stilleben och som oftast är det i naturen jag hittar inspirationen och materialet och så lite annat smått och gott.

På rumsbordet just nu…

Den underbara julgranen är ny, samt den guldfärgade kudden i soffan som i sin tur är så samstämd till de nya gardinerna. De andra kuddarna har jag haft i många år och passar bra till de nya gardinerna.

thumb_dsc_0017_1024

thumb_dsc_0004_1024

thumb_dsc_0001_1024

Äntligen nya gardiner som pryder vårt rum. De gamla som jag fortfarande tyckte om var minst sagt blekta efter många år!

thumb_dsc_0013_1024

En mjuk och skön ullmatta som omfamnar möblerna. Lite större än den gamla och som harmonierar med övriga färger i rummet.

thumb_dsc_0009_1024

Lampans bronsfärg återspeglas i gardinen och i kuddarna… och är där inte några kottar och annat från naturen i mönstret!?

thumb_dsc_0010_1024

thumb_dsc_0006_1024

thumb_dsc_0025_1024

Tänk vad vackert det är med några kottar – enkelt stilleben!

thumb_dsc_0027_1024

thumb_dsc_0032_1024

thumb_dsc_0022_1024

En lärkkvist på en hylla…

thumb_dsc_0029_1024

Inte så mycket julrött här…elden får det levande ljuset tillföra och bordslampan när den är tänd. I golvvasen får det gärna stå mörkröd amaryllis som också tillför lite värme.

DSC_0009

DSC_0010

 

Må så gott!

Kram, Gunilla

 

 

Ny lampa från Watt och Veke!

Att förändra och förnya i hemmet går lite i vågor. Möbler, lampor och annan inredning ska hålla i många år. Både var det gäller stil och kvalité. Vi har länge behövt en ny matta i vardagsrummet och äntligen hittade vi en sådan där mjuk, ullig och tillräckligt stor matta som ramar in. Fönsterbelysningen bytte vi ut förra året och i år hittade jag en matchande lampa som lyser upp det mörka hörnet.

DSC_0004

DSC_0008

DSC_0001

De här lamporna ifrån Watt och Veke har blivit väldigt populära eftersom de passar in i olika inredningsstilar. Jag tycker om både den lite lantliga och råa stilen.

Nu har vi hittat en matchande lampa i samma stil som blev så fin i det mörka hörnet bredvid mediabänken.

droppe

droppe-vit

Tycker om när man lägger omsorg på detaljer som här på själva sladden och lampfästet. Det gör så klart skillnad på både utseendet och priset! 🙂 Vi valde mässing, eftersom fönsterlamporna är i det materialet och sladden fick bli svart. Vill att den ska märkas!

20161101_183150

Svårt att fotografera ett hörn och som ni kanske anar så är det mycket högt i den delen av rummet. Men ville visa hur viktigt det är att ha många ljuskällor i ett rum och att välja något oväntat.

Nu när jag ändå är igång med förnyelsen i vardagsrummet, så ska det även bli nya gardiner! Äntligen hittat ett tyg som harmonierar med soffan och den nya mattan.

Fortsättning följer….

Kram, Gunilla

 

 

 

Inspirerad av interiören ur filmen Galen i kärlek!

För någon vecka sedan sändes filmen ”Galen i kärlek” (Something´s Gotta Give 2003) på tv. En rolig och mysig film om ”mogen kärlek” med bland annat Jack Nicholson och Diane Keaton i rollerna. Inte den bästa film som jag har sett, beträffande innehållet, men både interiören och exteriören är alldeles underbart smakfullt! Jag har sett filmen några gånger bara för att jag älskar inredningen i huset, men också för att de båda huvudrollsinnehavarna tillhör mina favoritskådespelare. Filmen utspelas i huvudsak i en alldeles fantastisk strandvilla i Hamptons.

Filmen har inspirerat till det som vi kallar för New Englands inredning, men ibland har det blivit alldeles för mycket på en gång enligt mitt tycke. När de maritima inslagen tillsammans med amerikanska flaggor dominerar inredningen, så blir det inte smakfullt eller estetiskt tilltalande!

Bilderna har jag hämtat ifrån nätet. Pictures of Celebrities.

vardagsrum

Mörka trämöbler mot ljusa och blå textilier är så vackert!

somethings-gotta-give-living-room-arch-digest

Mattan som är rejält tilltagen ramar in hela sittgruppen, vilket är ursnyggt! Svarta detaljer är viktigt då det kontrasterar mot det ljusa.

image30_thumb

Inbyggd bokhylla och många små lampor som skapar rätt stämning!

cuando-menos-te-lo-esperas-4

Färska blommor, hör till och massor av levande ljus….och en eller annan snäcka och vackra stenar går för sig! 🙂

Its-Complicated

Vy en mot lika underbara köket!

köket

somethings-gotta-give-kitchen-island

1[2]

Vy inifrån sovrummet. Vem skulle inte vilja sitta där och skriva!?

stranden

En underbar scen ifrån beachen!  Kärleken börjar spira! 🙂

DIANE KEATON stars in SOMETHING'S GOTTA GIVE, a Warner Bros. Pictures' and Columbia Pictures' presentation, distributed internationally by Warner Bros. Pictures, also starring Jack Nicholson. PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION.

DIANE KEATON stars in SOMETHING’S GOTTA GIVE, a Warner Bros. Pictures’ .

Diane Keaton – sagolikt vacker i en enkel svart klänning! Alla som sett filmen minns säkert den här scenen då hon är på väg ut på en date…

Jag skulle inte ha något emot att flytta in i det här huset! Det här är för mig äkta New Englands inredning befriat från störande element!

Eller vad tycker ni?

Kram, Gunilla

 

 

Den lilla tvättstugan med de stora möjligheterna!

Det är roligt att ni också tycker om när jag ger lite tips på inredning i syftet med att skapa ordning och harmoni. Så därför vill jag visa er hur fint det har blivit i vår nya tvättstuga! Ja, den är ny ifrån golv till tak. Vi har i många års tid tänkt att renovera den, men vi beslöt att vänta till det också var dags att byta ut varmvattensberedaren. Och så hände det sig en dag sent i höstas…den gick sönder och äntligen blev en totalrenovering. Allt åkte ut, förutom tvättmaskinen som redan var ny.

Nu gällde det att tänka till – att få plats med mycket på endast fem kvadratmeters yta! Resultatet blev jättebra med gott om förvaringsutrymmen och torkmöjligheter.

Har inga foto som visar hur det såg ut från början…men tvättstugan var kort och gott inrett i glada sjuttiotalets färger. Gulrandig tapet med matchande gul våtrumsmatta! 🙂

Eftersom rummet är så litet valde vi en glasfiberväv som målades med vit våtrumsfärg och golvet är en melerad mörkgrå våtrumsmatta med uppvik. Kakel behövs förmodligen inte…

DSC_0003

Torkskåpet åkte ut och det blev en torktumlare och det har jag inte ångrat. Den används till handdukar och annat i bomull och den är skonsam mot kläderna och är mer energisnål än vad det gamla torkskåpet var. Jag lufttorkar fortfarande många plagg och under den varma årstiden kan tvätten torka ute. Ovanför maskinerna finns nu en praktisk arbetsbänk. Den gamla mangeln står i förrådet, om den skulle behövas.

DSC_0004

Ovanför bänken finns tre överskåp, med mjuk stängning och med gott om plats för vaser, krukor och korgar där vi förvarar småsaker. Bänkskiva och skåp, Ikea.

DSC_0001

En titt in i ett av överskåpen…

DSC_0001

Vattenkannan var tidigare duvblå, men med lite sprayfärg, så blev den som ny! 🙂

DSC_0002

De fina burkar har jag köpt hos Balders hage i Göteborg. En apotekslåda och en för tvättmedel med avdelat fack. Den fina tavlan är ett kärt minne som en väninna har målat.

DSC_0006

Bredvid maskinerna finns en bänkskåp där det finns plats för återvinning av tidningar och kartong. Förvaringslådor Ikea. På en kortsidan finns ett uppfällbart torkställ. Toppen att hänga sådant där som självtorkar snabbt. Där skåpen tar slut, finns ett fack för en stege. Ovanför torkstället en hylla där vi förvarar wc-papper. En tvättkorg i ”rotting” och fin soppborste i trä/metall får också plats.

DSC_0005

På motsvarande kortsida, där det gamla torkskåpet stod, har vi nu praktiska trådbacker, där det finns plats för handdukar, träningskläder, papper, servetter etcetera. Den nya varmvattensberedaren är inmonterad på sin gamla plats och där har tvättbaljan sin plats och strykbrädan sin mellan beredare och skåp. Naturligtvis ville jag ha en vit brandsläckare och filt! 🙂  Förvaringssystemet är av märket Elfa och finns på de flesta byggmarknader. Stabilt och lättmonterat!

Lättstädat, ordning och harmoni!

Kram, Gunilla

Fina detaljer i mässing!

Nu har jag avnjutit en underbar frukost och återigen smakat av makens goda morotsbröd! Det är en bra start av dagen och jag har visst namnsdag idag! 🙂

Förra helgen gjorde vi ju ett besök vid ”Spinneriet” i Lindome. I en av butikerna fann jag det som jag eftersökt en tid – ett runt fat i mässing. Har letat efter ett gammalt på loppis och i antikvitetsaffärer, men inte funnit ”det rätta.” Nu blev det ett nytt fat, men i gammal stil som passar bra på bordet. Tycker om att ”samla ihop” små stilleben och då är en bricka bra. Lätt att byta ut föremålen – allt efter årstiden.

DSC_0001

Porslinsäggen köpte jag för många år sedan och de är vackra ihop med mässing. Kudden är vändbar och är av märket Mimou. Nu är ”vårsidan” utåt!

DSC_0003

Skrinet i mässing finns i olika utföranden och i många inredningsbutiker. En del har det som ett smyckeskrin, särskilt de med små fack i. Jag har gjort ett stilleben med gamla nycklar och lås i mitt. Älskar ju gamla nycklar och särskilt dessa som jag vet varifrån de kommer. Mormors hem!

DSC_0004

DSC_0006

Skrinet finns i olika storlekar också. Jag är mycket för skrin, lådor och korgar – bra förvaring på ett vackert sätt. Ordning och harmoni!

Kram, Gunilla

 

 

Med brunt i inredningen blir det sobert!

Brunt kan upplevas som murrigt och dystert, men tillsammans med naturtoner, vitt och svart, blir brunt mycket snyggt.  Jag tröttnar nog aldrig på brunt, men det finns naturligtvis olika nyanser av brunt som tilltalar mig mer…

Slettvoll…den bruna väggen är så snygg och gör sig så bra till den vita bokhyllan. Snyggt är också det svarta bordet och som går igen i de svarta ramarna. Lägg också märke till de bruna och lila kuddarna. Balans mellan färger och former. Här skulle jag vilja sitta länge och föra goda samtal! Harmoni!

slettvoll

katalog2009-2010s16

Ur en annan vinkel. Svarta ramar här också.

mörkbrun vägg

Här är det också en makalös snygg brun fondvägg! Mörkt bord och så de ljusa stolarna. Ljust och sobert. Tänk så färglöst det hade blivit om väggen hade varit ljus.

brunt

Olika bruna nyanser, vitt som mjukar upp och svart som ger det där lite extra! Så vackert!

Bild-5

Visst är det snyggt med den bruna byrån tillsammans med de andra svarta detaljerna mot allt det ljusa! Makalöst snyggt!

08

Underbara kontraster…som går igen i alla rummen.

katalog2009-2010s14

Återigen en brun fondvägg…

jul_6

Vackra naturfärger med svart och vitt. Och snart är det jul…

Visst är det snyggt med bruna sobra toner och tillsammans med guld och mässing är det helt rätt! Faller alltid för naturtoner där bruna nyanser ingår. Färger som ger mig lugn och harmoni.

Kram, Gunilla

 

 

 

 

 

 

Mini walk in closet!

När det var dags att hänga undan sommarkläderna, så fick jag en idé om att skifta plats för våra kläder. En alldeles utmärkt idé visade det sig! Nu har jag alla mina kläder på ett ställe och maken likaså. Vi har fått var sin liten oas!

Garderobsinredningen är densamma, bara tillfört lite saker och ting som gör det mer ombonat. Det jag vill inhandla är några extra krokar, en spegel, eventuellt en liten matta, samt små lådor att förvara de små personliga tillbehören i.

I min lilla walk in closet, finns det också plats för lakan, påslakan, gardiner, kuddar, etcetera. Det gäller att använda alla skrymslen och vrån, när man bor i ett litet radhus.

Garderobsinredning i tre sektioner fanns sedan tidigare, bara att färghänga och använda enhetliga galgar. Kläderna håller form och kvalité bättre på trägalgar och det ser prydligt ut. Sommarkläderna hänger innerst.

DSC_0002

Stickat ska ligga plant och gärna i färgordning där ljust kommer överst.

DSC_0013

Byxor hänger överst i varje sektion och jag använder samma slags galge för alla plagg.

P1060999

Bra att kunna hänga långa kläder för sig. Längst upp i lådor förvarar jag sommaraccessoarer av olika slag. Till höger skymtar linneförvaringen.

DSC_0010

Allt linne ligger också i färg. Det ljusaste överst. I mitten av sektion har jag ställt fram några favoritsaker till fest!

DSC_0002

Här har vi ”fullhöjd”, så det gäller att använda utrymmet hela vägen upp. Här förvaras sådant som används sällan och en del ”minnessaker.”

P1060997

Linneförvaring till höger.

Lite ombonat på golvet också…varmt att sätta fötterna på!

DSC_0018

Önskar en spegel på väggen här…:)

Det var min lilla walk in closet…så liten så det var svårt att fotografera!

Kram, Gunilla